Обща тревожност

Случвало ли ви се е да се тревожите за неща, които, обективно погледнато, е малко вероятно да се случат? Или още по-неприятно - да изпитвате постоянно усещане за тревога през целия ден без да има реална причина за това?

На всеки може да се случи да изпита безпокойство, но когато това започва да пречи на нормалния ви начин на живот, да разваля спокойствието ви и да ви тормози, тогава най-вероятно става въпрос за генерализирано тревожно разстройство.

Генерализираното тревожно разстройство е много изтощително за този, който страда от него. То изсмуква вашата енергия, пречи ви да заспите, а когато най-сетне се унесете, сънят е някак тревожен и не притежава истинска отпускаща сила.

Всичко това изтощава тялото ви и буквално ви изважда от строя. Добрата новина е, че това състояние може да бъде превъзмогнато и вие да заживеете отново един прекрасен и пълноценен живот.

Какво е генерализирано тревожно разстройство?

Генерализираното тревожно разстройство е състояние на обща тревожност от хроничен характер, съчетана с усещане за изпънати нерви и нервно напрежение. За разлика от фобиите, при които страхът е свързан с определено нещо или ситуации, генерализираното тревожно разстройство има плаващ и променлив характер, фокусира се върху различни предмети от бита на човека и цялостно засяга неговия живот.

Генерализираното тревожно разстройство е много по-слабо като интензивност в сравнение с паническото разстройство, но лошата му страна е, че има доста продължителен характер. То прави живота труден и цялостно стресиращ, а релаксацията - невъзможна.

Интересното в случая е, че хората с генерализирана тревожност се безпокоят за същите неща, за които и другите хора - пари, здраве, семейство, работа - но с тази разлика, че тук проблемът се пренася на съвсем друго ниво.

Коментар на колега за съкращения във фирмата може да отрови целия ви ден, а приятел, който не вдига веднага телефона си, ви навежда на мисълта, че нещо много лошо се е случило с него. Понякога самата мисъл за започването на новия ден провокира в човека тревожност. Минавате през деня изпълнени със стрес и напрежение, дори когато няма причина, която да ги е провокирала.

Независимо дали осъзнавате, че вашето безпокойство е пресилено или не, резултатът е абсолютно еднакъв - негативните мисли си маршируват из главата ви и не можете да им избягате по никакъв начин.

Разликата между нормална тревога и генерализирана тревожност

Притесненията, страха и тревогата са нормална и неизменна част от живота. Стресът преди матура е нормално явление, както и нервността при появата на неочаквана сметка, която трябва скоро да платите.

При генерализираната тревожност обаче притеснението е прекомерно, понякога дори натрапчиво. То е устойчиво във времето и ви изтощава.

Например, след като е гледал репортаж за терористичен атентат в Близкия изток, средно статистическият човек може да се почувства временно чувство на безпокойство и тревога.

Ако имате генерализирано тревожно разстройство, обаче, може да прекарате цяла нощ след това в притеснение, а след това и цял ден, въобразявайки си нелепи сценарии, в които вашия малък роден град е станал жертва на тероризъм.

Характерна особеност е, че хората с генерализирана тревожност споделят, че имат по-добри и по-лоши дни, по-спокойни и по-неспокойни периоди от деня, а ситуациите, които нормално стресират всеки, при хората с генерализирана тревожност просто влошават така или иначе съществуващите симптоми.

Също така, различни хора могат да изпитат различни симптоми - физически, емоционални, поведенчески.

Генерализирана тревожност при децата

Да, за съжаление това е възможно. Много често генерализираната тревожност при възрастните е започнала още в детството. Ще я припознаете по това, че детето твърде много се безпокои за събития, които са далеч в бъдещето, както и чрез проявите на перфекционизъм, свръх критицизъм и склонност да се самообвиняват. Един от ключовите симптоми е, че много често се нуждаят от потвърждения и търсят прекомерно одобрение.

Разберете генерализираната тревожност

Може да ви се струва, че генерализираната тревожност се предизвиква от външни фактори, но всъщност след появата на външен дразнител се задейства верига от реакции, които са изцяло вътрешни.

Всъщност тази генерализирана тревожност е един вид диалог с вас самите, вътрешен диалог, който се фокусира върху вашите страхове от определен развой на събитията.

Всичко това ви кара да търсите решение на проблеми, които не са се случили и най-вероятно няма да се случат.

Всичката тази тревога може да ви дава усещането, че си помагате по някакъв начин, но това не е така. В действителност това само изсмуква енергията ви. Веднъж приели идеята, че тревогата няма да ви е от полза, вие можете да направите следващите стъпки в живота.

Усвоете техники за релаксация

Ако се борите с генерализирано тревожно разстройство, е важно да практикувате различни техники за релаксация като прогресивна мускулна релаксация, дълбоко дишане и медитация.

Всичко това може да ви научи как да се отпуснете, а ключът е редовната практика. Опитайте се да заделяте най-малко 30 минути на ден. Когато укрепи способността ви да се отпускате, нервната ви система ще стане по-малко реактивна и вие ще бъдете по-малко уязвими към тревожност и ежедневен стрес.

С течение на времето, спокойствието ще започне да идва по-лесно и по-лесно, докато накрая го почувствате като естествено състояние.

Прогресивна мускулна релаксация

Когато тревожността ви обхване, прогресивната мускулна релаксация може да ви помогне да се освободи напрежението в мускулите и да извади от тялото ви вашите притеснения.

Техниката включва систематично напрягане и след това освобождаване на различни мускулни групи в тялото ви. Тъй като тялото ви се отпуска, умът ще го последва.

Дълбоко дишане

Когато сте нервни, започвате да дишате учестено. Тази хипервентилация причинява симптоми като световъртеж, задух, изтръпване на ръцете и краката. Тези физически симптоми са плашещи, което води до допълнително безпокойство и паника. Но с дълбоко диафрагмено дишане, можете да превъзмогнете тези симптоми и да успокои себе си.

Медитацията

Много видове медитация са доказано ефективни за намаляване на тревожността. Фокусиращата медитация, по-специално, показва забележителни резултати за облекчение симптомите на тревожност.

Изследванията показват, че фокусиращата медитация може действително да промени процесите, които протичат в мозъка ви. С редовна практика, медитацията повишава активността на лявата страна на префронталната кора - зоната на мозъка, отговорна за чувството на спокойствие и радост.

Използвайте сетивата си

- Гледайте снимки на красиви места, разходете се сред красив пейзаж или красив квартал, посетете галерия, гледайте въздействащи туристически видео клипове.

- Слушайте приятна музика, шума на вълните, песента на птиците.

- Порадвайте се на аромата на морския въздух, на дърветата в парка, на аромата на приятен парфюм, на прясно изпечен хляб.

- Насладете се на вкуса на приятно ястие, сладкиш или напитка.

- Насладете се на усещанията, които тялото може да ви донесе - свеж бриз, приятен масаж, топла вана.

Спазвайте следните стъпки:

- Приемете тревожността. Не се борете с нея, а се отпуснете в усещането. Отдайте му се. Със съпротивлението си вие само удължавате трайността на неприятното усещане. Просто я приемете без страх.

- Наблюдавайте. Запомнете, че вие не сте вашата тревожност. Тя идва и си отива, но вие оставате. Просто я съзерцавайте и анализирайте какво усещате. Опишете я. Опишете силата и от 1 до 10.

- Действайте въпреки усещането. Може да забавите темпото, но продължавайте напред. Не позволявайте да размества вашия живот и да му диктува правилата.

- Очаквайте само най-доброто. Това ще ви донесе прекрасни моменти и емоции.

Сред важните неща при справянето с генерализираната тревожност са срещането с приятни хора и поддържането на социален живот, здравословният начин на живот и спортуването, добрия сън и избягването на алкохола и цигарите.

Обърнете внимание, че при по-тежки състояние е добре да се консултирате със специалист. Той може да ви назначи терапия, която да ви измъкне от този омагьосан кръг.

Понякога освен сеансите с терапевт е необходимо да се приемат и лекарства, но това ще прецени единствено вашият лекуващ лекар. При по-леки разстройства може да се справите дори и само с 5 сеанса и без медикаменти. Всичко зависи от вас.