Какво е круп?

Круп представлява остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Заболяването се нарича също и ларинготрахеобронхит, тъй като засяга ларинкса, трахеята и бронхите. Тази инфекция води до възпаление, повишено отделяне на слуз и подуване на горните дихателни пътища.

Въпреки че обикновено круп преминава от само себе си, при между 5 и 10 % от засегнатите деца ще наложи приемането им в болницата. Ларинготрахеобронхитът продължава да бъде една от най-честите причини за респираторен дистрес при малки деца.

Деца на възраст между 6 месеца и 3 години са изложени на най-голям риск от това заболяване. По-податливи на тази вирусна инфекция са момчетата като пикът на инфекциите е в края на есента и през зимата.

Какви са симптомите на круп?

Инфекцията започва със симптомите на обикновена настинка, характерна „лаеща“ кашлица /описва се като подобна на лай на тюлен или морски лъв/, субфебрилна температура, продължаваща обикновено 2-3 дни. „“Типичната кашлица също отминава за 2-3 дни и в повечето случаи се засилва през нощта. Гласът на детето в повечето случаи е пресипнал и преглъща трудно.

Какви са причините?

Най-често се причинява от вирусна инфекция на дихателните пътища, като децата са особено уязвими поради неукрепналата им имунна система.

Най-честите причини са параинфлуенца – най-честият причинител на този вид инфекции, аденовируси, респираторен синцитиален вирус и риновируси.

Самолечение на круп у дома

Въпреки че вдишването на топла пара, овлажнен въздух и излагането на детето на студен въздух не са доказали своята ефективност при облекчаване на симптомите на ларинготрахеобронхит, те все още се препоръчват рутинно от педиатрите, тъй като по принцип не са агресивни. Парадаксолното е, че помагат на някои деца с умерени симптоми.

  • Обмислете, докато премине инфекцията да замените млякото на детето със вода или течности. Честото поглъщане на бистри течности ще способства за по-лесното отделяне на слузта от дихателните пътища и едновременно с това ще предотвратите дехидратацията на детето.
  • Плачът може да направи кашлицата спастична, затова се опитайте да успокоите детето, за избегнете спазмите.
  • Можете да давате парацетамол и ибупрофен на детето за възпаленото гърло и температурата. Лекарства, които съдържат аспирин не трябва да се дават на деца, освен ако не са предписани от лекар, поради риск от сериозно чернодробно заболяване, наречено Синдром на Рей.
  • Лекарствата против кашлица не са подходяща за деца и можете да давате такива на детето само ако са предписани от неговия педиатър. Избягвайте да излагате детето на респираторни дразнители като дим.

Конвенционално лечение на круп

Ключът към успешното лечение на круп е бързата и точна диагноза. Първоначално трябва да се определи степента на заболяването и от това ще се ръководи и лечението. Важно е да бъдете внимателни и да наблюдавате симптомите на вашето дете, тъй като те могат да се влошават бързо.

Стероидите са една от основните терапии за круп при деца. Тези лекарства имат доказана ефективност в намаляването на възпалението в дихателните пътища и подобряване на дишането.

Те могат да бъдат прилагани по няколко начина, включително перорално (чрез устата), парентерално (чрез инжекции) или интравенозно (чрез вена). Лекарят ви ще решава какъв метод е най-подходящ за вашето дете в зависимост от тежестта на случая.

Инхалаторните стероиди също имат свое място в лечението на круп, но те имат по-ограничено приложение. Те се използват, когато проблемът е свързан с долните дихателни пътища. При круп обаче основният проблем е в ларинкса и трахеята, затова инхалаторните стероиди се използват по-рядко.

Един от ключовите аспекти на круп е, че повечето случаи се дължат на вирусни инфекции, а не на бактериални. Това прави антибиотиците неефективни в лечението на круп. Те няма да имат положителен ефект върху вирусите и не се препоръчват като част от стандартната терапия.

Когато детето проявява умерени до тежки симптоми, може да бъде необходимо да се приложи небулизиран епинефрин.

Този разтвор, готов за инхалация, има способността да разширява дихателните пътища и помага на детето да диша по-лесно. Съществува и рацемичен епинефрин, който се използва по сходен начин, но не се е установило, че е по-ефективен от небулизирания.

В случай, че симптомите на круп не се подобряват или дори се влошават след прилагането на гореспоменатите методи на лечение, лекарът може да реши, че е необходимо детето да бъде хоспитализирано.

Това се прави с цел да се осигури непрекъснат надзор и грижи от медицински специалисти, които могат да реагират бързо и ефективно при по-тежки случаи на круп.

Самата болест може да бъде напрегната за родителите, но важно е да се съобразите с препоръките на лекаря и да се консултирате с него при всяка необходимост.

В повечето случаи, круп може да бъде управляемо и децата се възстановяват успешно с правилната медицинска грижа и подкрепа. Винаги се стремете да поддържате добра комуникация с лекаря си и да следвате неговите насоки за лечение на круп при вашето дете.