Хемофилусната инфекция се отнася към групата инфекциозни заболявания, предизвикани от бактерии и възникваща само при хора. Тази инфекция е разпространена по целия свят, тя се открива в назалните секрети на повече от 90% от здравите хора от общата популация на населението.

Какви са причините?

Инфекциозен агент на хемофилусната инфекция е специфичната хемофилна бактерия, която притежава свойството да се разпространява от горните дихателни пътища, които обикновено обитава, в гръдния кош, гърлото или средното ухо.

Характерен признак на тази инфекция е острото възпаление с ексудат /възпалителен излив/. При това е възможно засягането на всеки от органите на човешкото тяло, но най-често в инфекцията биват въвлечени дихателните пътища. Микроорганизмите могат да се предават от човек на човек или при контакт с назалните му секрети и други телесни течности.

Най-често случаите на хемофилусна инфекция се регистрират в края на зимата или през ранната пролет.

Основен фактор, влияещ на вероятността от заразяване, е възрастта – най-уязвими са децата на възраст от 6 месеца до 4 години. Хемофилусната инфекция е основната причина за менингит при децата и втората по разпространение причина за пневмония. В развиващите се страни годишно се регистрират по 500 хиляди смъртни случая от това заболяване сред децата до 5-годишна възраст.

Какви са симптомите?

Хемофилусната бактерия може да предизвика специфичен менингит, инфекциозен артрит, конюнктивит, целулит /кожно възпалително заболяване, нямащо връзка с т.нар. „портокалова кожа“/, епиглотит.

Бактериалният сепсис, предизвикан от хемофилусната бактерия, е потенциално смъртоносно заболяване при новородените.

Детето може да се зарази при преминаване през родовите пътища на неговата майка или при попадането на инфекциозният микроорганизъм от околната среда. Нерядко тази инфекция е причина за развитие на възпалителен процес в очите /конюнктивит/ при новородените.

Признаците на прогресиращ сепсис могат да включват фебрилна реакция, безпокойството, проблеми с храненето, нарушено дишане, бледа или хиперемирана кожа, сънливост. Преждевременното раждане се явява най-значимият рисков фактор за развитието на хемофилусна инфекция при новородените. Потенциално смъртоносно проявление на хемофилусната инфекция е епиглотитът.

Въпреки че децата са най-предразположени към развитие на възпаление на епиглотиса, то може да възникне също и при хора в зряла възраст. Когато епиглотиса – клапа, затваряща трахеята при преглъщане, се инфектира и възпали, той може да се подуе до такава степен, че да блокира дихателните пътища.

Симптомите на епиглотита се състоят в рязко покачване на телесната температура, обилно слюноотделяне, усещане за буца в гърлото и стридор – силно и много шумно дишане. Ако лекарят направи преглед на гърлото на пациента с ларингоскоп, се забелязва значително подуване и зачервяване на епиглотиса.

За децата на възраст от 9 месеца до 4 години най-голяма опасност представлява засягането от хемофилната бактерия на менингите /хемофилен менингит/.

Заедно със засягането на горните дихателни пътища, се покачва и телесната температура, понижаване на апетита, присъединява се и повръщане, главоболие, пациентът усеща болки в шията или гръбнака. Ако не започне своевременно лечение при децата възникват гърчове, възможно е изпадане в шок или кома.

Лечение на хемофилус инфлуенце

Тъй като хемофилусната инфекция е потенциално смъртоносна, лечението следва да се започне незабавно, без да се чакат резултатите от лабораторни тестове.

Заболяването се лекува с антибиотици. В тежките случаи се прилагат ампицилин или цефалоспорин от 3-то поколение, например цефотаксим или цефтриаксон във вид на интравенозни инфузии.