Какво представлява очният херпес?

Херпес симплекс кератит е инфекция на очната роговица, причинена от вируса херпес симплекс (HSV). Клиничното състояние е известно още като очен херпес. То трябва да се лекува от офталмолог, тъй като често възникват усложнения.

Какви са симптомите?

Страдащите от херпес симплекс кератит обикновено имат следните оплаквания:

  • Болка в очите;
  • Чувствителност към ярка светлина;
  • Замъглено зрение;
  • Сълзене на очите;
  • Зачервяване на бялата част на окото;

Симптомите обикновено наподобяват тези при обикновено конюнктивит, така че диагноза херпес симплекс кератит често не се поставя. Инфекцията обикновено е самоограничаваща се и изчезва от само себе си, но ако рецидивира може да засегне по-силно роговицата и симптомите да бъдат много по-изявени.

Симптомите при рецидив обикновено са същите, както при първоначална инфекция, но са много по-силно изявени. В редки случаи повторната инфекция може да причини набъбване на роговицата, което силно замъглява зрението.

Колкото по-често инфекцията се повтаря, толкова по-вероятно по-сериозно увреждане на роговицата. Няколко повторни инфекции могат до формирането на дълбоки язви и трайно увреждане, както и загуба на чувствителност на окото при допир. Вирусът херпес симплекс  може да стане причина и за растеж на кръвоносни съдове вътре в роговицата и това резултира в значително увреждане на зрението

Какви са причините за очен херпес?

Херпес симплекс кератит, известен повече като очен херпес, е възпаление на роговицата –прозрачна, гладка тъкан, която обхваща 1/6 част от обема на външната обвивка на окото. Този вид херпес се причинява от вируса херпес симплекс. Херпесите са семейство вируси. Повечето хора са носители на поне един тип от това семейство вируси.

Обикновено вирусът е в латентно състояние и те не подозират, че изобщо са носители. Клиничното състояние херпес симплекс кератит се причинява от реактивирането или първоначалното активиране на вече съществуващ в тялото вирус херпес симплекс. Вирусът херпес симплекс никога не бива унищожен от тялото след първоначалното или първичното заразяване. След първичната инфекция вирусът остава в латентно състояние в нервите.

Понякога, например при отслабена имунна система, вирусът се реактивира и се развиват допълнителни симптоми при носителя му. Макар че се предполага все още не е установено защо при някои хора се развива очен херпес, а при други не. Вирусът обикновено засяга едното око и е сред най-честите причини за слепота на едното око в световен мащаб.

Лечение на очен херпес

При болка в очите потърсете специализирана медицинска помощ. А в домашна обстановка можете да:

  • Промивате окото си с вода;
  • Ако смятате, че имате чуждо тяло в очите си, не ги търкайте. Това може сериозно да увреди очите ви поради триенето, което ще предизвикате в опитите си да премахнете чуждото тяло. Не се опитвайте да премахвате чуждо тяло от окото или очите на друг човек, а потърсете помощта на офталмолог.
  • За случаите на лек дискомфорт в очите, можете да приемате стандартните болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол.

След  поставянето на диагноза херпес симплекс кератит офталмологът може да ви изпише антивирусни капки за очи трифлуридин или противовирусен препарат с перорално приложение като ацикловир. Лечението трябва да започне възможно най-скоро.

При инфекциите, които предизвикват по-дълбоко възпаление, може да се наложи използването на кортикостероидни капки или други такива, от които се разширява окото като атропин или скополамин. От време на време може да се налага офталмологът да прави промивка на окото, за да се премахнат от роговицата вирусите и вирусните антигени, които са причина за кератита.

Как да се предпазим?

Трябва да се избягва носенето на контактни лещи, макар че не противопоказно при предшестваща инфекция с херпес симплекс вируса, използването им трябва да бъде с повишено внимание. Трябва да се съблюдава и за появата и на най-незначителни признаци за повторна инфекция.