С какво е полезен и с какво опасен пълният отказ от храна за кратко време?

Нашите предци са гладували, за да се отърват от болестите, или в следване на религиозните обреди.

Днес отказът от храна обикновено се практикува по 2 причини – за сваляне на килограми или за очистване на организма от това, което е прието да се нарича шлаки или токсини.

Защо да не ядеш е опасно?

Не всички методи за отслабване са безопасни. Съществуват доста екстремални, и гладуването – е едно от тях.
Гладуването не е безопасен и здравословен начин за нормализиране на телесното тегло.

Дори някои поддръжници на гладуването, предлагащи да се практикува за други цели, не смятат, че то е подходящо за понижаване на теглото.

Килограми по този начин могат да се свалят достатъчно бързо, но това се случва на първо място, заради загуба на течности. А това означава, че щом човек отново започне да се храни, както преди и предишните му килограми ще се върнат.

Когато започнете да гладувате, организмът "не разбира" какво е това, което се прави за отслабване, а възприема събитието като катастрофа и се опитва да ѝ се противопостави.

Забавя се обмяната на веществата, органите и тъканите започват да използват и да разходват по-малко енергия, да се запасяват с повече хранителни вещества – от тези, които са останали.

И накрая, когато гладуването завърши, поради тези изменения теглото не просто се връща към предишните си стойности, но се увеличава още. Възниква дефицит на витамини, микроелементи, белтъци.

Възможно е да се нарушат функциите на черния дроб, на бъбреците, на други органи, да напомнят за себе си заболявания, за които човек дори и не е подозирал. Освен това може да настъпи обезводняване.

Гладуването само по себе си е стрес за организма. Но някои практики отиват още по-далеч и дори предписват съвместяването на отказа от храна от редовни клизми.

Последствията от такова „прочистване“ могат да бъдат катастрофални за обмяната на веществата и за микрофлората на червата.

От какво очиства глада?

Понятието „шлаки“ е твърде абстрактно, с него най-често оперират представителите на алтернативната медицина.

Различните автори подразбират под този термин свободни радикали, някакви вещества, натрупващи се в червата, кръвта, отделните клетки.

Дебатите по повод това, нужно ли е да се „чисти“ организма от шлаки и токсини, и до колко за това помага гладуването, не утихват. Много лекари смятат, че необходимостта от прочистване на организма няма никаква обосновка.

Еволюционно човешкото тяло притежава достатъчно количество естествени механизми, които му помагат да се избави от излишното.

Какво лекува гладът?

„Гладът е най-доброто лекарство “ – тази фраза принадлежи на Александър Суворов. Доколко съвременните учени споделят възгледите на руския пълководец?

Поддръжниците на гладуването, сред които има и лекари, твърдят, че са им известни случаи, когато въздържанието от храна е помагало на болни от артрити, с възпаление на червата, със сърдечно-съдови заболявания, с вълчанка, с псориазис, с екзема, с болестта на Крон, с неспецифичен язвен колит, при – депресии, понижено артериално налягане и други заболявания.

Всичко това са лични впечатления – доказана ли е ползата за здравето от гладуването научно?

Изследванията, публикувани в списанието „Трудовете на Националната академия на науките на САЩ“ и в изданието „Хранене“ от 2003-та година показват, че при мишки, които не били хранени един ден, на втория, се подобрявала обмяната на веществата, устойчивостта на нервната им система към увреждания и на други здравни показатели, в сравнение с мишките, които били държани на нискокалорична диета.