Какво е гастрит

Гастритът представлява болезнено възпаление на повърхностната тъкан на стомаха, той атакува стомашните стени като разрушава мукозата – медицинското наименование на лигавицата на стомаха.

Факторите за развитието на това заболяване могат да бъдат най-различни например прием на голямо количество алкохол, животозастрашаващи бактериални инфекции, както и честата употреба на нестероидни лекарства против възпаление като аспирин и ибупрофен.

Кой е предразположен към това възпаление

Гастрит може да се развие и при хора, страдащи от автоимунни заболявания и болести на съединителната тъкан.

Стресът е присъщ за повечето от нас поради забързаното ни ежедневие, но той също може да стане причина за развитие на това заболяване.

Изгаряния, механични увреждания и хирургични интервенции също могат да бъдат причинители на болестта.

Хората, болни от хроничен гастрит трябва да знаят как да облекчават състоянието си и кога да потърсят професионална медицинска помощ.

Симптомите се свързват със загуба на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане, често оригване и подуване на корема, усещане за ситост дори и след изяждане на малко количество храна.

Лечение и облекчаване на симптомите

Премахнете млечните продуктите от менюто си, докато храносмилателната ви система оздравее напълно.

Не възприемайте този съвет буквално, тъй като, ако от днес за утре премахнете напълно млечните продукти това ще стресира организма ви, затова постепенно намалявайте млечните продукти, докато накрая напълно ги отстраните от ежедневното си меню.

Започнете да приемате хранителни добавки, които съдържат Витамин В-12, Е и С, за да компенсирате липсата им поради гастрита.

Препоръчително е приемът на Витамин Е да е около 400 международни единици, за да намалите стомашното възпаление.

Можете да започнете да похапвате пресен джинджифил, кокосова вода, пресни плодове,включително ананас и папая, билкови чайове и трябва да изпивате по най-малко 8 чаши вода на ден.

Избягвайте приема на алкохол, ограничете пушенето, кофеина, киселите и солените храни.

Ако гастритът ви е в резултат на анемия приемайте и допълнително по две капсули от хранителната добавка „хлорофил“ три пъти дневно и следвайте предписанията на лекаря ви за лечението на анемия.

Дъвченето на около 300-600 мг от билката женско биле ще спомогне за лечението на стомашно-чревния ви тракт 30 минути преди хранене.

Тази билка също се използва и за лечение на язви. Женското биле е толкова ефективно, колкото и  лекарството тагамет.

Ако почувствате коремна болка, подуване в областта на стомаха, опитвате се да повърнете или постоянно ви се гади хапнете артишок.

Една от най-добрите билки за лечение на гастрит е магарешкия бодил, той облекчава всички симптоми на възпалението, дори и лошото храносмилане и газовете, бързо започвате да усещате стомашно облекчение.

Той също така прочиства и червата, намалява възпалението.

Магарешкият бодил има противовъзпалително и антибактериално действие. Гаденето намалява, ускорява храносмилането на мазнините и освен това е и естествен антибиотик.

  • Хидрастисът е билка, която се предлага по аптеките под формата на хранителна добавка и тя е унищожител на бактериите, които причиняват гастрит, стомашната язва и всякакви стомашни инфекции.
  • Лечебната ружа лекува лошото храносмилане, гастрит, язвата и от нея спира да ви се гади.
  • Ментата съдържа летливи масла като ментол, които подобряват храносмилането и облекчават симптомите на гастрит, като са полезни и при язва на стомаха.
  • Семената от папая и ананас спомагат за подобряване на храносмилането, но трябва да се ядат, когато не са много узрели. Папаята е богата на храносмилателни ензими, като така се улеснява усвояването на хранителни вещества.