Странният вкус в устата, при който сякаш държим стара монета между зъбите си, често възниква при сериозни заболявания. Например, при хепатити, нарушения на бъбречната функция, диабет, някои видове рак.

Подобни болести обаче е трудно да останат незабелязани. В стадиите, когато може да се появи вкус на желязо, те задължително се проявяват и с други признаци – постоянно ще се чувстваме зле, слабост, отоци, необяснимо сваляне или трупане на килограми, редовно възникващи болезнени усещания.

Защо се появява метален вкус в устата и как да се справим с него

Ако има подобни симптоми, появяващи се сякаш от само себе си, то това е един от видовете разстройство на вкусовата чувствителност – параевгезия.

За да разберем откъде се появява това явление, трябва да разберем как се формира вкусът.

За вкусови усещания отговорят разположените на езика и обонятелните в носа рецептори. Когато в устата попадне нещо, те предават получената информация в мозъка.

На свой ред това определя конкретния вкус – това е сладко, горчиво, това прилича на наденичка или пък е нещо метално.

На сложната система на събиране, предаване и преработка на информация могат да повлияят множество фактори.

Ето и най-разпространените причини, които карат мозъкът ни да мисли, че сме отхапали парче метал:

1.Недостатъчно добра устна хигиена

Ако нередовно или пък не си мием добре зъбите, това може да доведе до заболяване на венците, например, до парадонтит или гингивит.

Такива заболявания често се съпровождат с кървене, понякога почти незабележимо. Чувствителните рецептори фиксират, дори минималното количество кръв. Богата е на желязо, затова на мозъка му се струва, че в устата си държим метал.

Решението е да се грижим по-добре за зъбите и устата и редовно да посещаваме зъболекар.

2.Твърде енергично миене на зъбите

Възможно е да движите четката прекалено бързо или да е с доста твърд косъм. Това е още една причина, поради която венците е възможно да започнат да кървят.

Към зъбите е необходимо да се отнасяме с повишено внимание, старайте се да не ги травмирате. Възможно е да ви се наложи да смените четката с по-мека.

3.Интензивен спорт

По време на тренировка белите дробове работят по-активно, към тях прелива повече кръв. Заради повишаване на натиска върху кръвоносните съдове е възможно проникване на малко количество червен кръвни телца.

При издишване те попадат на езика, като предизвикват метален вкус.

В този случай не е необходимо да се прави нищо, паравгезията предизвикана от физически натоварвания минава от само себе си, веднага щом си отдъхнем.

4.Мултивитамини

Металният вкус може да е свързан с хранителни добавки, които съдържат минерали, съдържащи мед, цинк или хром.

За да проверим дали е от тях, е добре да спрем техния прием за известно време и да проследим вкусовите си усещания.

Ако вкусът на метал повече не се появява, то причината е във витамините. Можем да продължим да ги пием, като знаем за страничния ефект. Само тогава, когато са ви изписани от лекар.

5.Лекарства

Паравгезията е често срещан страничен ефект от приема на редица препарати. Сред тях са:

  • Антибиотици, и по-точно тетрациклините, а също и кларитромицин, метронидазол;
  • Някои лекарства за понижаване на кръвното;
  • Средства, изписвани при глаукома;
  • Препарати, използвани за лечение на глаукома;
  • Средства за лечение на остеопороза и подагра.

Решението е да погледнем инструкцията към тези лекарства, които приемаме. Възможно е сред техните странични ефекти да открием паравгезия.

Ако металният вкус е толкова голямо препятствие, то можете да се посъветвате с лекуващия си лекар, който да ви подскаже алтернативни препарати, които няма да променят вкусовите усещания.

6.Простуда

При остра вирусна инфекция често страдат носните пътища и синусите. Това нарушава обонятелните рецептори, и мозъкът получава некоректна информация. Понякога това води до метален вкус в устата.

Оздравяваме, и вкусът ще изчезне от само себе си.

7.Хранителна алергия

Също напомня за себе си с вкус на желязо, който се появява след яденето на храни алергени.

Ако установите връзка между този вкус една или друга храна и появата на метален вкус в устата, се консултирайте с личния лекар. Евентуално ще ви даде направление за алерголог и ще подскаже какво да се направи по-нататък.