Захарният диабет – това е заболяване, което ежегодно отнема стотици хиляди животи. Сред най-опасните усложнения е диабетна гангрена, която е тежка форма на синдром на диабетното стъпало.

Според статистиките, гангрена се срещат при 30-35% от диабетиците с диабетно стъпало. При около 10% от тях се изисква операция по ампутация на засегнати пръсти или на цял крайник.

Защо се развива диабетна гангрена и какви полезни навици помагат за избягване на нежеланите последствия?

Захарен диабет – защо възниква гангрена

Захарен диабет е ендокринно заболяване, развитието на което е пряко свързано с абсолютно или относителна недостатъчност на инсулина и нарушено усвояване на глюкоза. За болестта е характерно хронично прогресиращо протичане, а също и разстройства на мастния, въглехидратния и водно-солевия метаболизъм.

Гангрената представлява локално загиване на участък от тялото. Най-често се засягат долните крайници – пръстите и стъпалата.

Характерни симптоми на усложнения са: болка, промяна на цвета на кожата, нарушение на чувствителността и кръвообращението в зоната на засягане.

Основна причина за развитие на болестта е тежък захарен диабет. Метаболитните разстройства на глюкоза често водят до съдови и неврологични изменения, в резултат на което се формира гангрена. Сред основните фактори, увеличаващи вероятността от развитие на гангрена, са:

  • Деформация на стъпалото – неравномерно разпределение на натоварване по него – при носене на токове, тесни обувки, ограничената подвижност на крайниците води до нарушаване на кръвообращението. Това способства за поява на малки ранички, напуквания, язвички и протривания. Впоследствие се формират участъци на некроза.
  • Декомпенсаия на захарен диабет – продължително съществуваща хипергликемия, това е основа на съдови и неврологични разстройства. Гангрената е в резултат на недостатъчно кръвоснабдяване и тъканна хипоксия.
  • Понижаване на активността на имунната система – при вроден или придобит имунен дефицит е недостатъчност на защитните механизми. Болните стават крайно уязвими към малки рани и увреждане на кожата.
  • Наличие на съпътстващи патологии – известно е, че гангрена най-често се открива при заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система. В рисковата група са също и хора над 65 години, страдащи от тежки бъбречни заболявания.

Основни механизми на формиране на гангрена

В основата на развитие на диабетна гангрена е ангиопатия и периферна невропатия. Известно е, че хипергликемията води до изменение на големите и малките кръвоносни съдове. Удебелява се и се разслоява мембраната на капилярите, нарушават се процесите на филтрация и на дифузия на течности.

В тъканите не постъпват кислород и полезни вещества в необходимото количество, но протича нарушение на отделянето на продуктите на метаболизма.

Формирането на атеросклеротични плаки става причина за свиване или за пълно обтурация на лумена на артериалните съдове с малък или със среден калибър.

Това създава условия за формиране на некротични и деструктивни изменения. Заради недостиг на кислород и хранителни вещества клетките загиват.

Ако този процес е постепенен, тъканите се мумифицират – така се формира суха гангрена. При присъединяване на бактерии се развива влажна гангрена, заради гниене.

Болка и други признаци на диабетна гангрена

За суха гангрена е характерно увреждане на ограничена област, некрозата не се разпространява извън нейните предели. Първоначално в стадий на исхемия възниква силна болка, кожата става синкаво-бледа, понижена е чувствителността, възможно е поява на мравучкане и сърбеж.

Формира се линия на демаркация, която отделя здравите от увредените тъкани. Постепенно засегнатата област става тъмно-кафява или черна. Загиналите тъкани намаляват размерите си и изсъхват, което често става причина за спонтанна самоволна ампутация.

За влажната гангрена е характерно пребледняване на кожата, формиране на мехури. В зоната на увреждането се наблюдава разширение на вените и намаляване на тяхната чувствителност. Отокът на тъканите прогресира много бързо, нарастват и болезнените усещания.

Лечение на болестта – антибиотици или операция

Лечението на подобно усложнение се извършва в хирургично отделение. На първо място, е необходимо да се компенсира захарния диабет. Коригират се дозите инсулин и другите медикаментозни средства.

Използват се препарати за подобряване на кръвообращението и на микроциркулацията – ангиопротектори, а също и средства разтварящи тромбите – антикоагуланти.