Повечето от нас изразходват по-голямата част от доходите си за хранителни продукти. Те не съвсем не са евтини и с всеки изминал ден стават все по-скъпи, но понякога не можем да ги изядем своевременно, по навик или по случайност купуваме по-голямо количество, отколкото сме способни да консумираме.

Най-много храна се изхвърля в горещите летни дни. Какво да правим с храната, чиито срок наближава да изтече или вече е изтекла? Да рискуваме със здравето или дори да не пробваме да нарушаваме определените срокове за съхранение?

Не е тайна, че съвременните хранителни продукти могат да се съхраняват доста по-дълго, отколкото храната, която сме консумирали преди десетилетия.

Колкото по-кратко, толкова по-добре

Увеличаването на срока на годност е възможно или чрез обработка на продукта чрез стерилизация или пастьоризация, или чрез добавяне на консерванти, стабилизатори и окислители, които ще възпрепятстват развалянето.

Да вземем например, киселото мляко, на кофичката се съдържа информация за срока на годност на този продукт, когато е произведен по класически начин. Ако обаче към него се добави консервант или се стерилизира, то ще се съхранява доста по-дълго.

Такива продукти няма да навредят на здравето, но и полза от тях няма да може да се очаква. Затова е за предпочитане да се избират продукти с най-малък срок на годност и да се чете техния състав.

Защо всички продукти са със собствен срок на годност

Най-капризните са свръх бързо развалящите се храни – сладкишите с крем, готови салати, прясна риба, полуфабрикати от охладено месо. Отравянето с тях е възможно най-лесно, тъй като те запазват потребителските свойства за само половин денонощие до 3 дни. И само в охладено състояние.

Затова на опаковката производителят е длъжен да посочва точната дата на производството, не само година и месец, но и ден и час.

За бързо развалящите се продукти се смятат тези, които могат да се съхраняват в хладилник от 3 до 30 денонощия. Например, пастьоризираното прясно мляко може да издържи, без да се вкисва до около 10 денонощия, колбасите, които не са в опаковка също са годни за консумация за приблизително толкова време – около 10 дни.

С по няколко месеца срок на годност са колбасите, които са във вакуум опаковка. Киселото мляко, което е в кофичка е обикновено със срок на годност около 2-3 седмици.

Всичко, което може да се съхранява повече от месец, без да се развали, се отнася към продукти с дълъг срок на съхранение. Сроковете може да са много различни. Например, сушените плодове на тъмно и сухо място могат да изкарат и до година, без да се развалят.

Брашно, сол, чай и захар издържат и до 2 години, а твърдият алкохол може да изкара и до 2. Всичко това се отнася само, докато продуктът не бъде отворен. Там вече влизат в сила други срокове на съхранение, и те вече са посочени на опаковката.

Сроковете на годност трябва да се четат правилно. Ако на продукта е указано, че е годен до септември, това означава, че последният ден, до който можем да го изядем е 31 август.

Освен сроковете са важни и условията на съхранение. Ако продуктите не се съхраняват при температура или влажност, която не е указана от производителя. Например, ако киселото или прясното мляко не стоят в хладилник, вече не трябва да се гледа срока на годност, тяхното място е в коша за боклук.

Между впрочем, увреждането на заводската опаковка също означава изтичане на срока на годност на продукта.

На вечно съхранение

Това колко бързо се разваля продуктът зависи от съдържащите се в него два компонента – съдържание на вода и мазнини. Колкото са повече, толкова по-кратък е срокът на съхранение. И обратното. Ако съдържанието на вода и мазнини в продукта е минимално, то може да се употребява и след срока на годност.

Отравяне такава храна няма да предизвика, защото нейните органолептични свойства могат да се променят не в най-добра посока.

От друга страна, са известни случаи на отравяне с обикновен чай, който е отлежавал няколко години. Това може да се случи, ако при производство е била нарушена технологията на обработката на обработка на продукта, в резултат на което там са могли да се образуват спори на плесените.

При сушене тяхното размножаване се преустановява, но ако чаят се съхранява при висока влажност, с времето от него се отделя микотоксин.

Що се отнася до друг вечен продукт – вино, то принципно може да се съхранява и с години, и с десетилетия. Ако бутилката обаче е била отворена, то можем да очакваме изненада вместо вино – страхотен гроздов нектар или обикновен оцет.

Стабилно качество производителят може да гарантира само в течение на срока на годност.