Какво представлява Хепатит Б?

Хепатит Б е инфекциозно заболяване, причинено от вируса на хепатит Б (HBV). Инфекцията има две възможни фази – остра и хронична.

Острият хепатит е когато инфекцията е наскоро придобита. Заразените проявяват симптоми приблизително след около 1 до 4 месеца след излагането на вируса.

При повечето хора с остър хепатит, симптомите отшумяват в период от около няколко седмици до няколко месеца и те се излекуват от болестта.

Въпреки това, малък брой хора развиват много тежка животозастрашаваща форма на остър хепатит, наречен фулминантен хепатит.

Хроничният хепатит Б е инфекция с вируса на хепатит, която продължава повече от 6 месеца. Инфекцията става хронична и никога не може да се излекува напълно.

Какви са симптомите на хепатит Б?

При около половината от всички хора, заразени с вируса на хепатит Б не се развиват никакви симптоми и никога няма да разберат кога са били заразени.

При възрастните по-често се проявяват симптоми, отколкото при децата. Симптомите обикновено се развиват в рамките на 1 до 4 месеца след излагане на вируса.

Първоначалните симптоми са подобни на тези на грип:

 • Загуба на апетит
 • Отпадналост, лесна уморяемост
 • Гадене и повръщане
 • Сърбеж по цялото тяло
 • Болка в областта на черния дроб
 • Жълтеница
 • Потъмняване на урината
 • Обезцветяване на изпражненията, придобиват сив цвят или такъв на глина.

Много от симптомите на хепатит Б са неразличими от тези на хепатит А.

Фулминантен хепатит е тежка форма на острия хепатит Б, който може да създаде опасност за живота, ако не се лекува веднага.

За щастие, фулминантен хепатит се развива рядко. Симптомите на фулминантен хепатит се развиват много внезапно и могат да бъдат:

 • Психични смущения като объркване, летаргия, екстремна сънливост или халюцинации.
 • Внезапен колапс от умора
 • Жълтеница
 • Подуване на корема

От какво се причинява Хепатит Б?

Вирусът на хепатит Б е известен с това, че се предава по кръвен път, тъй като заразяването става от човек на човек чрез кръв или течности замърсени с кръв.

Възможно е да се предаде от заразена майка на новороденото, което се случва по време на раждането или малко след това.

Директен контакт със заразена кръв може да се случи чрез замърсени игли при незаконна употреба на наркотици, непреднамерени убождания със заразени игли.

Спермата, която съдържа малки количества кръв и слюнката, в която има малко кръв, също е носител на вируса.

Вирусът се предава, когато тези течности влязат в контакт с наранена кожа или лигавиците на незаразен човек.

Лечение на хепатит Б

Острият хепатит Б представлява началната фаза от инфекцията. По време на острия етап, пациентът може да се изправи пред редица неприятни симптоми, като умора, мускулни болки, загуба на апетит и жълтеница.

Този етап обаче често преминава самостоятелно и без нужда от медицинско лечение.

Важно е да се поддържа достатъчен прием на течности и хранителни вещества, особено ако се появят симптоми като повръщане или диария.

В такива случаи, е необходимо медицинско наблюдение и подходящо лечение за възстановяване на електролитния баланс в тялото.

Съществуват и други форми на хепатит В, като хроничният хепатит B. Когато инфекцията продължи повече от шест месеца, се счита за хронична.

При тези случаи е важно за пациента да се консултира с лекар и да бъде подложен на подходящо лечение, което ще помогне за контролиране на вируса и намаляване на риска от тежки последствия като цироза или рак на черния дроб.

Към момента има достатъчен брой лекарства, които се използват за лечение на хроничния хепатит Б.

Тези лекарства имат за цел да намалят бързината на размножаване на вируса в тялото, което води до контролиране на инфекцията и намаляване на заплахата от развитие на сериозни увреждания на черния дроб.

От съществена важност е пациентът да следва стриктно указанията на лекаря си и да се подлага на редовни изследвания, за да се проследява ефективността на лечението и да се избегнат нежелани странични ефекти.

Допълнително, е важно да се предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на хепатит B.

Ваксинацията е изключително ефективен начин за предпазване от инфекция с хепатит В.

Специално в рискови групи, като здравнослужещите, новородените на инфицирани майки и хората, които имат полови контакти с инфицирани партньори, ваксината може да предостави силна имунна защита.

Как да се предпазим от хепатит Б?

Предпазването от хепатит B е от съществено значение за опазване на здравето на индивидите и обществото като цяло.

В допълнение към ваксинацията, следването на някои прости, но важни мерки може да намали риска от заразяване с вируса.

 1. Практикувайте безопасен секс: Предпазването от сексуално предаване на хепатит B включва използването на латексови презервативи правилно и последователно при всяко полово акт. Въпреки че презервативите не предоставят абсолютна защита, те са ефективен метод за намаляване на риска от заразяване.

 2. Ваксинация за рискови групи: Хора, които имат повишен риск от изложение на хепатит B, като здравнослужещи, работещи в здравеопазването или лабораторни условия, хора със сексуални партньори с хроничен хепатит B, лица с повишен риск от контакт със заразни тела и течности, следва да бъдат ваксинирани.

 3. Избягване на споделяне на предмети, които могат да предават вируса: Не споделяйте лични предмети, които може да съдържат следи от кръв, като бръсначи, четки за зъби, нокторезачки и други инструменти за грижа за тялото.

 4. Отговорност при пиърсинг и татуировки: Ако планирате да си направите пиърсинг или татуировка, уверете се, че студиото за пиърсинг и татуировки следва стриктни процедури за стерилизация на инструментите. Никога не рискувайте да използвате нестерилизирани или споделяни инструменти, тъй като това може да доведе до заразяване с хепатит B и други инфекции.

 5. Поддържайте добра хигиена: Правилната хигиена, като често измиване на ръцете със сапун и вода, може да помогне за предотвратяване на предаването на инфекцията.