Хеморагичен панкреатит – това е една от най-неблагоприятните форми на възпаление в панкреаса.

При това заболяване в засегнатия орган под въздействие на собствените ензими се развиват некротични процеси, съпровождащи се с разрушаване на съдовите структури, поради което органът буквално подгизва от кръв.

Хеморагичен панкреатит - саморазрушаване на панкреаса 

Тази патология води до бързо влошаване на общото състояние. Основна причина за смъртност е панкреатогенна токсемия.

Това състояние може да се усложни от вторични гнойни възпаления, например, ретроперитонеален флегмон или с гноен перитонит.

Съпровожда се със силен интоксикационен синдром и може да доведе до пълен разпад на органа и летален изход през първите 24 часа.

При около 60% от хората с тази диагноза се откриват различни психични разстройства. В повече от 10% от случаите изход от това състояние е кома.

Днес дори при оказване на своевременна медицинска помощ нивото на леталност е на практика 50%.

Това заболяване се характеризира с разрушаване на структурните елементи на панкреаса, отговарящи за секреторната му функция, и впоследствие увреждане със собствени ензими на кръвоносните съдове.

Отличителна особеност на тази патология е, че протеолитичните ензими се повишават с повече от 7 пъти.

Хеморагичният панкреатит се съпровожда с кръвотечения и формиране на хеморагична перитонеална възпалителна течност.

Факторите, които предизвикват хеморагичен панкреатит

Съществува голямо количество фактори, които могат да станат причина за хеморагичен панкреатит.

От най-голямо значение са тези, които способстват за активизация на ензимната система на панкреаса. На първо място, това са възпалителните заболявания, които възпрепятстват нормалното отичане на панкреатичен сок.

Употребата на голямо количество етилов спирт, неконтролируемият прием на лекарствени препарати, йонизиращо лъчение – всичко това може да способства за възникване на този патологичен процес.

В редица случаи възпалението е предизвикано от автоимунни нарушения, постъпване на токсични вещества в организма, увреждащи органите.

Това заболяване по-рядко се предизвиква от неправилно хранене и прекаляване с пикантна и мазната храна.

Хеморагичният панкреатит се формира в резултат на увреждащото въздействие на собствени биологично активни вещества.

В случаите, когато бъде достигната критична концентрация на трипсин и химотрипсин, панкреасът започва да се саморазрушава. Под влияние на панкреатичната еластаза кръвоносните съдове също е възможно да се разпаднат.

Симптоми при хеморагичен панкреатит

Симптомите при този патологичен процес нарастват стремително, буквално за няколко часа. Започва се с болков синдром. Болката е силно изразена и често се разпространява към областта на кръста.

Понякога болезнените усещания се разпространяват из целия корем. Първоначално субективните усещания на самия болен е възможно да са по-изразени от самата болка.

На този етап е възможно присъединяване на симптоми като понижаване на артериалното налягане, ускоряване на пулса, пристъпи на гадене и повръщане.

Кожата на болния е зачервена и леко подута, често се развиват и стомашно-чревни кръвотечения или ексудативен плеврит, съпровождащ се с образуване на хеморагична възпалителна течност.

С натрупването на токсини в кръвта клиничната картина се допълва от ускоряване честотата на сърдечните съкращения. Пулсът стига до 160 удара в минута, а също се нарушава функционалната активност на бъбреците.

Значително се понижава обемът на отделяната урина, стига се до пълно преустановяване на уринирането. На този фон телесната температура остава в нормални граници или леко се повишава.

Диагностика и лечение на опасното възпаление

При това възпаление първоначално е необходимо да се определят нивата на протеилитичните ензими.

От инструменталните методи е показно ултразвуково изследване, което е необходимо за потвърждаване на диагнозата. 

Болният с хеморагичен панкреатит трябва да бъде хоспитализиран по спешност. От лекарствените препарати се използват се използват протеазни инхибитори. Ензимът протеаза смила протеините.

Предписват се още рибонуклеаза, спазмолитици и аналгетици, а също и антибиотици за предотвратяване на вторично инфектиране.

Необходимо е допълнително коригиране водно-електролитния баланс. Също е показна плазмафереза. При необходимост се извършва хирургична интервенция.

Профилактика на хеморагичен панкреатит

За профилактика на развитие на това заболяване се препоръчва спиране употребата на алкохол, правилно хранене и своевременно лечение на заболяванията на храносмилателната система.

При хронични заболявания, които отслабват организма, основната задача е да не се допуска обостряне и поддържане в стадий на ремисия.