Хиалуронова диета за кожата е новата модна тенденция. За разлика от строгите системи на хранене, с които се свалят по 10-15 килограма с риск за здравето, новата диета е полезна.

Нейната цел е подобряване на текстурата и качеството на кожата, повишаване на нейните защитни функции и отлагане на процесите на стареене. Но наистина ли е това е възможно?

В какви храни се съдържа хиалуронова киселина

Подхранване на кожата с овлажняващ крем

Ако в кожата няма достатъчно вода започва да старее по-бързо. Добрият овлажняващ крем е не просто необходим, а направо задължителен. 

Но външната грижа не е достатъчна за запазване на младостта и красотата. Подхранването на кожата трябва да стане отвътре. И, както показват изследванията, хиалуроновата киселина всъщност е добър помощник.

Хиалуронът е високомолекулен полизахарид, който се съдържа във всички тъкани на организма.

Сериозно количество присъства в кожата, където свързва и задържа водните молекули в междуклетъчното пространство. Благодарение на това остава еластична, стимулира се производството на еластин и на колаген.

Добра профилактика е на ранно образуване на бръчки, фотостареене.

Хиалуронът може да се сравни с гъба, която поради своята пореста структура отлично поема влага. Учените твърдят, че една молекула киселина може да задържи до 500 молекули вода, което е поразително.

Използват се 2 вида хиалуронова киселина – високомолекулна и нискомолекулна, отличават се по това, че първата се използва за стави, а втората за кожата. 

Кожата, в която има достатъчно количество от втората форма на хиалурона, изглежда свежа и млада и еластична, справя се с агресивните фактори на външната среда.

За съжаление, от 25-годишна възраст производството на хиалурон в организма се понижава, и като следствие – кожата изтънява, отчетливо започват да се появяват бръчки и други белези на възрастта.

Но има изход. Това е диета, която стимулира образуването на толкова важен полизахарид за кожата.

Истина и заблуди за храните с хиалурон

Изследване от 2017 г. показва, че хората, които приемали хранителни добавки с хиалуронова киселина в рамките на 12 седмици, установили, че дълбочината на бръчките е започнала да намалява. А кожата придобила здрав и сияещ вид.

Въпреки разпространеното мнение обаче, тиражирано от много медии, „хиалурон” не се съдържа в обикновените храни както витамините А, С и Е и полезните минерални вещества.

По данни на учени от Мичиганския университет, САЩ, хиалуронова киселина се съдържа в тъканите на животни или може да бъде да добита по синтетичен път и да се направят таблетки. 

Но съществуват храни, които стимулират синтеза на този полизахарид в организма. Всички те са главните елементи на хиалуроновата диета.

Диета за кожата – какво да ядем, за да се подмладим

На какви храни трябва да поставим акцент за подобряване на състоянието на кожата?

Картофи, топинамбур и сладък картоф

Неотдавна медиите скандализираха обществото с открит еликсир на безсмъртието в Китай. В планинско село, което не се отличавало по нищо от стотици подобни в Поднебесната империя, 10% от населението е над 85 години. Те не само се чувстват отлично, но и изглеждат много добре.

Изследователите изучили начинът на живот в селото, и получените данни дават храна за размисъл. Оказва се, че се хранят с храни, богати на скорбяла. Жителите на селото често си похапват картофи, топинамбур, сладка ряпа и сладък картоф.

Тези храни са отлични източници на калий, витамин А, В6 и С, които са полезни за организма, а също и стимулират синтеза на хиалуронова киселина.

Костен бульон

Популярната „суперхрана” се препоръчва при заболявания на костите и ставите. А също и за спортистите и всички , които вършат тежък физически труд.

Правилно приготвеният бульон обогатява организма с ценни аминокиселини и минерали– колаген, калций, магнезий, възстановява на електролитен баланс.

Домати, портокали, банани

Изследователи от Университет в Южна Корея установяват, че наригенин – биологично активно вещество, съдържащо се във всички видове цитруси, а също и домати и банани, оказва изразено инхибиращо действие на хиалуронидаза – ензимът, който разгражда хиалурона в организма.

И така помагат за запазване на естествения запас от хиалуронова киселина в организма.