Какво е гастрит

Гастритът е общото наименование за група от заболявания, които причиняват възпаление в стомашната лигавица.

Това възпаление може да бъде причинено от множество фактори, включително инфекции, употреба на определени лекарства и дори стрес.

Гастритът може да бъде описан като болезнено възпаление, което атакува повърхностната тъкан на стомаха.

Това възпаление може да разруши мукозата, или медицинското наименование на лигавицата на стомаха. Това може да доведе до болка в горната част на корема, гадене и дори повръщане.

Факторите, които могат да доведат до развитието на гастрит, са много и разнообразни.

Някои от тези фактори включват прием на голямо количество алкохол, животозастрашаващи бактериални инфекции, както и честата употреба на нестероидни лекарства против възпаление като аспирин и ибупрофен.

Кой е предразположен към това възпаление

Гастритът може да засегне всеки, но някои хора са по-предразположени към развитието на това заболяване. Това включва хората, страдащи от автоимунни заболявания и болести на съединителната тъкан.

Стресът, който е присъщ за повечето от нас поради забързаното ни ежедневие, също може да стане причина за развитие на гастрит.

Симптомите на гастрита могат да варират, но обикновено включват загуба на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане, често оригване и подуване на корема.

Много хора също така могат да изпитват усещане за ситост дори и след изяждане на малко количество храна. Това може да бъде особено тревожно, тъй като може да доведе до недостатъчно хранене и загуба на тегло.

Хората, страдащи от гастрит, трябва да знаят как да облекчат състоянието си и кога да потърсят професионална медицинска помощ.

Това може да включва промени в диетата, избягване на алкохол и определени лекарства, както и упражнения за стрес. В някои случаи, лекарствено лечение може да бъде необходимо.

Въпреки че гастритът може да бъде управляван с промени в начина на живот и домашни средства, е важно да се потърси медицинска помощ, ако симптомите продължават или се влошават.

Това може да бъде признак за по-сериозно заболяване, което изисква лечение.

Гастритът е общо заболяване, което може да причини значително дискомфорт и болка.

Въпреки това, с правилното управление и лечение, повечето хора могат да живеят нормален и здравословен живот.

Ако се сблъсквате с някой от симптомите на гастрит, е важно да потърсите медицинска помощ, за да получите правилната диагноза и лечение.

Лечение и облекчаване на симптомите

Премахнете млечните продуктите от менюто си, докато храносмилателната ви система оздравее напълно.

Не възприемайте този съвет буквално, тъй като, ако от днес за утре премахнете напълно млечните продукти това ще стресира организма ви, затова постепенно намалявайте млечните продукти, докато накрая напълно ги отстраните от ежедневното си меню.

Започнете да приемате хранителни добавки, които съдържат Витамин В-12, Е и С, за да компенсирате липсата им поради гастрита.

Препоръчително е приемът на Витамин Е да е около 400 международни единици, за да намалите стомашното възпаление.

Можете да започнете да похапвате пресен джинджифил, кокосова вода, пресни плодове,включително ананас и папая, билкови чайове и трябва да изпивате по най-малко 8 чаши вода на ден.

Избягвайте приема на алкохол, ограничете пушенето, кофеина, киселите и солените храни.

Ако гастритът ви е в резултат на анемия приемайте и допълнително по две капсули от хранителната добавка „хлорофил“ три пъти дневно и следвайте предписанията на лекаря ви за лечението на анемия.

Дъвченето на около 300-600 мг от билката женско биле ще спомогне за лечението на стомашно-чревния ви тракт 30 минути преди хранене.

Тази билка също се използва и за лечение на язви. Женското биле е толкова ефективно, колкото и лекарството тагамет.

Ако почувствате коремна болка, подуване в областта на стомаха, опитвате се да повърнете или постоянно ви се гади хапнете артишок.

Една от най-добрите билки за лечение на гастрит е магарешкия бодил, той облекчава всички симптоми на възпалението, дори и лошото храносмилане и газовете, бързо започвате да усещате стомашно облекчение.

Той също така прочиства и червата, намалява възпалението.

Магарешкият бодил има противовъзпалително и антибактериално действие. Гаденето намалява, ускорява храносмилането на мазнините и освен това е и естествен антибиотик.

  • Хидрастисът е билка, която се предлага по аптеките под формата на хранителна добавка и тя е унищожител на бактериите, които причиняват гастрит, стомашната язва и всякакви стомашни инфекции.
  • Лечебната ружа лекува лошото храносмилане, гастрит, язвата и от нея спира да ви се гади.
  • Ментата съдържа летливи масла като ментол, които подобряват храносмилането и облекчават симптомите на гастрит, като са полезни и при язва на стомаха.
  • Семената от папая и ананас спомагат за подобряване на храносмилането, но трябва да се ядат, когато не са много узрели. Папаята е богата на храносмилателни ензими, като така се улеснява усвояването на хранителни вещества.

В заключение, гастритът може да бъде предизвикателство за всеки, който се сблъска с него, но с правилното управление и подходящи стратегии за справяне, той може да бъде контролиран ефективно.

Важно е да се помни, че въпреки че домашните средства и промените в диетата могат да помогнат в облекчаването на симптомите, професионалната медицинска помощ е от съществено значение за правилната диагноза и лечение.

Не избягвайте да потърсите помощ, ако симптомите ви се влошават или не подлежат на подобрение.

Бъдете активни в управлението на вашето здраве, следвайте съветите на вашите здравни специалисти и не позволявайте на гастрита да ви лишава от качеството на живот, което заслужавате.