Проблемът с безплодието днес е актуален както никога. Според данни от статистиката всяка 5 двойка се сблъсква с проблем при естествено зачеване на детето, и приблизително 55% това е женски фактор, свързан с проблеми с репродуктивните органи или с хормоналната регулация на репродуктивните функции.

Ако проблемите с периферните органи за репродукция – матка, фалопиеви тръби и яйчници са изучени относително добре, то хормоналните разстройства и проблемите с централните органи на регулация, сред които хипофиза, хипоталамус и епифиза все още се изучават.

При изучаване функциите на епифизата в женския организъм е открито влиянието на хормоните върху протичането на климакса.

За лечение на климактерични разстройства са направени опити за използване на епифиза от едър рогат добитък. При изучаване на неговото влияние също е установено, че този екстракт може да влияе на репродуктивните функции, и помага при отстраняване на някои форми на безплодие. Но как това е възможно?

Епифиза и нейното влияние в женското тяло

Епифиза – продължително е смятана за рудиментарно образувание, докато не беше ясно, че отделя хормони, които влияят на съня и на бодърстването, а също и на репродуктивните функции на жената.

Още през 80-те години на миналия век е открита връзка между фертилността и активността на епифизата, а също и участие на този скромен по размери орган при износване на плода.

Първоначално изменения в епифизата се откриват при бременни лабораторни мишки, определено е нейното влияние върху синтеза на стероидни хормони и гонадотропини. Последните са хормони, които дават команда на хипофизата.

Влиянието на тези хормони регулира продължителността на бременността и развитието на плода. Особено сериозни са измененията в епифизата и нейното влияние върху останалите жлези при стрес и недоспиване.

При отчитане, че едно от основните вещества, образувани в този орган е мелатонин – хормон на съня, то именно с тях, на първо място изследователите са свързали всички изменения.

Изказва се предположение, че епифизата играе роля на своеобразен посредник между факторите на околната среда и на хормоналните изменения при гестация.

Така се стига до извода, че преобладаващото влияние по отношение на епифизата може да доведе до безплодие.

„Епифизарен” бум и неговите последствия

От 50-те години на миналия век, след откриването на мелатонина, синтезиран от епифизата, активно е изучавано влиянието на жлезата върху различни сфери на женското здраве.

Днес е известно, че препаратите с мелатонин, аналози на естественото вещество на епифизата, притежават добър терапевтичен ефект.

Това е не само борба с безсънието и десинхронозата, но и регулация на менструалните функции, облекчение на климакса и дори борба с безплодието.

Първата монография за влиянието на епифизата върху репродуктивната функция на жената излиза през 1979 г. и от тогава са натрупани много нови данни.

Днес се изучава влиянието на полипептидните фракции, които са получени от епифизата на едрия рогат добитък.

Неотдавнашни изследвания оценяват възможността за използване на тези полипептиди при развитие на недостатъчност на яйчниците – на фона на възпалителни процеси в малкия таз, което неизменно води до безплодие.

Каква е връзката между епифизарните полипептидни жлези, разположени дълбоко в главния мозък и яйчниците в малкия таз.

Недостатъчност на яйчниците и безплодие

За недостатъчност на яйчниците може да се говори при жени под 40 години, които са в репродуктивна възраст. Те трябва да имат редовна овулация под действието на достатъчни ендокринни стимули от хипоталамуса и хипофизата.

След 40 години започват предклимактеричните изменения, водещи до плавно и постепенно потискане на яйчниковата функция, достигаща пик при климакс.

Тогава се преустановява менструацията, жената преминава през нов етап на живота. Ако затихването на яйчниковата функция е неправилно, възникват климактерични разстройства, ако се появят преди 40 години, то тогава може да има проблеми с фертилността, до безплодие.

Какви резултати са получени

Известно е, че PPG помага при възстановяване на собствените клетки на епифизата, което помага за повишаване нивата на мелатонин.

 Има данни, че използването на това средство при менопауза – при изразени неприятни симптоми – горещи вълни, колебания в кръвното и прочие, може да помогне. А недостатъчността на яйчниците се проявява по подобен начин, затова може и това средство да помогне.