Какво е гигантизъм?

Гигантизъм представлява рядко клинично състояние на свръх секреция на растежния хормон от хипофизната жлеза – соматотропин.

Свръх секрецията на този хормон по време на детството предизвиква ненормален растеж на дългите кости, чиито хрущялни краища калцират при достигане на 20-годишна възраст. Това резултира в прекомерно разрастване на цялото тяло и необичайно висок ръст.

Какви са причините за гигантизъм?

Свръхсекрецията на хормона соматотропин, което причинява гигантизъм, най-често е в резултат на доброкачествени тумори на хипофизата. Това е най-честата причина за това клинично състояние.

Доброкачествените образувания оказват натиск върху жлезата, което стимулира свръхпроизводството на соматно. Повечето случаи на хипофизарен гигантизъм са изолирани.

В много редки случаи някои наследствени или генетични синдроми могат да предизвикват свръхпроизводство на соматотропин и свързания с това състояние гигантизъм като например:

  • Множествена ендокринна хиперплазия тип 1 – предизвиква появата на тумори в ендокринните жлези и предизвиква тяхната хирерактивност;
  • синдром на Уивър;
  • синдром на Бекуит-Видеман;
  • Неврофиброматоза – заболяване, което води до формиране и растеж на тумори.

Заболяването е лечимо. Но ако не се лекува, може да доведе до различни усложнения като например различни сърдечно-съдови заболявания, необичайна височина, забавяне на пубертета и зрителни проблеми.

Потърсете незабавно лекарства помощ, ако забележите необичайни промени във външния вид на детето ви, като например прекомерно нарастване на височина или необичайно разширяване на лицето, ръцете или краката.

Какви са симптомите?

Един от основните симптоми на гигантизма е необичайното увеличаване на ръцете, пръстите на ръцете и краката, главата или дори езика.

Тази прекомерна растежна активност може да доведе до несъответствие между дължината на костите и тяхната широчина, което често води до аномалии в структурата на скелета. Пациентите с гигантизъм се появяват много по-високи за възрастта си спрямо средната стойност за възрастта.

Допълнителни симптоми, които се свързват с гигантизма, включват изразени главоболия, поради натискът, оказван от разширените тъкани и кости в околоочната област.

Пациентите могат също така да изпитват нередовен менструален цикъл при момичетата и забавено начало на пубертета, което може да бъде свързано с дефицит на половите хормони поради натрупването на соматотропин.

Затлъстяването също може да бъде последицата на гигантизма. Това може да се дължи на нарушения в метаболизма поради наличието на високи нива на растежен хормон. Съответно, прекомерната телесна маса може да доведе до различни здравословни проблеми и усложнения.

Галакторея, което представлява отделянето на кърма при момичетата, е още един симптом, който може да бъде свързан с гигантизма.

Това се дължи на нарушения в регулацията на хормоните, които контролират лактацията. Необичайно голямата челюст, високото чело и грубите черти на лицето са чести признаци, които се наблюдават при пациентите с гигантизъм.

Освен тези симптоми, гигантизмът може да предизвика и нарушения в зрението. Пациентите с това състояние често съобщават за проблеми със зрението като двойно виждане и нарушения в периферното зрение.

Тези симптоми се дължат на нарастването на размера на околоочната кост и на натискът, който се оказва върху оптическия нерв.

Съществуват и други симптоми, които не винаги са очевидни, като слабост и изтръпване в ръцете и краката.

Този дискомфорт във върхушките на пръстите и стъпалата се дължи на разширените тъкани и костни растежи, които могат да компресират нерви и да засегнат тяхната функционалност.

Трябва да се отбележи, че гигантизмът е медицинско състояние, което изисква сериозно внимание и диагноза от квалифициран лекар.

Лечението обикновено включва хирургични процедури за намаляване на размера на хипофизната жлеза и нормализиране на хормоналната продукция.

След този процес пациентите често изискват допълнителни медицински грижи, за да се справят с вече настъпилите анатомични и функционални изменения в тялото си.

Лечение на гигантизъм

Лечението обикновено се състои в комбинация от методи, за да се намали или да се регулира освобождаването от хипофизата на хормона на растежа – соматотропин.

Точната схема на лечение се определя в зависимост от основната причина за свръхсекрецията на хормона соматотропин.

Лечение с медикаменти

Медикаменти могат да бъдат използвани за нормализиране на секрецията на соматотропин, блокират действието му или за ограничаване на прекомерния растеж на височина. Медикаментите, които най-често се прилагат са:

  • Допаминови антагонисти като бромокриптинмезилат и каберголин, които като антагонисти ограничават секрецията на соматотропин и пегвисомант, който блокира действието му.
  • В зависимост от пола хормонална терапия с тестостерон или естроген, които могат да инхибират растежа на дългите кости.
  • Соматостанинови аналози като например октреодите и ланреодитите с продължително действие също ограничаването на хормона на растежа.

Други начини за лечение

Чрез лъчетерапия, при която йонизиращото лъчение се насочва към хипофизата, може да се регулира секрецията на соматотропин. Но този метод е сред по-малко желаните възможности за лечение, поради ограничената му ефективност и странични ефекти, които се изразяват в затлъстяване, емоционални и когнитивни увреждания.

Хирургична интервенция за отстраняване на тумора от хипофизата, се прилага само в ограничени случаи и то само когато образуванието е злокачествено или е прекалено голямо и създава дискомфорт на пациента.