Зеленчуци, бобови, немазно месо, ядки – храните, които редовно включват в менюто поддръжниците на здравословния начин на живот. Но в някои случаи вместо полза те могат да причинят вреда. Как и защо това се случва, ще ви разкажем днес?

Бобови

В края на миналия век на екраните на телевизията се появи филм на ужасите, според сюжета на който бащата подарява на своя син мило животинче.

При грижите за него обаче трябвало да се придържа към определени правила – да не го оставя на ярка светлина, да не го мокри и да не го храни след 12 часа през нощта.

Но момченцето едно след друго нарушило всички правила, в резултат на което милото животинче се превръща в страшно чудовище, което разрушавало всичко по пътя си.

Приблизително същото може да се случи в човешкия организъм от бобовите, ако не се спазват определени правила за тяхната употреба. Тези храни са добър източник на полезни белтъчини, които се усвояват от организма на 80%.

А съдържащите се в граха, фасула, леща и нахут помага за предотвратяване появата на наднормено тегло. Съществува дори мнение, че яденето на бобови спомага за профилактика на някои видове онкологични заболявания.

Но не всичко е толкова добро. Яденето на твърде големи порции от тези храни може да стане причина за здравословни проблеми. Проблемът е в съдържащите се в тях съединения, които могат да затруднят храносмилането.

Вследствие на тяхното въздействие организмът става причина за повишено образуване на газове, подуване на корема, болезнени усещания и дискомфорт в областта на корема.

В списъка с храни, предизвикващи метеоризъм, бобовите заемат по право едно от първите места. За да не се превръщат грах и фасул в чревни агресори преди приготвяне е желателно да се накиснат за поне 12 часа, след това водата да се излее.

Агресивните зеленолистни в храненето

Диетолозите настоятелно препоръчват листни зеленчуци, тъй като съдържат голямо количество фибри и полезни микроелементи. Но в някои случаи тези листа могат да причинят вреда на организма.

С повишено внимание трябва да ядат листни зеленчуци, преживели инфаркт на миокарда, инсулт или страдащи от тромбози.

В този случай проблемът е в доста високата концентрация в растенията на витамин К, който способства за слепване на еритроцитите. Зеленолистните зеленчуци спомагат за съсирването на кръвта.

И ако за здрав човек това е добре, тъй като тези вещества способстват за по-бързо спиране на кръвотечението в резултат на порязване и други външни увреждания.

Месо и заболявания на ставите

Неприятни усещания може да предизвика, дори и идеално приготвеното постно месо при подагра. Основни симптоми на тази болест – болезнени усещания и парене в областта на ставите, отоци, а също и зачервяване на кожата.

Често дават признаци за себе си в тъмното време на денонощието и продължават няколко дни, а понякога и седмици.

Основен фактор за развитие на болестта е натрупването в човешкия организъм на пикочна киселина, а също и нейни соли, които кристализирайки се в обвивките на ставите, предизвикват болка.

Симптомите могат да усилят при постъпване в организма на пурини, в достатъчно количество съдържащи се в месото и в субпродуктите. Затова при обостряне на подагра количеството месни продукти трябва да се ограничи.

За съжаление, често за това че здравословните храни стават вредни сме си виновни самите ние, като докарваме организмът до състояние, когато се налага да се отказваме от здравословната храна.