Операцията е преминала успешно, всички страхове са останали в миналото и може да се въздъхне с облекчение. Но всъщност е приключила работата само на лекаря, който е направил операцията. Работата над възстановяване на здравето продължава.

Гинекологичните операции и периодът на възстановяване след тях за много жени се превръща в своеобразна бариера на живота, преодоляването на която не е лесно.

Особено ако това е не просто лапароскопско отстраняване на киста, а сериозна интервенция, след което е необходимо време за възстановяване на репродуктивното здраве.

Най-честите въпроси, които възникват след гинекологични операции

Започва ли преждевременен климакс

Постоперативен климакс се развива само в случай на отстраняване на яйчниците. Ако те са запазени, то дори след отстраняване на самата матка, няма да настъпи климакс. Причината е, че и всички физиологични изменения при менструалния цикъл се запазват.

Изключения са случаите, когато матката се отстранява рано – преди 35 години, в такива случаи климаксът може да настъпи преждевременно.

Влияние на сексуалния живот

Каквито и да е изменения се случат вътре в женското тяло, мъжът не усеща нищо, стига да не му се съобщи. Напротив, отстраняване на симптомите, които в миналото са предизвиквали безпокойство – болки, кървене, може да спомогне за подобряване на сексуалния живот.

Обезболяващи след операцията – необходими ли са

Известно време след интервенцията са възможни болки в тазовата област. Това не означава, че операцията е била неуспешна или че е възникнало възпаление.

Увреждането на тъкани не може да не предизвиква болка. По време на болничен престой постоянно се дават обезболяващи, затова не се усеща болков синдром.

След изписването обезболяването следва да се провежда от самата пациентка. Болезнените усещания не следва да се търпят героично, заради страх от допълнително лекарствено натоварване.

Ако не се облекчава болката своевременно, то повтарящата се стимулация на нервните влакна ще доведе до изменения на невроните на задните рога на гръбначния мозък. Вследствие на това болката ще продължи да безпокои много дълго, дори след като не останат никакви физиологични причини за нейното възникване.

Бъдещи периферни стимули, без значение какви, също ще предизвикват усещане за болка, която обичайно не би се появявала.

Най-често се изписват нестероидни противовъзпалителни препарати. Краткият курс препарати в необходимите дози няма да навреди на организма, но и ще помогне за справяне със стреса и с потиснатото състояние, свързано с постоянната болка.

Не трябва да се стига и до другата крайност – да се повишават дозите и честотата на прием на нестероидни противовъзпалителни, тъй като в такива случаи са гарантирани странични ефекти.

Хранителни добавки за възстановяване на силите

Самолечението не е желателно. Хранителните добавки съдържат не само натурални вещества, заради чудодейният ефект, на които сте се решили да ги приемате, но и голямо количество помощни компоненти.

И ако в обикновените препарати количеството и химическият състав на тези компоненти строго се контролира, то не се отнася за добавките. Те подлежат единствено на уведомителен режим. От производителите се изисква единствено да докажат, че потребителите няма да се отровят, когато ги пият.

Дори ако активното вещество не навреди, то е неизвестно как ще подействат всички примеси в хранителните добавки. Може би не е редно да се правят експерименти с организма в труден за него период.

Нови изследвания след операцията

След интервенция следва да се направи най-малко изследване на кръв и урина. Анемия е често следствие на хирургичните интервенции, и съществено влошава протичането на постоперативния период, особено ако са били отстранени яйчниците.

Рефлексотерапия, физиотерапия и масаж – кога са показни

Всички физиотерапевтични методи, които способстват за общо укрепване на организма, ще бъдат полезни. Физиотерапията предполага полезно въздействие на физическите фактори – топлина, вода, електрически ток върху организма.

Днес в арсенала на много клиники е впечатляващо количеството на различни физиотерапевтични методи – от фонофореза до лазерна терапия. Тези методи наистина помагат на много пациенти по-бързо да се възстановят след операцията.

За определянето на какъв вид въздействие следва да се приложи, може да помогне лекуващият лекар – най-добре този, който е извършил интервенцията.