Словосъчетанието „магнитни бури” навлезе в масовата лексика. Какво всъщност е това, и как слънчевите изригвания влияят на здравето?

Депресия, инфаркт и други последствия

Има потвърждения, че геомагнитните бури влияят на честотата на инфаркти, инсулти, ниво на артериално налягане, честота на сърдечни съкращения. По данни на някои автори, по време на пика на слънчевата активност честотата на инфарктите нараства с 25%.

Страда психическото здраве. Например, с геомагнитни бури се свързва увеличаването на депресивните състояния, според някои данни – до 36%. Тази статистика се смята за спорна, защото не се установява при изследвания.

Някои учени смятат, че активността на слънцето влияе, дори на продължителността на живота. Но тази информация не е достатъчно потвърдена.

В редица изследвания се установява, че с геомагнитните бури е свързано разпространението на грип, папиломавирусна инфекция, обостряния при болни от епилепсия.

Всички тези данни трябва да се проверят, не могат да се смятат за напълно доказани.

За първи път влиянието на слънчевата активност започва да изучава руски биофизик. Успява да докаже, че космическото време може да доведе до възникване и обостряне на някои заболявания и дори да влияе на събитията в история на човечеството.

Възгледите на учения са приемали далеч не всички колеги, трудовете често са били критикувани.

Защо се случват геомагнитни бури

Земята има собствено магнитно поле – магнитосфера. Без нея планетата нямаше да е синя, а безжизнена като Марс или Венера.

По време на геомагнитна буря в магнитосферата протичат смущения с различна сила. Всичко започва със слънчеви изригвания – от Слънце в посока към Земята се насочва поток от йонизирани частици, които имат собствени магнитни полета.

Силата на геомагнитната буря зависи от това как тези полета са ориентирани. Ако те са насочени на север, то съвпадат с полето на магнитосферата и не предизвикват силни смущения. Ако са на юг, последствията е възможно да са доста осезаеми.„

В рамките на няколко часа или дни заредените слънчеви частици стигат все по-близо до повърхността на Земята, а след това в рамките на няколко дни магнитосферата се връща към нормата.

Геомагнитната буря и слънчевият вятър от йонизирани частици – това са проявления на т.нар. космическо време.

Магнитни радари – гълъби, сини китове и други животни

Много животни притежават магнитна чувствителност – способност да улавят магнитните полета. Смята се, че това 6-то чувство е добре развито при раци, насекоми, риби, гризачи, прилепи, китове и много други птици.

Магнитната чувствителност е необходима за мигриращите животни – помага им да намират правилният път, ориентирайки се по полето на Земята. Вероятно смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, водят до нарушения в естествения компас.

Например, магниточувствителните реакции по време на слънчевите изригвания са били открити при делфини и гълъби.

Учените дълго не разбирали защо животните могат да реагират на магнитните полета, и се усъмняват, че много от тях имат магнитни радари.

Магниточувствителните органи е трудно да се открият, често те са обединени с други сетивни органи.

Днес най-добре проучени са 2 системи за магнитна чувствителност, която имат животните – едната е в решетъчните синуси, другата е в зрителния апарат.

Някои съвременни изследователи смятат, че умението да се улавят магнитните полета за бозайниците е по-скоро правило, отколкото изключение. Дали човек е изключение от това правило?

Дали сме с магниточувствителност

Започнали сме да водим заседнал начин на живот преди около 10 000 години. Преди това племената са номади. Магнитната чувствителност е полезна за мигриращите животни.

Дори и съвременен човек да няма шесто магнитно чувство, то би могло такова да бъде развито в миналото и да остави следа.

През 1986 г. е установено, че по време на ориентация в пространството и навигация човек използва не само зрителен орган, частично задействана е и магнитната чувствителност.

В изследването, проведено през 2006 г. е установено, че магнитното поле предизвиква в главния мозък същата електрична активност, както и в сетивните органи.

Видно от най-изследванията, най-добре доказани са рисковете от слънчевите изригвания за хората болни от сърце и с разстроена нервна система.