Хормоналните противозачатъчни се смятат за едни от най-надеждните средства, които позволяват да се предотврати нежелана бременност. Те притежават множество странични ефекти, малко са жените, които казват, че харесват тези таблетки, но въпреки това се радват на доста голяма популярност.

Много от страничните ефекти се проявяват първоначално, при започване на приема на препарата и с времето напълно отшумяват.

Едни от най-неприятните и най-чести странични ефекти на хормоналните противозачатъчни средства – това е гадене.

Откъде се появява това усещане и как да се справим с него

Гадене от противозачатъчни – причини и механизми

В противозачатъчните се съдържат синтетични версии естествени хормони – естрогени и /или/ прогестерон.

От стомашно-чревния тракт те бързо попадат в кръвообращението и се разнасят по цялото тяло, действат на тъкани и органи, което води до възникване на различни странични ефекти.

Характерният страничен ефект – гаденето, което често води до влошаване на апетита. Гаденето се предизвиква от естроген, който дразни лигавицата на стомаха. Колкото по-висока е дозата естроген в препарата, толкова по-голяма е вероятността таблетките да предизвикат гадене.

Лекарите също посочват един механизъм за развитието на гадене под действието на естроген. Хормонът стимулира образуването на азотен оксид с помощта синтаза азотен оксид, а това води до отпускане на гладката мускулатура, от която е направен стомашно-чревния тракт.

Така се забавя перисталтиката на червата, и съответно, изпразването на стомаха, което предизвиква и гадене.

Прогестеронът също дава този неприятен ефект. Също намалява способността на гладката мускулатура към съкращаването и така се забавя процесът на придвижване на храната от стомаха в червата.

Гаденето се развива при прием на препарати, съдържащи или само естрогени или прогестерон, или неговата синтетична форма – прогестин, или прогестерон в комбинация с естрадиол.

Съществуват и други странични ефекти от приема на контрацевтиви:

  • Подуване и болки в гърдите;
  • Трупане на килограми;
  • Главоболие;
  • Промени в настроението и др.;

При жените често се развива възпаление усилване на кръвотечението по време на месечен цикъл. Последното е предизвикано от това, че матката в продължение 1-2 цикъла се приспособява към новите нива на хормони.

Важно е да се помни, че гаденето е най-честият страничен ефект на противозачатъчните средства. Но ако се съчетава със силни болки в корема, то това е повод незабавно да се потърси лекарска помощ.

Сред другите симптоми, на които трябва да се обърне внимание са и жената в кратки срокове да потърси лекарска помощ са силна болка в крака в гърдите, задух.

Как да се справим с гаденето

Някои жени не страдат от гадене при прием на противозачатъчни. Но не за всички е така. Повечето от страничните ефекти на пероралните противозачатъчни минават няколко дни след приема, включително и гаденето.

Има и случаи, когато това неприятно усещане преследва жената 3-4 месеца. Накрая, срещат се и редки ситуации, когато гаденето не минава, и остава доста силно в продължение на дълъг период от време.

И в този случай е разбираемо, че трябва да се потърси лекарска помощ и да се смени препарата.

Ако гаденето продължи повече от няколко дни, но не се планира противозачатъчно, може  да се обсъди с лекуващия лекар назначаване на препарати, които помагат да се преживее периода на адаптация на организма към синтетичните хормони:

  • Препарати-антациди дават възможност за намаляване на раздразнението на лигавицата, предизвикано от естрогени. Следва да се приемат 30 минути преди прием на противозачатъчни.
  • Антихистамините, които спасяват и от гадене, повръщане – меклозин, дименихидринат и др.
  • Серотониергични препарати, които също притежават този ефект.

Алтернативни методи

Можем да си облекчим живота при гадене, предизвикано от прием на хормонални противозачатъчни и с лесни народни методи.

Противозачатъчно е добре да се пие преди вечеря, тъй като приемът на такива препарати на гладно по-трудно се понася от лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Приемът на препарата вечер по-поносим за организма. Добре е таблетката да се пие и чаша вода. Гаденето може да се парира с мека храна – банани, пюрета.