Гъша кожа - какво представлява това заболяване

Под прекомерно ороговяване на епидермиса, хиперкератоза, обикновено се разбира образуването на твърди участъци по кожата. Но понякога нарушаването на процеса на излющване на кожата се проявява по друг начин.

При фоликуларна хиперкератоза страдат само фоликулите, които се запушват от мъртви частици на епидермиса, вследствие на което е възможно възпаление. Защо възниква гъша кожа и как правилно се лекува този дерматит?

Причини за дерматит – недостиг на витамини, заболявания

Основна причина за развитие на хиперкератози е нарушение на растежа и излющването на роговия слой на кожата, състоящ се от белтъка кератин.

При фоликуларна форма роговите люспи се натрупват локално – блокират само фоликулите. Най-често такъв дерматит е признак на недостиг на витамини А и С. По характера на уврежданията лекарят може да определи за каква хиповитаминоза става въпрос.

  • Недостиг на витамин А предизвиква фоликуларна хиперкератоза тип 1. Епидермисът се изменя по седалищните части, лакти. Кожата става суха, започва да се лющи, особено ярко това се проявява около космените луковици.
  • Дефицитът на витамин С води фоликуларна хиперкератоза тип 2, при която възниква червеникав обрив. Най-често такава форма се развива на кожата, на корема и на бедрата.

Днес се смята, че гъшата кожа е свързана с наследствеността. Много често се развива при хора, в чиито семейства е имало случаи на подобен дерматит.

В наследствена форма се проявяват също кератодермия и различни нарушения на обмяната на веществата. Затова и хората, предразположени към развитие на обриви, е много важно да поддържат добра хигиена.

Неспазването на хигиенните правила е не само рисков фактор за развитие на самото заболяване, но и на неговите усложнения.

Още една честа причина за фоликуларна хиперкератоза е алергия. С такъв обрив се съпровождат контактен дерматит, хранителна непоносимост и други реакции на хиперчувствителност.

Кожата може да пострада и от външни фактори. Раздразнение се появява от въздействие на студ или на твърда вода, от триене на дрехите.

Симптоми на увреждане на кожата при хиперкератоза

Фоликуларна хиперкератоза често се нарича „гъша кожа”, тъй като главна отличителна черта са увеличените фоликули, напомнящи на обрив. Те са малки, плътни на допир, подобни на шипове възли. Обривите е възможно да са безцветни или да червенеят.

Самата кожа става суха на засегнатия участък, предразположена е към лющене, възможно е напукване. При всяка форма на хиперкератоза се повишава риска от развитие на дерматологични инфекции.

В малки рани лесно попадат бактерии или гъбички, в резултат кожата се възпалява, а понякога възникват и гнойници. При фоликуларна форма често усложнение е ярък червен обрив, понякога доста болезнен и с отоци.

Гъшата кожа засяга доста големи зони на тялото, много рядко се наблюдава възпаление на отделни фоликули. Хиперкератоза се среща на следните участъци:

  • Бузи;
  • Ръце – по страничната и задната повърхност;
  • Бедра;
  • Седалищни части;
  • Корем;

При генетични или алергични заболявания обривът се разпространява по цялото тяло. В този случай лечението не трябва да се отлага, в противен случай усложненията е възможно да са много тежки и да създадат осезаем дискомфорт.

Лечение при фоликуларна хиперкератоза

Диагнозата се поставя от дерматолог въз основа на преглед. Обикновено не е необходима допълнителна диагностика. Изследвания се назначават само ако заболяването протича с усложнения или в тежка форма.

В тези случаи е важно да се открият инфекции, а също и да се проведе диференциална диагностика с други кожни заболявания.

Основа на лечението при неусложнена фоликуларна хиперкератоза са местните процедури и прием на витамини. Лекарят може да препоръча специална диета с храни, богати на витамин А и С, или се изписват под формата на лекарства.

Местно се прилагат препарати за омекотяване на кожата, а също и средства за ексфолиация. Но при фоликуларна форма на болестта е забранено използването на ексфолианти и пилинги с големи твърди частици, тъй като е възможно да травмират кожата и допълнително да запушат порите.

Препоръчва се използването на средства с плодови киселини за отстраняване на мъртвите частици.