До неотдавна грейка или термофор имаше във всеки ден. Днес на нейно място дойде централното парно отопление, модерните пакети с хитра „химия” вътре, електрическите чаршафи или одеяла и дори стелките с батерии, зареждащи се от компютър.

Но грейката все пак е нужна понякога – с лечебна цел. И тогава гражданите вадят от килера бабината гумена грейка или наливат в пластмасова бутилка гореща вода – всеки се спасява в зависимост от своята изобретателност.

Понякога последствията може да се неблагоприятни. Какви са древните и съвременни грейки, а също и кога са полезни и кога могат да представляват опасност за здравето?

Топлина и болка

Грейката – това е устройство, което дава суха топлина, понякога се нарича и термофор или носещ топлина. Грейката спомага за активиране на кръвообращението в даден участък на тялото.

Това може да помогне за възстановяване на топлинния обмен при преохлаждане, или да се ускорят процесите на заздравяване на увредените тъкани.

Освен това грейката притежава и обезболяващ ефект – и това е съвършено отделна функция, която невинаги е свързана с усилване на кръвообращението.

През 2006 година учени от Университетския колеж в Лондон представят научно обяснение на факта, че топлината притежава обезболяващ ефект при болки в корема.

Сред тях са болка при бъбречна колика, при цистит, а също и менструални болки.

Изследванията показват, че при нагряване на болезнения участък с температура над 40 градуса, се активизират топлинни рецептори, разположени в тази област.

Оказва се, че рецепторите за топлина образуват вещества, които блокират някои болкови рецептори.

Последните се активизират от молекули АТФ – аденозинтрифосфат, освобождаващи се от загиващи и увреждащи се клетки. Това означава, че активацията на топлинните рецептори блокира усещането за болка.

Тези рецептори се активизират и с капсаицин – веществото, което придава червено на пикантната чушка и непоносимото парене.

Но учените подчертават, че топлината може да има само временен ефект. Ако не се вземат други мерки – болката се връща, и вече не е лесно да се спре толкова лесно.

При какви заболявания могат да се използват грейки?

Грейката активира кръвообращението в засегнатата област и притежава обезболяващ ефект.

Но трябва ясно да се разбира, че далеч при не всички заболявания, свързани със засягане на тъканите и болка, може да се използва суха топлина с лечебна цел.

Да изброим патологичните състояния, когато грейката е наистина ефективна:

Разтежение на сухожилия и изкълчвания

В първите 2-3 дни няколко пъти на ден следва да се използва студ /лед, увит в тъкан/ - това облекчава отока и намалява възпалението.

А след това в процеса на заздравяване, след като отокът спадне, нагревките намаляват сковаността в движенията, облекчават болките, ускоряват процесите на заздравяване.

Ревматоиден артрит

За тази болест е характерно усещането за скованост в засегнатите стави, спазми на мускулите, свързани с тях. Топлината облекчава сковаността и увеличава подвижността.

Тендиноза

При тази патология, която не трябва да се бърка с тендинит, в сухожилията се развива хронично напрежение, тъканите стават твърди, сковават се движенията. Грейката помага за справяне с твърдостта и така намаляват болезнените усещания.

Кога грейката става опасна за здравето?

При възпалителни процеси грейка не трябва да се използва – това може да вложи състоянието. Особено е важно да се разбира какво се случва, при болки в корема и други болезнени усещания, причините за които не е установена.