Гаденето – това е възможно най-неспецифичният симптом, който можем да си представим. Възможно е да възникне по множество причини. Ще се съсредоточим върху най-честите състояния, които могат да предизвикат гадене сутрин или веднага след събуждане.

Какво може да предизвика гадене сутрин, освен бременност

1.Ниско ниво на кръвната захар

Ако не сте яли повече от 12 часа, то нивото на захарта в кръвта може да е много ниско. Заради това след събуждане ще чувстваме слабост, гадене и световъртеж.

Така се случва и при диабетици, които са приели лекарство, но са пропуснали да похапнат.

За да се избегнат тези колебания в нивата на кръвната захар и да се чувстваме по-добре, то трябва да си създадем навик да закусваме сутрин.

Ако няма възможност да направим това веднага, то трябва да държим нещо сладко под ръка и да похапнем, когато се почувстваме зле или ако се появи гадене.

2.Обезводняване

Понякога може да започне да ни се повдига заради обезводняване. Едновременно с това може да започне да ни се върти главата и да почувстваме слабост.

В такъв случай може да се постараем да пием повече вода, ако се случи така. Мъжете е желателно да приемат до 3,7 литра вода на ден, но това включва и храните, които приемаме, те също съдържат вода, а жените около 2,7 литра.

3.Махмурлук

Гаденето при махмурлук е предизвикано от действието на алкохола, и понижаването на кръвната захар, и обезводняване.

Решението е с пиенето да си знаем мярката, но ако вече сме прекалили със спиртните напитки, е добре да пием повече течности през деня. При главоболие помагат обезболяващи, например, на основата на ибупрофен.

И ако имате възможност, по-добре да се върнете в леглото и да поспите, защото най-доброто лекарство срещу махмурлука е времето.

4.Недоспиване

Кара ви да се чувствате отпаднали и слаби, а също може да доведе до гадене. Навярно сте изпитвали нещо подобно, когато вечер сте се загледали в някой интересен филм или сериал, а сутрин е трябвало да бързате за работа.

Решение на този проблем може да осигури правилният режим на сън. Това може да изглежда невъзможно, но трябва да се опита, защото недоспиването води и до други проблеми. Например, с вниманието, настроението, имунитетът, дори и със сексуалния живот.

5.Стрес

Понякога от стрес може не просто да ни се гади, но и направо да започнем да повръщаме. Проблемът е в хормоните, които се синтезират, когато сме в стресова ситуация.

Например, адреналинът действа на вегетативната нервна система, за да може тялото да влезе в режим – бий се или бягай.

В този момент кръвта е най-необходима на мускулите, отколкото на стомашно-чревния тракт, храносмилането се забавя и може да се появи гадене.

Старайте се да държите тревогата под контрол, правилно да се храните и да спортувате. Така проявленията на стреса ще ви безпокоят доста по-малко.

6.Хрема и синузит

Част от секретите от носа и от устата е възможно да се стичат по гърлото, но организмът е свикнал с това и нищо не усещаме. Това се нарича постназално изтичане. Ако по някаква причина секретите са повече или по-гъсти, е възможно да се появи гадене или хронична кашлица.

Например, така се случва при хрема и синузит, инфекции на синусите. Най-много това се усеща именно след сън, когато човек е бил дълго време в легнало положение.

Ако гаденето се появи едновременно с остра вирусна инфекция и чувстваме тежест в бузите и челото, то е добре да се предвид преглед при отоларинголог.

7.Болести на стомашно-чревния тракт

Множество заболявания на стомашно-чревния тракт могат да предизвикат гадене, включително и още от сутринта.

Например, при ГЕРБ съдържимото от стомаха попада в хранопровода, гърлото и устата, особено през нощта. Това може да предизвика кашлица, кисело оригване и гадене.

Също гаденето може да е и симптом на запек. Възниква, защото храната застоява не само в червата, но и в стомаха.

Освен това гаденето, повръщането и диарията могат да възникнат от сутринта, ако за вечеря сме изяли нещо, което е било развалено.

Ако ви се гади постоянно сутрин, то е добре да се направи консултация с отоларинголог.