Грипът се разпространява бързо

Колегите в работата един след друг излизат в болнични, у дома вече има един болен. В обществения транспорт изглежда, че грипната епидемия е започнала в автобуса, с който пътуваме. Така изглежда ежедневието на повечето от нас.

Информация за особеностите на разпространение на грипния вирус и активна профилактика помагат за повишаване на нивото на защита от болестта.

Ваксина против грип

Ваксинацията е най-ефективната профилактична мярка, и това е достоверен факт. По-ефективна защита е възможна само ако отидем на необитаем остров.

Макар и нито една ваксина да не гарантира 100% защита, то това е най-ефективното профилактично средство, което може да предложи съвременната медицина.

У нас се използват 4-валентни ваксини, които предпазват от 4 щама на вируса. Най-доброто време за поставяне на ваксина е преди началото на есенно-зимния сезон. Тогава имунната система успява да формира адекватен отговор при контакт с възбудителя. Но ваксина може да се постави и през зимата.

Сезонната ваксина предпазва от вирусните щамове, които, според предварителни прогнози, могат да предизвикат грипна епидемия през тази година. И дори ако болестта все пак започне, не протича толкова тежко, и вероятността от сериозни усложнения е много по-ниска.

Ваксинацията против грип трябва да се повтаря ежегодно. Особено важно е да се постави противогрипна ваксина на хора от рисковата група: възрастни, малки деца, бременни, болни от сърце, затлъстяване, отслабен имунитет.

Ако вирусът е вече у дома

Ако грипният вирус вече е у дома и боледува член на семейството, то намаляване на вероятността от заразяване може да се постигне при разбиране на особеностите на възбудителя на болестта. Грипът се разпространява не само по въздушно-капков път, и това трябва да се отчита.

  • Непосредствен контакт с болния – вирусът се намира в капките, които се отделят от лигавиците, и ако сме до него при кашлица и кихане, то вероятността от заразяване с грип е голяма.
  • В помещенията, където се намира болният, вирусът се запазва във въздуха до няколко часа. Проветряването намалява концентрацията на вируса във въздуха.
  • Грипният вирус се пренася по контактно-битов път – попада на ръцете чрез непосредствен контакт с болния, лични вещи, дръжки на врати. Миенето на ръцете е важна част от профилактиката.

Боледуващият отделя вируси средно около седмица. Обикновено показател за понижаване на вирусното натоварване и относителна безопасност при контакт с болния е липса на повишена температура повече от 24 часа.

Най-опасният ден на грипа е вторият. На второто денонощие грипният вирус се отделя от организма най-активно. Но началото на заразния период е възможно да не се съпровожда със симптоми на заболяването. Денонощие преди тяхната поява вирусът вече активно се размножава.

Ако у дома има болен, то шансовете да устоим на грипа зависят от наличието на ваксинация и индивидуални особености на организма. За намаляване на вероятността от заразяване трябва по възможност да следваме основните правила за профилактика:

  • Спазване на дистанция – според изследванията, най-висока е концентрацията на грипния възбудител в радиус от 1.8 метра от боледуващия. Оптимално решение е карантина в отделна стая както за болния, така и за необходимите му вещи.
  • Маска за дихателните органи няма особени предимства, но в комплексната профилактика е възможно повишаване на шансовете за избягване на грип.
  • Мокро почистване – вирусът оцелява на гладки повърхности почти денонощие. При почистване на подове, столове, маси и шкафове може да се намали значително количеството на вируса, особено ако се използват и средства за дезинфекция.
  • Лична хигиена и полезни навици – при попадане на ръцете вирусът няма да проникне сам в организма, а има нужда от лигавиците. Това означава, че тази възможност трябва да се ограничи. Колкото по-често се мият ръцете, толкова по-добре. Желателно е да не се докосват нос, устни, очи, а също и хигиенни средства на болния и на останалите хора. По възможност трябва да използваме само лични хигиенни средства.

Универсална защита не съществува, но основни мерки за профилактика значително повишават шансовете да запазим здравето си, дори тогава когато наоколо „бушува” грипна епидемия.