Добрата памет е прието да се смята за предимство на младите хора, а забравянето за напредналата възраст е нещо като норма. Всъщност това не е така.

Човек може да забрави какво е говорил вчера, какво е правил, когато е седнал в автомобила, или какво е било преди 40 години.

Ако е над 60 години – това са симптоми на невродегенеративен процес в мозъка, който не е възможно да се преустанови, но отлагането му е напълно реалистично.

Но как да го направите?

1. С напредването на възрастта човек не загубва способността си за обучение

Способността за опознаване на света зависи от възрастта. Да – най-интензивно е познанието при децата, а с възрастта този процес се забавя.

Но човек не оглупява никога, ако е здрав. Реален проблем е, че хората в напреднала възраст рядко са здрави.

На средностатистическият човек в старческа възраст се падат около 5 хронични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, патологии на щитовидната жлеза, заболявания на опорно-двигателният апарат.

Забравянето се е смятало неправилно за нормално за напредналата възраст. Всъщност, ако човек забравят какво се е случило вчера, то това е признак на прогресиращо заболяване.

За да не се изпусне момента, когато другите заболявания започнат да действат на паметта, е необходимо периодично да се прави оценка на когнитивните функции – на способността да се опознава света.

С това се занимават невролозите и терапевтите, тъй като именно те провеждат лечението на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

2. Проблемите със сърцето влияят на мозъка

При сърдечно-съдови заболявания най-силно страда главния мозък, това е органът мишена.

Когато мозъчното кръвообращение е постоянно нарушено, концентрацията се нарушава, забавят се темповете на мислене, страдат всички функции на главния мозък.

Приблизително 40% от пациентите с артериална хипертония имат когнитивни нарушения, включително и нарушения на паметта.

Най-често са умерено изразени и не достигат до степен на слабоумие – човек не загубва самостоятелност в ежедневието.

3. Паметта е многокомпонентна

Нарушението на паметта представлява всъщност аномалия на запомнянето или на възпроизвеждането. Процесът на запомняне се състои от 3 етапа.

Първо човек трябва да се концентрира, да пожелае да запомни нещо и да концентрира вниманието си върху това. Така информацията попада в краткосрочната памет.

На втория етап информацията трябва да премине от краткосрочната памет в дългосрочната. Това е по-продължителен процес, необходимо е да се отдели известно време на повторението, за да е възможно запомненото да се „уталожи“.

За тези процеси отговаря хипокампа.

На третия етап е необходимо съзнателното припомняне на етапа – „изваждането“ на информацията от хранилището.

Това е функция на други отдели на мозъка, на които влияят множество фактори, включително и емоциите – именно затова е много трудно да си припомним нещо важно в състояние на стрес.

При болестта на Алцхаймер се засяга хипокампът, поради тази причина информацията не преминава от краткосрочната в дългосрочната памет – получава се така, че човек не е забравил нещо, а не го запомнил.

При хората с изменения на кръвоносните съдове на мозъка нарушенията на паметта са постоянни. Именно поради тази причина „забравянето“ е първия признак на болестта на Алцхаймер.

4. От болестта на Алцхаймер страда всеки, който е над 65-годишна възраст

Връзката между невродегенеративното заболяване, начина на живот и възрастта е била доказана в мащабно изследване, в което взели участие около 700 католически монахини.