Hallux Valgus представлява вагустна деформация на палеца на крака в метатарзофалангеалната става. Поради деформацията палецът се отклонява навън под ъгъл спрямо останалите.

Заболяването се диагностицира 10 пъти по-често при жени, отколкото при мъже.

Предполага се, че причината за тази разлика е слабостта на сухожилията у представителите на нежния пол, а също поради носене на неудобни тесни обувки на високи токчета.

Патологията е широко разпространена и се открива при хора от всички възрасти.

Какви са симптомите?

Пациентите се оплакват от болки в областта на първата метатарзофалангеалната става.

Болезненото усещане се усилва след продължително ходене или при продължителен престой в изправено положение и отслабва в състояние на покой. Възможни са и болки през нощта, особено след голямо натоварване на краката.

Болковият синдром може значително да се различава както и по характер, така и по интензитет – от леко усещане за дискомфорт /в началните стадии/ до силно парене или постоянна болка.

Интензитет на болковия синдром не винаги ясно корелира с размера на деформацията, въпреки че при значително разместване на главата на първата метатарзална кост симптоматиката обикновено е по-силно изразена.

Какви са причините?

Основната причина за развитието на деформацията обикновено се явява недостатъчното съединителна тъкан, която може да се прояви като напречно плоско стъпало, прекомерна подвижност на ставите, разширени вени, повишена разтегливост на сухожилията, фасцията и на кожата.

В повечето случаи се открива наследствена предразположеност – обикновено най-близките роднини на болните /майка, баба/ също имат тази деформация.

Други фактори като високи токчета, ходене в неудобни, тесни, стегнати или къси обувки, се явяват вторични и само способстват за формирането на изкривяването.

Лечение на Hallux Valgus

Деформацията не може да бъде отстранена без операция.

Въпреки това, в ранните стадии на заболяването при по-младите пациенти, а също и за всяка степен на изкривяване при хора в напреднала или старческа възраст се препоръчва консервативна терапия.

Основните цели на такава терапия е да се премахне болковия синдром и да се предотврати прогресирането на заболяването.

На пациентите се препоръчва:

• Понижаване на теглото при прекомерно телесно тегло, за да се намали натоварването върху крака;

• Оптимитизиране на натоварването – трябва да се изпълняват специален комплекс от упражнения за укрепване на сухожилията и мускулите на краката и евентуално да се избягва продължителното стоене в изправено положение и ходене.

• Използване на специални ортопедични обувки, които да елиминират прекомерния натиск върху зоната на първата метатарзофалангеалната става.

• Използването на пластини между първия и втория пръст на крака, за да се предотврати по-нататъшно вагустно отклонение на І-вия палец.

За болките се препоръчват противовъзпалителни и загряващи мехлеми.

В период на ремисия при артроза на І метатарзофалангеалната става се назначава озокерит или парафин, фонофореза с хидрокортизон, електрофореза с новокаин или тримекаин.

Ако има признаци на възпаление болния се насочва към терапия с ултрависокочестотни токове или към магнитотерапия.

Съществуват около 300 метода за хирургично лечение на заболяването.

Всички хирургични техники могат да бъдат разделени в 3 групи:

• Хирургични интервенция на меките тъкани;
• Операция на костите;
• Комбинирана хирургия на костите и меките тъкани.

Хирургията на меките тъкани е ефективна само при І степен на деформация. Възможно е провеждане на операция на Силвер, при която се срязва сухожилието на аддукторния мускул на І палец.