Необичайните странични ефекти на обикновените лекарства. Какви изненади може да ви направи едно или друго лекарство?

Страничните ефекти – отплатата за лечението?

Много лекарства има лоша слова, поради отблъскващите и неприятни странични ефекти. Най-често страничното действие на медикаментите се проявява чрез храносмилателни разстройства, мускулни болки, световъртежи и главоболие.

Но понякога лекарствата предизвикват повече от странни и необичайни странични ефекти, например посиняване на урината или внезапно заспиване.

Нелепи халюцинации

Халюцинациите като нежелани реакции възникват, когато човек със сетивата си, които не съществуват в действителност. Халюцинациите могат да се виждат, чуват, усещат и дори помиришат.

И въпреки че появата на халюцинации обикновено се свързва с използването на улични наркотици, те могат да бъде предизвикани и от лекарствени препарати, сред които някои сънотворни и антидепресанти.

Синя урина

Урината може да променя своя цвят и в това няма нищо необичайно. Например, след изяждането на цвекло урината може да стане розова, а приемът на витамини ѝ придава светло оранжев оттенък.

Но какво да мислим, ако урината изведнъж е станала синя или зелена? Този странен симптом може да бъде проявление на страничния ефект на антидепресанти или на известното обезболяващо средство индометацин.

А антибиотикът метронидазол може да предизвика почерняване на урината

Фантастичните сънища като странични ефекти

Лекарствен препарат, използван за лечение на никотинова зависимост предизвиква много странни и ярки сънища.

Още по-странно действие имат някои сънотворни – хората, които ги приемат, могат да стават нощем, да шофират, да говорят по телефона и дори да правят секс – на сутринта нищо да не си спомнят.

Чревни газове

Малко са неприятните странични ефекти като внезапният пристъп на метеоризъм с последвано неволно изпускане на газове. Подуването на корема предизвиква дискомфорт и понякога поставя човек в неловко положение.

Образуването на газове в червата може да бъде вследствие на прием на лекарства, съдържащи лактулоза или сорбитол, а също и отпусканите без рецепта антиациди с калциев карбонат, като таблетките срещу киселини и тежест в стомаха.

Подуването на корема може да бъде вследствие на страничен ефект на омепразол, който често се предписва за лечение на киселини

Наднормено тегло

Едно от изследванията на американски учени показва, че някои хора, които приемали препарат срещу биполярно разстройство, качвали по 10 килограма за период от 3 месеца.

Такива странични ефекти могат да предизвикат и много препарати, които обикновено се използват за лечение на депресии.

Наддаването на тегло е възможно и в резултат на прием на стероиди, противозачатъчни таблетки, препаратите, изписвани като заместваща хормонална терапия и някои лекарства за лечение на захарен диабет.

Нежелани странични ефекти в сексуалната сфера

Най-честата нежелана реакция в интимната сфера се проявява във вид на загуба на способност за правене и наслаждаване на секса.

Обикновено подобен ефект имат някои антидепресанти и по-точно групата препарати с названието селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Друг странен страничен ефект може да възникне при прием на някои андепресанти – състоянието, наречено приапизъм, което представлява болезнена ерекция, чиято продължителност обикновено е над 4 часа и създава риск от некроза на половия член.

Ръст на окосмяване на необичайни места

На повечето хора им е известно, че косата окапва при лечение на рак, но подобно действие оказват също и редица известни препарати. Към тях се отнасят тези, разреждащи кръвта.