Гуша представлява анормално уголемяване на щитовидната жлеза – тъкан с форма на пеперуда, намираща се в основата на шията, точно под адамовата ябълка.

Въпреки че подутината, която се образува обикновено е безболезнена, когато нарасне прекомерно е възможно да предизвика кашлица и да затрудни дишането и преглъщането.

Най-честата причина за състоянието е липсата на йод в храната. 

В България, където предлаганата на пазара сол задължително се обогатява с йод, уголемяването на щитовидната жлеза се дължи на недостиг или свръхпроизводство на тироидни хормони или на възли, които се развиват по-често.

Лечението се определя в зависимост от размера на уголемяването, симптомите и основната причина.

Когато щитовидната жлеза е нараснала незначително и не причинява проблеми, обикновено не се налага лечение.

Какви са симптомите?

Невинаги при уголемяване на тиреоидната жлеза възникват клинични изяви. Когато все пак такива се появят, те могат да състоят в:

• Видима подутина в основата на шията, която е особено видима при бръснене или нанасяне на грим;
• Стягане в гърлото;
• Кашлица;
• Дрезгав глас;
• Затруднено преглъщане;
• Намален капацитет на дишане;

Какви са причините?

Щитовидната жлеза синтезира два хормона – тироксин /Т4/ и трийодтиронин /Т3/. Тези хормони циркулират в кръвта и спомагат регулирането на метаболизма.

Поддържат скоростта, с която тялото използва мазнините и въглехидратите, подпомагат контрола на телесната температура, влияят върху сърдечната честота и способстват регулиране на производството на белтъци.

В тироидната жлеза се произвежда също и калцитоцин – хормон, подпомагащ регулацията на количеството калций в кръвта.

Хипофизата и хипоталамусът контролират скоростта, с която тези хормони се синтезират и освобождават в кръвния поток.

Уголемяването на щитовидната жлеза не означава непременно, че тя не функционира нормално.

Дори когато е увеличена може да синтезира и освобождава обичайното количество хормони в кръвния поток. Но също така е възможно да се произвеждат твърде много или много малко тироксин и Т-3.

Редица фактори могат да обусловят увеличаването на щитовидната жлеза.

Сред най-често срещаните са:

• Йоден дефицит – йодът е от съществено значение за производството на тиреоидни хормони, съдържа се предимно в морската вода и в почвата на крайбрежните зони. В някои части на света, хора, които живеят във вътрешността или на голяма надморска височина, често са с йоден дефицит и е възможно да развият уголемяване на щитовидната жлеза.

Базедова болест – уголемяване на тиреоидната жлеза може да настъпи поради увеличеното ѝ производство на хормони.

При болестта на Грейвс антителата, произвеждани от имунната система, погрешно атакуват щитовидната жлеза, което стимулира синтез и освобождаване на излишно количество хормони. А това свръхстимулиране предизвиква подуване на тиреоидната жлеза.

Лечение на гуша

Наблюдение – ако уголемяването е незначително и не създава проблеми и щитовидната жлеза функционира нормално, лекуващият лекар може да препоръча само активно наблюдение. В този случаи се извършва проследяване на хормоналните нива и евентуално последващо набъбване.

Лекарства – при поставяне на диагноза хипотиреоидизъм, се назначава хормонално заместваща терапия, при която се изписва левотироксин, представляващ синтетична форма на тиреоидния хормон.

В повечето случаи по този начин се постига облекчаване на симптомите на хипофункция на щитовидната жлеза и намаляване на размера на гушата.

При възпаление на щитовидната жлеза, лекарите предписват аспирин или кортикостероиди.

Когато уголемяването на жлезата се дължи на Базедова болест може да се наложи назначаване на медикаментозна терапия за нормализиране на завишените хормонални нива.