Хидролат е продукт от парна дестилация на различни части на билки и на растения, от които се произвежда етерично масло. Понятието „цветна вода” е по-тясно, тъй като за получаване на хидролат се използват не само цветове, но и листа, стъбла, а понякога и корени.

Как хидролатът помага за запазване на красотата и за младостта? Може ли хидролат да се нанася директно на кожата? Да се предотвратяват бръчки?

Хидролат – помощник в борбата за красота

Билките от векове са използвани за разкрасяване и за оздравяване. За козметични процедури на лицето приложение намират отвари, екстракти и извлек от цели растения.

Това са ефективни начини за използване, но не са много удобни. За получаване на екстракт и на извлек е необходимо много време, а готовият продукт не се съхранява повече от един, максимум 2 дни.

Екстрактите от билки, получени с помощта на етилов спирт, се съхраняват по-дълго, до няколко години. Но използването е ограничено с вредата от етанола за кожата.

Лицето, на което се нанесе спиртен екстракт, първо се освежава, а след това кожата придобива мазен блясък.

Дългото използване на съдържащи спирт средства може да изсуши кожата, от което може да пострада нейното здраве и красота.

Хидролатът се получава чрез метода на гореща дестилация на растителна суровина. Полученият продукт запазва всички полезни свойства на растенията, от които е получен.

Благодарение на начина на получаване средството е стерилно и дълго се съхранява, защото в него не започва незабавно развитие на микроби.

При съхранение се допуска образуване на малко утайка и незначителна промяна на миризмата.

Използване на хидролат за лицето и за тялото

Хидролатите са универсални средства, които действат меко и същевременно ефективно. За разлика от получаваните по сходен начин етерични масла, те са по-малко концентрирани, по-рядко предизвикват странични ефекти.

Свойствата на хидролата се определят от суровината, от която са получени. За тази цел се използват най-различни растения и техните части. Цветовете на липата и царевични зърна, корен от джинджифил и кора от портокал, листа от коприва и кафени зърна са най-употребяваните при производството на хидролати.

Извлекът от дъбови листа е със стягащо действие. Хидролатът от лавандула успокоява и спомага за заздравяване на рани.

Розовата вода заглажда бръчките и придава гладкост на кожата. Някои производители правят комбинации, в които се обединяват няколко сходни по действие продукти.

Хидролатите проявяват и редица уникални свойства:

  • Спомагат за подобряване на цвета на лицето;
  • Овлажнява се горния слой на кожата;
  • Регулира се функцията на мастните жлези;
  • Умерено се стягат порите;
  • Тонизира се кожата;
  • Намаляват раздразненията;

Цветната вода обикновено се предлага под формата на флакони със спрей. Най-често хидролат се използва за лицето и за тялото.

С нанасянето на хидролата се наблюдава леко овлажняване и матиране, повишава се гладкостта на кожата.

При горещо време подобно освежаване ще бъде доста приятно. Този метод на използване има недостатък – може да развали грима.

Сходен позитивен резултат се наблюдава и при нанасяне на кожата на средството като тоник. След тази процедура по-добре действат овлажняващите средства, а подхранващите кремове не предизвикват мазен блясък.

За лицето може да се използва и замразен хидролат. Класическата тайна на красотата работи също толкова ефективно и с лед от билкови отвари.

Спасява ли хидролатът от бръчки

Признаците на стареене рано или късно се появяват на всяка кожа. Естествено, поддържаното лице ще изглежда привлекателно, дори и с бръчки. Хидролатите определено са ефективни при грижа за повяхващата кожа.

Една от най-ефективните и скъпи „цветни” води е розовата. На нея се приписва свойството дълго да съхранява красотата и младостта на кожата.

Информацията от старите рецепти за красота и мненията на съвременните козметици съвпада. Редовното използване на розова вода наистина помага за намаляване на дълбочината на бръчките и се повишава еластичността на кожата.