Хернията на отвърстието на хранопровода в диафрагмата /ХОХД/, или както я наричат по-просто – херния на хранопровода, е заболяване с доста объркана етиология.

Най-често то се свързва с разтягането на тъканите, поддържащи храносмилателния тракт.

Потвърждение на това може да бъде и факта, че в болшинството от случаите патологията се наблюдава при хора над 60-годишна възраст.

ГЕРБ и ХОХД

Хернията на хранопровода почти винаги протича на фона на гастроезофагеална рефлуксна болест. Може да се каже, че тези 2 патологии се допълват една друга.

Ако опишем ситуацията по-просто, то ХОХД – това е нарушаване на формата на хранопроводно-стомашния клапан най-често, съпровождащо се с увеличаване – повече от 4 см, на отвърстието на хранопровода в диафрагмата и проникване на част от стомаха в гръдната кухина.

Симптоматиката е много подобна с проявленията на ГЕРБ, а именно:

• Киселини;
• Оригване;
• Тежест в епигаструма;
• Проникване на храна от стомаха в хранопровода;
• Затруднено преминаване на храната;
• Суха кашлица и развитие на бронхиална астма;
• Режещи и дърпащи болки в областта зад гърдите с дразнене в областта на сърцето;

Сред възможните усложнения, които се предизвикват ХОХД, са гастритите, а също и язва в областта на тази част на стомаха, в която е разположена хернията – около 8% от случаите.

В 20% от случаите ХОХД се усложнява от анемии и стомашни кръвоизливи.

Най-сериозното усложнение, което се предизвиква от хернията в тази област, е нейното разкъсване. При откриване компрометиране на хернията най-често се налага хирургична намеса.

Важно

Ако не се затваря клапана между хранопровода и стомаха, то тогава медикаментите не помагат. Придържайте се към диета, което всъщност е най-важното условие за справяне с този неприятен проблем.

Също така не трябва да се носят стегнати колани, да не се пие газирана вода, за да не се увеличава налягането в коремната кухина.

Показания за оперативно премахване на хернията на хранопровода

Отстраняването се назначава в случай, че диетите и консервативното медикаментозно лечение – прием на препарати, понижаващи киселинността, не дава резултат.

Оперативното лечение се провежда при наличие на следните показания

• Голям размер на хернията на хранопровода;
• Значителна вероятност от разкъсване на хернията;
• Наличие на съответни усложнения – свиване на хранопровода, анемия;
• Развитие на тежък езофагит – възпалителен процес на лигавицата на хранопровода
• Наличие на хранопровод на Барет, при който лигавицата на отверстието на хранопровода е покрита с цилиндричен епител вместо с многослоен плосък;

Днес операцията най-често се извършва чрез лапароскопия. В коремната стена се правят няколко малки разреза, през които и се провежда самата операция.

Същността на интервенцията се състои във връщането на част от стомаха от гръдната кухина в коремната и в завишаване на отверстието на хранопровода в диафрагмата.

Противопоказания за провеждането на хирургичната интервенция са бременност, наличие на тежки заболявания на сърцето, захарен диабет, тромбофлебит и някои други заболявания.

С цел предотвратяване изобщо възникването на херния на хранопровода е необходимо хората в напреднала възраст да избягват преяждането, също така да поддържат физическа активност, тъй като по този начин поддържат мускулите на цялото си тяло тонизирани и се възпрепятства тяхното отпускане.

Както напоследък стана известно, мъжете могат да тренират силово до дълбока старост, без да се притесняват за здравето си, тъй като когато мускулите им са силни, е малко вероятно възникването на здравословни проблеми.