Какво е галактоземия?

Галактоземия представлява автозомно рецисивно заболяване, което се характеризира с нарушената обмяна на простата захар – галактоза. Малко количество галактоза се съдържа в повечето храни. Тя е един от елементите на лактозата, която се съдържа във всички млечни продукти и много от бебешките храни. Признаците и симптомите на това заболяване са в резултат на невъзможността да се използва галактозата за производство на енергия.

Изследователите са идентифицирали няколко форми на заболяването.Всеки форма се причинява от мутации в конкретен ген и те засягат различни ензими, които участват в разграждането на галактозата. Класическата галактоземия, известна също като тип І, е най-честата форма на заболяването. Тип ІІ, наричан също галактокиназен дефицит и тип ІІІ, наричан също галактозоепимеразен дефицит, предизвикат по- различни признаци и симптоми.

Ако кърмачетата с класическата форма на заболяването не се лекуват своевременно с ниско галактозна храна, могат да се развият  застрашаващи живота усложнения  в рамките на няколко дни след раждането. Засегнатите бебета обикновено трудно се хранят, липсва им енергия, не наддават на тегло и не растат на височина, както се очаква.

Също така могат да развият и жълтеница и черният им дроб да се увреди. Други сериозни усложнения, които биха могли да възникнат са системни гнойни инфекции /сепсис/ и шок. Засегнатите деца също така са изложени на риск от забавяне в развитието, затруднения при говорене и конгнитивни нарушения. Момичетата  с класическата форма на заболяването могат да имат репродуктивни проблеми.

Какви са симптомите?

Бебетата със заболяването могат да развият симптоми в първите няколко дни от живота си, ако се хранят с краве мляко или с майчино мляко, което съдържа лактоза. Симптомите могат да се дължат на сериозна бактериална инфекция на кръвта, причинена от бактерията ешерихия коли:

  • Гърчове;
  • Раздразнителност;
  • Летаргия;
  • Бебето не желае да яде храна, която съдържа мляко;
  • Повръщане.

Какви са причините за галактоземия?

Заболяването е наследствено и се причинява от рядка генна мутация. Ако двамата родители са носители на мутиралия ген, вероятността детето да страда от това заболяване са 25 %. Класическата форма се среща на 1 на всеки 30 000 до 60 000 новородени. Другите два типа – тип ІІ и тип ІІІ се срещат много по-рядко – 1 на всеки 100 000 новородени.

Лечение на галазектоземия

Страдащите от това заболяване трябва да избягват за цял живот всички видове мляко, млечни продукти, включително и сухото мляко, както и всички останали храни, съдържащи галактоза. От съществено значение е да четете етикетите етикетите със съдържанието на продуктите.

Бебетата могат да бъдат хранени с:

  • Соево мляко;
  • Протеин хидролизат;
  • Други храни несъдържащи лактоза;

Препоръчват се калциеви хранителни добавки.

Антибиотици се изписват за предотвратяване на сепсис при бебета, които са погълнали галактоза.  С възрастта се наблюдава отслабване на този специфичен метаболитен синдром. Препоръчително е също така майките на засегнатите деца да бъдат поставяни на диета без галактоза през планирани на следващи бременности.

Превенция

Полезно е да сте наясно с фамилната анамнеза на заболяването. Ако имате фамилна анамнеза и желаете да имате деца, генетична консултация ще ви помогне да установите дали сте носители на мутиралите гени. Освен това ще сте наясно с възможностите за пренатални тестове за заболяването. Високо ефективна се оказва ранната диагностика преди раждането и изключването на храните, съдържащи галактоза от менюто на бременната жена.