При жените, които са преминали или наближават менопаузата се наблюдава значително понижаване на функцията на щитовидната жлеза. Това е и една от основните причини за загуба на коса в този период. Останалите фактори, които влияят на косопада свързани пряко с менопаузата, наследствеността, промени в хормоните, повишени нива на тестостерон и емоционален или физически стрес, добавяне на медикаменти, дерматологични или други средства.

Липсата на овулация при жените в менопауза води до спад в производството на прогестерон. Телата на жените по време на менопауза реагират, като стимулират производството на андростендион, алтернатива на други кортикостероидните хормони. Този новосъздаден хормон, предизвиква изключване на някои андрогенни мъжки качества, които насърчават плешивите петна и косопада.

Въпреки редовния прием на прогестерон и естроген под формата на добавки или соеви изофлавони, нивата на естествено произведения прогестерон компенсират вредите, извършени от андростендиона. Нормалния растеж на косата може да отнеме няколко месеца преди да започне, понеже е бавен биологичен процес.

Загубата на коса може да има разрушителен ефект върху психологическата нагласа на повечето жени, понеже тя се е превърнала в синоним на женственост и младост. Косопадът или изтъняването на косата е един от най-срещаните симптомите по време на менопаузата и милиони дами по света харчат цяло състояние за лечението му. Според изследвания, проведени от Американската асоциация за загуба на коса, много голям процент от тези терапии не носят облекчение, дори и след края на лечението. Това е причина учените да търсят изход от ситуацията.

Каква е ефективността на общите методи за намаляване на косопад по време на менопаузата?

Хормонална заместителна терапия е най-често предлаганото решение, което се осъществява с помощта на балансиране на недостига на нивата на прогестерон и естроген. Въпреки това последните доклади показват, че има нежелани лекарствени реакции при дамите с рак на яйчниците, кръвни съсиреци и сърдечни заболявания. Обезкуражените професионалисти виждат терапевтичните средства като хормонални добавки като единственият метод за лечение.

Според проучването промяната в начина на живот, съчетана с някои алтернативни варианти за лечение на косопад е много по-ефективен метод за жените, които са в менопауза. Включването на лекарства и хирургическа интервенция трябва да се приемат като последен изход.

Промени в начина на живот, които помагат за стимулиране на растежа на косата

Високата самодисциплина е необходима за внедряване на прости промени в начина на живот. Може да се извърви дълъг път, за да се постигне успех при лечението на косопад и по-добро здраве. Излишно е да се споменава, че включването на допълнително желязо и протеини, в комбинация с витамин B и C помагат за намаляване на загубата на коса.

Според проучванията една добре планирана и балансирана диета, в която не се употребява алкохол и кофеин може да подобри значително начина ви на живот. Според някой учени растежът на косата може да се регенерира чрез медитация и йога, както и с редовни разходки и леки упражнения. Важно е да се избегне всеки травматичен ефект върху кожата на главата или косата и да се ограничи употребата на остри стилизиращи процедури като маши и други топлинни уреди.

Кои са другите мерки, които да вземете против косопад по време на климактериум, четете в Lechenie.bg