Връзката между раковите заболявания и различните инфекции се изучава отдавна. Вече е установено влиянието на вирусите при трансформация на клетките, но неотдавна се появи информация, че паразитите също могат да предизвикат туморни заболявания при хората.

Хипотезата за влиянието на паразитите върху клетките на гостоприемника изисква проверка и допълнително изучаване, но има случаи, които са повод подозрения. Възможно е паразитите да обуславят развитието на онкологично заболяване.

Рак и паразити – къде е връзката

Учени от Американските центрове за контрол и профилактика на заболявания още през 2015 г. установяват, че някои паразити съдържат ракови клетки, аналогични на тези при хората.

Образуващите се туморни клетки при обикновения паразит Hymenolepsys nana e първият известен случай на заболяване на човек от рак от внедряване в организма на туморни клетки, които се образуват у самия паразит.

В този случай това е паразитът Hymenolepsys nana – тения джудже, който може да зарази и хора с отслабен имунитет, и да предизвика ракови тумори у тях.

Данните, публикувани в рецензирано медицинско издание на 5 ноември 2015 г., предизвикват загриженост сред учените, тъй като други подобни случаи е възможно да са поставени като диагноза рак.

Това се отнася най-вече за слабо развитите държави, където паразитите и болестите, потискащи имунитета, като ХИВ, са доста разпространени.

Паразитите атакуват

Изследователите са изненадани, когато откриват този нов тип болест. Тениите, растящи вътре в човешкото тяло, ако се разболяват от рак, то след това е възможно да пренесат тумора у своя гостоприемник – човека.

Смята се, че паразитите изключително рядко стават причина за онкологични заболявания, но самата възможност за подобно разпространение на неоплазии дава повод по друг начин да се погледне на развитието на рак, ролята на имунитета и вероятните причини за тумори.

Тениите се срещат по цял свят, и вероятността от заразяване е доста голяма, което прави проблема доста по-актуален.

Милиони хора по цял свят страдат от патологии, засягащи имунитета, сред които ХИВ, вродени дефекти на имунната система, нарушаващи естествената защита от инфекции.

Реално може да има повече случаи на рак, които просто не са установени. Това е нова област на онкологията, която заслужава детайлно изучаване.

Особен случай – мъж с проблеми с имунитета

През 2013 г. лекари от Колумбия молят експерти от Центровете за контрол и профилактика на заболявания на САЩ да помогнат при диагностика на сложен случай. Мъжът, чийто имунитет бил компрометиран с ХИВ, имал странни резултати от биопсия на туморни образувания на белите дробове и на лимфните възли.

Тъканите на туморите са сходни с рак при човека, но първите лабораторни изследвания показват, че раковите клетки не били човешки.

Това поставя началото на почти 3-годишно изучаване на причините за болестта при мъжа. Става ясно, че определена роля играе потиснатият имунитет, но възникват въпроси – било ли е това необикновен рак или е неизвестна инфекция.

Характерът на растежа бил явно раков – твърде много клетки се развивали в малко пространство и бързо се размножавали. Клетките обаче били миниатюрни, приблизително 10 пъти по-малки, отколкото обикновените човешки ракови клетки.

Изследователите също забелязват, че клетките се сливат, което рядко се среща при човешките ракови тумори. Учените упорито продължили изследванията, правят десетки тестове, преди да открият най-накрая тенията джудже в тумора на мъжа.

Има ли лекарства срещу тази патология

Още по-трудна изглежда задачата – как да се помогне на пациент, страдащ от подобна болест. Традиционните лекарства за лечение на инфекции, предизвикани от тении, е възможно да не са ефективни срещу ракови тумори на паразити при хората. Не е ясно дали лекарствата за човешки рак са ефективни при тумор на паразит.

Лекарите в развиващите се държави трябва да знаят, че са възможни подобни заболявания и да съобразяват изписваните за тях лекарства, особено ако имат пациенти с тумори на фона на рязко отслабен имунитет.

Перспективи за бъдещето

В рамките на изследванията били оценени тении от много групи. Експертите по изучаване на тении от Музея за естествена история на Лондон предоставят информация за генетичните данни на червеите и помагат за интерпретация на резултатите.

Изследванията представляват огромен интерес за науката и повдигат въпроси какви са условията, при които клетките на човека и на паразита могат да станат злокачествени.