През изминалата седмица болните от грип и остри вирусни инфекции продължиха да намаляват.

Това показват данните, публикувани на интернет страницата на Националния център за заразни и паразитни болести.

Грипът отстъпва трайно, но друга заплаха дебне от ъгъла

Очевидно е, че грипът вече не е на дневен ред, апогеят му отмина. Заболеваемостта се върна на нивата от първата половина на януари, когато вирусолозите и лекари започнаха да се чудят какво става – защо, противно на прогнозите, грип все още няма.  В област Благоевград заболелите продължават да са най-много, над 185 на 10 000.

В област Монтана, където преди 3 седмици болните бяха най-много в страната, което наложи обявяване на грипна епидемия, към момента заболеваемостта се е понижила до под 100 болни на 10 000, а общият брой на новите заболели е едва 26 души.

Най-много нови случаи на грип и остри вирусни инфекции има в София, почти 1500 души, но това не означава, че общата заболяемост в столицата е висока.

Това се дължи на факта, че там лечебните заведения, в които официално се регистрират болни от грип са най-много – 26, а общо прегледаните са над 134 000.

По отношение на възрастовите групи в София новите регистрирани случаи на грип са разпределени почти по равно в широкия диапазон от 0 до 64 години.

Най-висока е заболеваемостта от грип и остри вирусни инфекции сред най-малките деца в Ловеч, продължава да е над 1000 на 10 000.

Средно за страната според представените данни също във възрастовата група от 0 до 4 години болните са най-много 470 на 10000.

Това са регистрираните случаи от общо 229 лечебни заведения, където се регистрират и отчитат заболелите от грип и вирусни инфекции.

Коронавирусът опасно близо до страната – заразени в Македония

И докато опасността от грип вече отминава, напълно очаквано, предвид наближаващия край на февруари, друга заплаха продължава да тегне не само над страната, но и на света, на коронавируса.

Най-обезпокоителното е, че в Македония бяха регистрирани случаи на вирусната инфекция. У нас засега всички подозрителни случаи са отхвърляни след излизането на официалните резултати от изследванията.

В новинарския поток на световните медии темата за коронавируса продължава да присъства, но сякаш вече не провокира толкова сериозен интерес, както в началото.

В Китай поставените под карантина градове, с население 2 пъти това на България, постепенно се връщат към нормалния ритъм на живот.

Първоначално китайските власти обявиха, че ще отворят училищата от 1 март, до тогава продължава карантината.