Хемофилус инфлуенце
Здравна Енциклопедия

Хемофилусната инфекция се отнася към групата инфекциозни заболявания, предизвикани от бактерии и възникваща само при хора. Тази инфекция е разпространена по целия свят, тя се открива в назалните секрети на повече от 90% от здравите хора от общата популация на населението.

Какви са причините?

Инфекциозен агент на хемофилусната инфекция е специфичната хемофилна бактерия, която притежава свойството да се разпространява от горните дихателни пътища, които обикновено обитава, в гръдния кош, гърлото или средното ухо.

Характерен признак на тази инфекция е острото възпаление с ексудат /възпалителен излив/. При това е възможно засягането на всеки от органите на човешкото тяло, но най-често в инфекцията биват въвлечени дихателните пътища. Микроорганизмите могат да се предават от човек на човек или при контакт с назалните му секрети и други телесни течности.

Най-често случаите на хемофилусна инфекция се регистрират в края на зимата или през ранната пролет.

Основен фактор, влияещ на вероятността от заразяване, е възрастта – най-уязвими са децата на възраст от 6 месеца до 4 години. Хемофилусната инфекция е основната причина за менингит при децата и втората по разпространение причина за пневмония. В развиващите се страни годишно се регистрират по 500 хиляди смъртни случая от това заболяване сред децата до 5-годишна възраст.

Какви са симптомите?

Хемофилусната бактерия може да предизвика специфичен менингит, инфекциозен артрит, конюнктивит, целулит /кожно възпалително заболяване, нямащо връзка с т.нар. „портокалова кожа“/, епиглотит.

Бактериалният сепсис, предизвикан от хемофилусната бактерия, е потенциално смъртоносно заболяване при новородените.

Детето може да се зарази при преминаване през родовите пътища на неговата майка или при попадането на инфекциозният микроорганизъм от околната среда. Нерядко тази инфекция е причина за развитие на възпалителен процес в очите /конюнктивит/ при новородените.

Признаците на прогресиращ сепсис могат да включват фебрилна реакция, безпокойството, проблеми с храненето, нарушено дишане, бледа или хиперемирана кожа, сънливост. Преждевременното раждане се явява най-значимият рисков фактор за развитието на хемофилусна инфекция при новородените. Потенциално смъртоносно проявление на хемофилусната инфекция е епиглотитът.

Въпреки че децата са най-предразположени към развитие на възпаление на епиглотиса, то може да възникне също и при хора в зряла възраст. Когато епиглотиса – клапа, затваряща трахеята при преглъщане, се инфектира и възпали, той може да се подуе до такава степен, че да блокира дихателните пътища.

Симптомите на епиглотита се състоят в рязко покачване на телесната температура, обилно слюноотделяне, усещане за буца в гърлото и стридор – силно и много шумно дишане. Ако лекарят направи преглед на гърлото на пациента с ларингоскоп, се забелязва значително подуване и зачервяване на епиглотиса.

За децата на възраст от 9 месеца до 4 години най-голяма опасност представлява засягането от хемофилната бактерия на менингите /хемофилен менингит/.

Заедно със засягането на горните дихателни пътища, се покачва и телесната температура, понижаване на апетита, присъединява се и повръщане, главоболие, пациентът усеща болки в шията или гръбнака. Ако не започне своевременно лечение при децата възникват гърчове, възможно е изпадане в шок или кома.

Лечение на хемофилус инфлуенце

Тъй като хемофилусната инфекция е потенциално смъртоносна, лечението следва да се започне незабавно, без да се чакат резултатите от лабораторни тестове.

Заболяването се лекува с антибиотици. В тежките случаи се прилагат ампицилин или цефалоспорин от 3-то поколение, например цефотаксим или цефтриаксон във вид на интравенозни инфузии.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.43 94

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Инфекция на рана