Какво представлява Хепатит Б?

Хепатит Б е инфекциозно заболяване, причинено от вируса на хепатит Б (HBV). Инфекцията има две възможни фази – остра и хронична.

Острият хепатит е когато инфекцията е наскоро придобита. Заразените проявяват симптоми приблизително след около 1 до 4 месеца след излагането на вируса. При повечето хора с остър хепатит, симптомите отшумяват в период от около няколко седмици до няколко месеца и те се излекуват от болестта. Въпреки това, малък брой хора развиват много тежка животозастрашаваща форма на остър хепатит, наречен фулминантен хепатит.

Хроничният хепатит Б е инфекция с вируса на хепатит, която продължава повече от 6 месеца. Инфекцията става хронична и никога не може да се излекува напълно.

Какви са симптомите на хепатит Б?

При около половината от всички хора, заразени с вируса на хепатит Б не се развиват никакви симптоми и никога няма да разберат кога са били заразени. При възрастните по-често се проявяват симптоми, отколкото при децата. Симптомите обикновено се развиват в рамките на 1 до 4 месеца след излагане на вируса.

Първоначалните симптоми са подобни на тези на грип:

 • Загуба на апетит
 • Отпадналост, лесна уморяемост
 • Гадене и повръщане
 • Сърбеж по цялото тяло
 • Болка в областта на черния дроб
 • Жълтеница
 • Потъмняване на урината
 • Обезцветяване на изпражненията, придобиват сив цвят или такъв на глина.

Много от симптомите на хепатит Б са неразличими от тези на хепатит А.

Фулминантен хепатит е тежка форма на острия хепатит Б, който може да създаде опасност за живота, ако не се лекува веднага. За щастие, фулминантен хепатит се развива рядко. Симптомите на фулминантен хепатит се развиват много внезапно и могат да бъдат:

 • Психични смущения като объркване, летаргия, екстремна сънливост или халюцинации.
 • Внезапен колапс от умора
 • Жълтеница
 • Подуване на корема

От какво се причинява Хепатит Б?

Вирусът на хепатит Б е известен с това, че се предава по кръвен път, тъй като заразяването става от човек на човек чрез кръв или течности замърсени с кръв. Възможно е да се предаде от заразена майка на новороденото, което се случва по време на раждането или малко след това.

Директен контакт със заразена кръв може да се случи чрез замърсени игли при незаконна употреба на наркотици, непреднамерени убождания със заразени игли. Спермата, която съдържа малки количества кръв и слюнката, в която има малко кръв, също е носител на вируса.

Вирусът се предава, когато тези течности влязат в контакт с наранена кожа или лигавиците на незаразен човек.

Лечение на хепатит Б

Острият хепатит Б обикновено преминава от само себе си и не се нуждае от медицинско лечение. При наличие на много тежки симптоми като повръщане или диария, болният може да се нуждае от лечение за възстановяване на течностите и електролитите в тялото. Не са открити лекарства, които да възпрепятстват превръщането острия хепатит Б в хроничен.

Ако човек има хроничен хепатит Б, трябва да се консултира с лекуващия си лекар, който да определи най-подходящото за него лечение.

Как да се предпазим от хепатит Б?

Освен ваксината срещу хепатит Б, съществуват и други начини за предпазване от хепатит Б:

 • Ако сте сексуално активни. Практикувайте безопасен секс. Правилното използване на латексови презервативи може да спомогне за предотвратяване на предаване на вируса на хепатит Б, но дори и когато се използват правилно, презервативите не са 100 % ефективни и не предпазват напълно от заразяване с вируса. Мъжете, които правят секс с други мъже, трябва задължително да се ваксинират срещу хепатит А и Б, за тази цел се вече се предлага и комбинирана ваксина.
 • Не споделяйте нищо, включително и козметика за косата, по което може да попадне кръв като бръсначи, четки за зъби, нокторезачки.
 • Помислете за рисковете за здравето, ако планирате да си направите пиърсинг или татуировка и ако инструментите за направата на пиърсинг и татировки не са стелиризирани.