Често през есенния период, във връзка с отслабването на имунитета на мъжете и най-често при жените се сблъскват с деликатния проблем – развитие на гъбична инфекция.

Микотичните заболявания се предизвикват от заразните гъбички дерматофити. Приблизително 500 от тях са опасни за човека и са причина за заболяването, обединени от термина „микози“.

Дерматофитите се разпространяват по цялото тяло, но особено много обичат тъмните, влажни ъгълчета, затова най-често се срещат в мастните гънки, под мишниците и разбира се във влагалището.

Там, където има захар и въглехидрати, с които дрождите се хранят, ще бъдат и огнищата на микотичната инфекция, обяснява Ребека Бут, доктор на медицинските науки, лекар-гинеколог в Луисвил, щата Кентъки.

Предположенията за това, че човек може да изкорени дрождите от тялото си е абсолютно заблуждение. Всичко, което можем да направим, е да държим процесът под контрол, подчертава доктор Бут.

Тази възможност се осигурява от ацидофилните микроорганизми, които създават кисела среда, което не е благоприятно за гъбичките.

3 от 4 жени прекарват микотична инфекция поне веднъж в живота си, почти 50% от женското население са имали 2 или повече случаи на инфекция с дрожди, а 5% от жените получават рецидив на заболяването 4 или повече пъти в рамките на 1 година.

Когато микотичната инфекция постоянно се завръща, това почти винаги свидетелства за отслабване на имунната система, предупреждава доктор Бут. На организма не му достига ацидофилин, твърде високи са нивата на кръвната захар или тялото е окупирано от особено устойчив вид инфекция с дрожди.

Болшинството от жените знаят, където да поставят отметка в списъка с известните им причини за микотична инфекция – антибиотици, контрастни душове или слаба имунна система. Но съществуват и други, скрити причини:

1. Ниво на естрогена

Микотичната инфекция показва, че нивата на този хормон може да са твърде ниски. В периода на пубертета, естрогените се натрупват в тъканите на влагалището във вид на гликоген.

Дрождите обичат гликогена, а естрогенът поддържа нормално ниво на ацидофилина, като косвено контролират гъбичките. Преди менструация, обаче нивата на естрогена се понижават, което е възможно да предизвика растеж на дрождите.

Ако една жена е предразположена към хормонална микотична инфекция, то седмица преди менструацията, следва да удвои приемът на пробиотични добавки или по-лесно да консумират повече млечнокисели храни като кисело мляко и извара.

И лекарите смятат, че в този случай профилактиката е много по-ефективна, отколкото лечението.

2. Неправилно хранене

При повишена употреба на храни, съдържащи захар.

Във всички храни, които съдържат захар, има и дрожди. Захарните изделия са основен виновник за дисбаланса на дрождите, но много сладки изкушения могат да представени като диетични и здравословни, като например консумацията на големи количества плодове, сокове, макар и от направени от изцедени пресни плодове или храни, които са добри източници на въглехидрати, могат да предизвикат покачване на кръвната захар, особено сутрин, когато базовото ѝ ниво е най-ниско.

3. Тясно бельо

Носенето на синтетично тясно бельо. Силно стягащото коригиращо фигурата бельо може да понижи имунитета на кожата. Дрождите също обичат средата с малко количество въздух, а синтетичните влакна в бельото блокират потока на въздуха.

4. Вагинална екзема

Когато се има предвид екзема, то обикновено хората предполагат възникване на обриви по ръцете и краката, но понякога се появяват и по влагалището.

5. Злоупотреба с противозачатъчни

Понякога съдържат агресивно вещество, което предизвиква раздразнение на кожата в интимната област.