Описание

Анкилостома или анкилостомиаза представляване хелминтоза, която се причинява от кукест червей.

Заболяването е разпространено предимно сред населението на субтропическите райони в Южна и Централна Америка, Южна Азия и Африка.

В някои от държавите в тези региони е заразено до 50% от населението. Огнища на паразитозата се появяват и в Южна Европа, като по-значимо такова е било в Италия, което означава, че и населението на България е потенциално изложена на риск.

Източник на опаразитяване с Ancylistoma duodenale са болни хора, а с Ancylostoma braziliens- най-вече кучета и котки. Естествената възприемчивост на човека към паразита е висока.

Заразяването се осъществява посредством замърсени с почва плодове, зеленчуци , горски плодове, билки, по които е възможно е да са се прикрепили ларвите на хелминта.

Начините на предаване на паразитоза е чрез храна, питейна вода и при директен контакт и неволно поглъщане на заразена почва.

Ендемични огнища се формират във въглищните и рудодобивните мини поради високата температура, високата влажност и лошите санитарни условия в тях.

И в тази връзка рисковите групи са градинари, миньори и селскостопански работници. На най-голям риск от заразяване са изложени малките деца, тъй като често ходят боси и не са изградили все още навици да поддържат добра лична хигиена.

Какви са симптомите?

Инкубационният период на заболяването е 40-60 дни. И в повечето случай паразитозата протича безсимптомно. По-тежкото проявление на симптоматиката зависи от начина на проникване на хелминтите в организма.

Най-характерната проява на заболяването е хипохромна желязодефицитна анемия, тъй като паразитът се храни с кръв. Със своите зъби той се прикрепя към стената на чревната лигавица.

На мястото на закрепването се формират ерозии и язви с диаметър до 2 см, поради което е възможно да започнат продължителни чревни кръвоизливи, които и провокират развитието на желязодефицитна анемия.

Понижават се и нивата на кръвните белтъци - хипоалбуминемия.

Опаразитяването засяга и централната нервна система, засегнатият започва да се чувства отпаднал и сънлив, при децата се забавя умственото и физическото развитие.

От какво се причинява?

Причинителят на заболяването е Ancylostoma duodenale – кръгъл червей /нематод/. Размерът на мъжкия е 8-11, а на женската 10-14, полово зрелите индивиди обитават дванадесетопръстника – горната част на тънкото черво.

Лечение на анкилостома

За лечение на кукест червей се предписва мебендазол /Вермокс/за перорално приложение в следната доза 2 пъти дневно сутрин и вечер по 100 мг. в продължение на 3 последователни дни.

Противопоказно е при приема на лекарството да се приема и алкохол. То не е предназначено за постоянна употреба, тъй като води до множествено странични реакции и увреждане на черния дроб и бъбреците.

При предозиране трябва да се приема известно време активен въглен.

По време на лекарствената терапия пациентът трябва да консумира по-леки храни и да избягва много мазните такива.

Превенция

За да предотвратите опаразитяване трябва старателно да измивате плодовете и зеленчуците, в никакъв не трябва да ги консумирате, ако преди това не сте ги измили.

Ако планирате посещение в места, където няма изградена канализация, трябва да пиете питейна вода, само след като сте я варили 5 минути или можете да разтворите ½ таблетка йод в 1 л. вода.

Носете затворени обувки, когато планирате ходене в места, където има голяма вероятност почвата да е замърсена с фекални маси.