Главоболие, кашлица, сухота в устата и язвички по езика са по-скоро обичайни за човека. Понякога обаче те сигнализират за болести, които може да са заплаха за живота.

На какво следва да обърнем внимание

Много симптоми сами по себе си не означават нищо, но всеки от тях, дори и банален, може да се окаже признак на сериозно заболяване.

1.Язви на езика

Възможно е да са се появили от прехапване или гъбички, а може да се окаже проявление на отдавна протичаща ХИВ инфекция.

Ако не се вземат мерки, се понижава количеството на специфичните лимфоцити, което се проявява с язвички на върха на езика. Разбира се, би имало и допълнителни симптомите на имунен дефицит.

2.Кашлица

Доста разпространен симптом, в който няма нищо необичайно, но понякога е признак на рак на белия дроб. За тревожен признак може да се определи, когато кашлицата се е появила внезапно.

Обезпокоителни сигнали са и следните изменения:

  • Смяна на характера на кашлицата;
  • Отслабване;
  • Храчки;
  • Поява на кръв в храчките;
  • Кашлица в ситуации, различни от обичайното.

Ако при заклет пушач се промени хроничната кашлица, това вече е симптом, и то много сериозен. Също ако например, мъж пушач, който също така има наднормено тегло, събуди половинката си през нощта и каже, че не му е добре, не му стига въздуха, не трябва да му предлага вода и да полежи. В такава ситуация трябва бързо да се извика спешна помощ.

3.Сухота в устатата

Това може е както изкривяване на носната преграда, когато на човек просто му е трудно да диша нормално през нощта.

Също подобно проявление може да вследствие на сух въздух в помещението или при хората в напреднала възраст да е вследствие на несъответствие на чувството за жажда и изпитата вода.

Това може да е проблем при синдром Шегрен, при който сълзенето изчезва и се появява сухота в устата.

Освен това, това може да е признак на онкологично заболяване, тумори на мозъка и захарен диабет.

4.Сълзене на очите сутрин

Също трябва да се диференцира. Така например, безобидните причини, предизвикващи проблема, се отнасят конюнктивит, работа на компютър, умора, тютюнопушене.

Най-често това е алергия. Често проблемът с очите и признак на язвен колит или болест на Крон. За този симптомен комплекс често не се знае, но на фона на него се налага да се обърнем към специалист офталмолог.

5.Поява на млечница

Това заболяване не се отнася сред предаващите се по полов път. Това често се среща при прием на антибиотици или при жени, поради особености на анатомична структура, когато целият проблем може да започне от аналното отвърстие.

Освен това млечницата може да е първи признак на отслабване на имунитета, вследствие на някакво заболяване.

6.Кръв в изпражненията

Това може да са банални хемороиди и фисури, а може да е рак на дебелото черво. Ако това се среща при хора на възраст 30-40 години, навярно не е толкова опасно, защото ракът най-често се среща при хора в по-напреднала възраст.

За това и тези, които са в по-напреднала възраст, е необходимо да се отнасят към този проблем с повишено внимание.

7.Главоболие

Ако от 25 години страдате главоболие, то най-вероятно то от напрежение, но ако знаете, че в рода ви е имало мозъчна аневризма или поликистоза на бъбреците, то не трябва да се игнорира.

Също ако главоболието е силно и възникнало за първи път, това се съпровожда с неврологични нарушения, усилва се при смяна на положението или при навеждане, и се развият при човек на възраст над 50 години, това са червени флагове.

8.Кожен сърбеж

Силният сърбеж може да е признак на онкологично заболяване или на дискова херния. Случва се на едно място, където има прищипване на нерва, именно там между прешлените да се появи сърбеж.

Също сърбежът е признак на заболяване на кръвта. И при съвременната диагностика може да се открие на сравнително ранен етап.

На око е трудно да се каже дали симптомът е опасен, но е редно да се обърне внимание с какво се съпровожда. Например, ако болка в сърцето се съпровожда със задух , това може да е признак на инфаркт, но това не се случва внезапно, необходимо е да има предпоставки – висок холестерол, кръвно, захар и т.н.