Какво е круп?

Круп представлява остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Заболяването се нарича също и ларинготрахеобронхит, тъй като засяга ларинкса, трахеята и бронхите. Тази инфекция води до възпаление, повишено отделяне на слуз и подуване на горните дихателни пътища.

Въпреки че обикновено круп преминава от само себе си, при между 5 и 10 % от засегнатите деца ще наложи приемането им в болницата. Ларинготрахеобронхитът продължава да бъде една от най-честите причини за респираторен дистрес при малки деца.

Деца на възраст между 6 месеца и 3 години са изложени на най-голям риск от това заболяване. По-податливи на тази вирусна инфекция са момчетата като пикът на инфекциите е в края на есента и през зимата.

Какви са симптомите на круп?

Инфекцията започва със симптомите на обикновена настинка, характерна „лаеща“ кашлица /описва се като подобна на лай на тюлен или морски лъв/, субфебрилна температура, продължаваща обикновено 2-3 дни. „“Типичната кашлица също отминава за 2-3 дни и в повечето случаи се засилва през нощта. Гласът на детето в повечето случаи е пресипнал и преглъща трудно.

Какви са причините?

Най-често се причинява от вирусна инфекция на дихателните пътища, като децата са особено уязвими поради неукрепналата им имунна система. Най-честите причини са параинфлуенца – най-честият причинител на този вид инфекции, аденовируси, респираторен синцитиален вирус и риновируси.

Самолечение на круп у дома

Въпреки че вдишването на топла пара, овлажнен въздух и излагането на детето на студен въздух не са доказали своята ефективност при облекчаване на симптомите на ларинготрахеобронхит, те все още се препоръчват рутинно от педиатрите, тъй като по принцип не са агресивни. Парадаксолното е, че помагат на някои деца с умерени симптоми.

  • Обмислете, докато премине инфекцията да замените млякото на детето със вода или течности. Честото поглъщане на бистри течности ще способства за по-лесното отделяне на слузта от дихателните пътища и едновременно с това ще предотвратите дехидратацията на детето.
  • Плачът може да направи кашлицата спастична, затова се опитайте да успокоите детето, за избегнете спазмите.
  • Можете да давате парацетамол и ибупрофен на детето за възпаленото гърло и температурата. Лекарства, които съдържат аспирин не трябва да се дават на деца, освен ако не са предписани от лекар, поради риск от сериозно чернодробно заболяване, наречено Синдром на Рей.
  • Лекарствата против кашлица не са подходяща за деца и можете да давате такива на детето само ако са предписани от неговия педиатър. Избягвайте да излагате детето на респираторни дразнители като дим.

Конвенционално лечение на круп

Първоначално трябва да се определи степента на заболяването и от това ще се ръководи и лечението.

  • Терапията със стероиди е доказано ефективна при деца. Могат да прилагат перорарално, парентералноили интравенозно. Инхалаторните стероиди имат ограничено приложение. Понеже повечето от случаите на заболяването са причинени от вирусни инфекции, антибиотиците не са ефективно средство за лечение.
  • Небулизиран епинефрин/под формата на разтвор готов за инхалация и разширяващ дихателните пътища/ или рацемичен епинефрин  може да се използва при деца с умерени до тежки симптоми. В момента няма доказателства, че рацемичния епинефрин е по-ефективен от небулизирания.

Ако детето ви се повлиява от лечението, лекарят може да прецени да го остави под наблюдение няколко часа, за да се увери, че симптомите няма да започнат отново да се проявяват. Ако симптомите продължат, въпреки лечението, това ще наложи хоспитализирането на детето.