Хидроксиапаптна артропатия – това е често срещано заболяване, характеризиращо се с развитие на реактивен възпалителен процес в ставните тъкани.

Водещ патогенетичен фактор при това възпаление е калциев хидроксиапатит, отлагащ се в тъканите, заобикалящи ставите. Следва да се отбележи, че този патологичен процес може да засяга както една, така и няколко ставни области.

Обикновено не води до възникване на деформация в засегнатата става, но значително се понижава качеството на живот на болния, поради което е достатъчно силно изразен болковият синдром.

Точни сведения за разпространението на хидроаксиапатитна артропия сред населението няма. Но е установено, че това възпаление често се развива при хора над 40 години.

Установено е, че жените в малко по-голяма степен са подложени на формиране на този патология, отколкото мъжете. Приблизително в 70% от случаите този патологичен процес се локализира в областта на раменната става.

По-рядко възпалителните изменения обхващат глезенната и тазобедрената става, а също и малките стави на стъпалото.

Днес въпросът защо се развива хидроксиапатитна артропатия все още остава открит. Съществуват множество теории, всяка от които има своите последователи.

Но от теориите – наследствената, твърди, че в основата на възникване на тази болест е генетична предразположеност.

Също се смята, че калциев хидроаксипатит може да се отлага в тъканите при наличие на различни метаболитни нарушения или въздействие на ставите на травмиращ фактор.

Смята се, че вторичната форма на това възпаление може да бъде предизвикана от прекомерен синтез на хормон на паращитовидните жлези, нарушения на метаболизма на желязото, а също и от продължителен прием на витамин Д.

Предполага се, че гореизброените фактори способстват за образуване на кристални структури хидроксиапатит и натрупване в областта на сухожилията и синовиналната обвивка.

На фона на протичащите изменения в засегнатите структури се развива реактивен възпалителен процес, разпространяващ се и към други тъкани.

Следва да се отбележи, че при тази болест образувалите се кристали често попадат в течността, която се намира в кухината на ставата. Но там се разтварят много бързо.

В класификацията на хидроаксиапатитната артропатия са включени 4 основни форми. Първата форма е моноартрит. Възникналото възпаление засяга само едната или и двете стави.

Тази форма се среща приблизително. На второ място по честота се среща гръбначната форма.

Съпровожда се с остри болкови пристъпи в различните отдели на гръбнака. Освен болка, присъстват чувствителни и вегетативни разстройства.

Третата форма се нарича остра. Установява се в случай, ако 3 и повече стави, са се подложили на развитие на възпалителна реакция, съпровождаща се с повишена телесната температура.

На пръв поглед може да се помисли, че този патологичен процес е с инфекциозна природа.

Последната форма е хронична. Развилото се възпаление е с продължително протичане и се проявява с постоянно присъстващи и умерено изразени болки в областта на ставите.

Останалите признаци на възпалителна реакция на практика не се определят.

Симптоми при хидроксиапатитна терапия

Обикновено хидроксиапатитната терапия се съпровожда с остри пристъпи, без значение какви симптоми отсъстват. Изключение е хроничната форма на този патологичен процес.

При възникване на пристъпа болният започва да се оплаква от изразена болезненост в областта на засегнатата става. Интензивността на болковия синдром се различава при всеки конкретен пациент.

Понякога болката е толкова силна, че човек не може да извършва каквито и да било движения с крайниците.

Лечение

Провежда с нестероидни противовъзпалителни препарати. При неефективност могат да се изпишат и кортикостероиди.