Появата на бял свят на бебе с пороци в развитието – това е трудно изпитание за всяко семейство. Но историята на 6-годишния американец, който страда от толкова рядко заболяване, че то няма наименование, направи впечатление на много хора.

Момчето Грейсън Коул Смит се ражда на 15 февруари 2013 г. в Алабама. Неговите родители, а също и по-големите брат и сестра Алекс и Джейси, и по-малката му сестричка Слейт са напълно здрави.

Учудващо е, че самата бременност на неговата майка протича напълно нормално и наблюдаващите я гинеколози не откриват никакви отклонения на ултразвука. Но през февруари 2013 г. на бял свят се ражда удивително момченце с множество вродени аномалии.

Какви пороци в развитието са открити на Грейсън

Когато за малко вижда ръката на своето дете, майката си помисля, че големият му пръст е счупен и попитала какво не е наред с детето, защо не плаче? Но лекарите не могли да ѝ отговорят.

Няколко часа след появата на детето на бял свят, то е откарано в детската болница в Атланта, която е на 2 часа път от дома на детето. Лекарите казват на родителите да не очакват, то да оживее повече от няколко дни.

На Грейсън са открити следните пороци в развитието:

  • Шийно енцефалоцеле – черепно-мозъчна херния;
  • Краниосиностоноза – ранно затваряне на черепните шевове, което способства за деформация на черепа и развитие на вътречерепна хипертония;
  • Микрогнатия – недоразвитост на горната челюст;
  • Малформация на Арнолд-Киари;
  • Деформация на преградата между предсърдията;
  • Недоразвитост на големия пръст на ръката;
  • Аномалии на китките и на стъпалата.

Това са много сериозни патологии на развитието, и повечето от изброените могат да бъдат летални. Също е известно, че детето има сериозни проблеми със слуха и със зрението, а също му била открита и епилепсия.

На младия Грейсън правят 24 операции на главния мозък, 19 интервенции, свързани с поставяне на шънтове, а също и много хирургични интервенции, които имат за цел увеличаване обема на черепа, които биха позволили на мозъка свободно да расте в черепната кутия.

Отношението на обществото към необичайното дете

Още преди за историята на Грейсън да научи целият свят, неговата снимка става обект на шеги и насмешки в социалните мрежи. Но в защита на детето застава не само неговото семейство, но и много други хора, които определят като нечовечни изказванията по адрес на болното дете.

Днес родителите на Грейсън поддържат страница във Фейсбук, посветена на успехите в живота на техния малък син. Състоянието на детето се проследява от не по-малко от 40 000 последователи по цял свят.

Много от тях пишат добри коментари, някои споделят и своите истории, трети правят дарения за детето. Родителите отбелязват, че историята на Грейсън, която получи международен отзвук, ще позволи на много други семейства със сходни проблеми да намерят подкрепа и разбиране от страна на обществото.

Как продължава животът на Грейсън към настоящия момент

Въпреки многото тежки заболявания и доста песимистични предсказания на лекари, малкият Грейсън продължава да расте и да радва своите родители, роднини и многобройни фенове.

Родителите разказват, че техният син е много мило и позитивно дете, което има много приятели.

Децата изобщо не се страхуват да общуват с него, намират го за доста интересен събеседник. Родителите се стараят всестранно да развиват детето. Посещават заедно с тях множество образователни и развлекателни мероприятия, участват в много публични изложения.

Съвсем неотдавна Грейсън, на който лекарите прогнозират много кратък и тежък живот през 2013 г., успешно завършва детската градина и вече е записан в първи клас.

Борбата на малкото момче със сериозните вродени аномалии продължава. От време на време му правят изследвания в местната болница и получава направления за поредни операции.

Появяват се все повече уникални болести. Засега не е ясна причината за това: технически прогрес, влошено състояние на околната среда, или постижения на медицината.

Ако се беше родило 30 години по-рано, това дете едва ли би оцеляло повече от няколко дни. Но днес такива деца оцеляват и се изучават, а и обществеността им обръща внимание.

В миналото би било просто поредното дете, починало от вродени аномалии няколко дни след раждането.