Тениаринхоза – това е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от специфични паразити.

Тази инфекция се развива, след като през храносмилателната система в човешкия организъм попаднат ларви на кръгъл червей – говежда тения.

Говежда тения - може да достигне до 10 метра 

Този патологичен процес се характеризира със засягане предимно на тънкото черво. Съпровожда се с болков синдром, храносмилателни нарушения и много други клинични проявления.

При правилно назначено и проведено лечение тениаринхозата е с благоприятна прогноза.

Понякога обаче тази патология може да се усложни с механична чревна непроходимост, възпалителни процеси в областта на жлъчния мехур, жлъчните пътища и на панкреаса.

Особена опасност говеждата тения представлява за бременни жени, тъй като често става причина за тежка анемия или токсикоза.

Разпространение на тениаринхоза 

Тази инфекция е широко разпространена по цял свят. Най-високо ниво на заболеваемост се отчита в регионите с развито животновъдство.

Установено е, че по-често с говежда тения се опаразитяват жителите на селата. Пикът на заболеваемост се пада на есенно-зимния период, което е свързано с масовото колене на добитък.

Интересен е фактът, че при жените това заболяване се среща по-често, отколкото при мъжете. Децата в по-малка степен са предразположени към тази патология от възрастните хора.

Какво предизвиква говежда тения

Този патологичен процес се предизвиква от кръгъл червей – говежда тения, която на дължина може да достигне до внушителните 4-6 метра, в отделни случаи и до 10 метра.

Тази инфекция протича с последователна смяна на 2 гостоприемника. Междинен е едрият рогат добитък, а окончателният е човека. В човешкия организъм тенията може да съществува няколко десетилетия.

Яйцата на паразита се отделят във външната среда чрез аналното отвърстие и се запазват в тревата или в почвата в продължение на месец.

Най-голяма опасност в епидемиологичен план представляват хората, които непосредствено работят с животни, например, пастири.

Развитието на болестта при човека се обуславя от употребата на говеждо месо, което не е преминало през необходимата термична обработка. Така се реализира хранителен път на заразяване.

Инвазивни ларви попадат в стомаха и впоследствие се прикрепят за стените на тънкото черво. След това започва растежа на паразита. Развитието на възрастен паразит отнема около 3 месеца.

При тази инфекция обикновено в червата на човека се открива само една говежда тения.

Симптоми, възникващи при тениаринхоза

Първите симптоми се появяват, когато паразитът се е формирал напълно. Проявленията са в зависимост от индивидуалните особености на човек. В някои случаи отсъстват каквито и да е оплаквания.

Вследствие на въздействието на паразита на лигавицата на тънкото черво, се развива възпалителен процес. Присъстват симптоми като дискомфорт и болезненост в областта на корема, подуване, киселини, пристъпи на гадене и повръщане, а също и нарушения при изхождане.

Понякога болковият синдром е доста силно изразен и няма ясна локализация. Още един специфичен момент е рязкото повишаване на апетита, макар и теглото да се понижава.

В процеса на жизнената дейност на паразита се образуват вещества, които сигнализират за алергични реакции. Сред тях са кожни обриви, сърбеж и т.н.

Болният се оплаква от слабост, бързо се уморява, проявяват признаци на емоционална лабилност. Възможно е да се наблюдават нарушения от страна на сърдечно-съдовата система под формата на тахикардия и умерена хипотония.

Диагностика и лечение на инфекцията

Поставянето на диагнозата при тази болест създава определени затруднения във връзка с това, че съпътстващите клинични проявления не са специфични. Водеща роля при лабораторните изследвания е на микроскопското изследване на изпражнения.

От пълната кръвна картина се установяват повишени нива на еозинофили. Спомагателен метод е рентгенография на коремната кухина, при която се вижда тенията.

Лечението при тази инфекция се състои от назначаване на противопаразитни препарати. Най-често се използва никлозамид, но и някои други средства също могат да бъдат ефективни.

Допълнително се назначават слабителни средства, очистителни клизми. Ако във фекалните маси в продължение на 4 месеца не се установяват ларви на говежда тения, то лечението се смята за ефективно.

Често възниква необходимост от прием от повторение на курса противопаразитни средства.

Профилактика на развитие на болестта

Основен метод е доброто термично обработване на говеждото преди употреба. Освен това е необходим ветеринарно-медицински контрол и системно се извършват планови изследвания за наличие на паразити.