Почти 40% от жените периодично страдат от главоболие след раждане.

В следродилния период болката може да се локализира в главата, шията или раменете, възниквайки в първите 6 седмици на бременността.

При някои тревожни симптоми младата майка е добре да се консултира с личния лекар, който да ѝ даде направление за невролог. Освен това, важно е да се знае какви лекарства могат да се използват за облекчаване на състоянието.

Какво лечение помага при следродилно главоболие

Причини за главоболие след раждане

Има няколко причини за възникване на главоболие след раждане. Подразделят се 2 типа, първични и вторични, изхожда се от техните причини и сериозност.

Всеки от тези фактори може да предизвика първично главоболие – мигрена и главоболие от напрежение:

 • Възниквали в миналото пристъпи на мигрена;
 • Понижаване на нивата на естроген;
 • Безпричинно отслабване заради нарушения на хормоналния фон;
 • Недостатъчно сън;
 • Обезводняване;
 • Стрес и умора.

Вторично главоболие може да се предизвика от основно заболяване, сред които:

 • Прееклампсия или еклампсия, възникнали още по време на бременност;
 • Тумори и менингит;
 • Тромбоза на мозъчните вени;
 • Хипертония.

Епидурална упойка също може да доведе до главоболие при някои жени.

Не всички причини, споменати по-горе, се отнасят за всички млади майки. Възможни са и индивидуални реакции на тялото на бременността и раждането.

Най-разпространени типове следродилно главоболие

След раждането главоболието може да е с първичен и вторичен характер, в зависимост от това какви фактори го предизвикват и какви механизми стоят в основата му. Сред първичните са:

 • Тензионно главоболие – това е слаба и умерена болка, която започва от шията и се разпространява по цялата глава. Възниква усещане като на обръч в главата. Болката продължава 30 минути и повече. Понякога е възможно до продължи до седмица. Стрес, мускулно напрежение, обезводняване или недоспиване могат да предизвикат главоболие от напрежение.
 • Мигрена – силно главоболие може да възникне на едната или на двете страни на главата. Възможни са симптоми като гадене, повръщане и чувствителност към звуци и светлина. Това главоболие също предизвиква зрителни нарушения, слепи петна и изтръпване на частите на тялото. Мигрена може да възникне, заради понижаване на хормоналните нива след раждането или заради денонощното внимание, което младата майка трябва да обръща на бебето. Факторите на околната среда също могат да са причина за мигрена.

Вторичното главоболие най-често възниква вследствие на:

 • Следродилна прееклампсия – състоянието възниква, когато при жените е повишено кръвното налягане и се установява излишък на белтъчини в урината след раждането. Това може да доведе до силно главоболие, а също и до болки в корема, гадене, отслабване на зрението, конвулсии и намаляване на честотата на уриниране. В този случай главоболието се развива от двете страни на главата и се усилва при физическо натоварване.
 • Постпункционно главоболие – това е един от страничните ефекти на епидуралната упойка. Възможно е да се развие след поставяне на епидурална или гръбначномозъчна анестезия. Упойката може да предизвика силно главоболие 72 часа след операцията и усилване на усещанията, особено когато жената е седнала или стои права. Други симптоми са гадене, повръщане, ригидност на тилните мускули, промяна на слуха и на зрението.

Предизвиква ли кърменето главоболие

При някои млади майки може да възникне главоболие при лактация. При други жени кърменето може да е средство срещу главоболие. По време на кърменето тялото отделя хормонът окситоцин, който може да предизвика главоболие.

Неприятното състояние може да се развие, когато гърдите са пълни с кърма, нагрубяват и отичат. Това главоболие би могло да бъде намалено при изпразване на гърдите.

Лечение на следродилно главоболие – лекарства

Ако след раждането младата майка изпита главоболие още докато е в болницата, лекуващият я лекар установява причините и назначава лечение. Първичното главоболие – тензионно и мигрена, се лекуват с препарати без рецепта като ибупрофен, натриев диклофенак и напроксен.

При мигрена се изписват препарати от групата на триптаните.

За отстраняване на главоболието – подръчни средства

Ако майката развие леко или умерено главоболие без сериозни симптоми, е възможно приложението на немедикаментозни препарати.

Студеният компрес помага при мигрена, държи се на челото около 15 минути. Свива кръвоносните съдове и спомага за намаляване на болезнените усещания.