Какво представлява хиперкератоза на стъпалата

Проблемната удебелена кожа на стъпалата, според статистиката, се наблюдава при 40% от жените и 20% от мъжете.

В медицината това изменение на епидермиса се нарича хиперкератоза на стъпалото – удебеляване на роговия слой, предизвикано от прекомерно образуване на белтъка кератин. В повечето случаи това не е патологичен процес, а естествена реакция на различни външни фактори.

При това загрубяването на кожата на краката може да е признак и на заболявания. Защо възниква хиперкератоза, как да се борим с нея и как да я избегнем?

Причини – механични увреждания, наднормено тегло, заболявания

Роговият слой на кожата изпълнява защитни функции, и естествено удебеляване се наблюдава там, където има повишено натоварване. Затова и хиперкератоза на стъпалото най-често е резултат от механично въздействие и претоварване на краката.

Например, възниква, ако човек носи неудобни обувки – твърде тесни, твърди, малки, високи неустойчиви токове.

Една от честите причини за загрубяване на кожата на стъпалата е наднорменото тегло, тъй като при излишни килограми краката страдат най-много.

Натоварване на краката оказват и някои заболявания, сред които:

 • Вродени патологии на костите на стъпалото;
 • Нарушения на стойката;
 • Изкълчване на главата на малкия пищял - фибула;
 • Плоскостъпие;
 • Деформация на костите на стъпалата или на краката след травма;
 • Заболявания на стъпалата;

Освен това, хиперкератоза понякога възниква като симптом на системни заболявания и не е предизвикана от механични въздействия на кожата на стъпалата. Какво не е характерно за хиперкератоза на ходилата? Все пак в някои случаи това може да е признак за следните заболявания:

 • Захарен диабет – появяват се общи проблеми с кожата на долните крайници – сухота, язви и прочие.
 • Кератодермия – участъци удебелена кожа се появяват по цялото тяло.
 • Микози на стъпалата – хиперкератоза се проявява на фона на признаци на гъбична инфекция – налеп, секретиращи участъци, сърбеж;
 • Брадавици на стъпалата – предизвикват удебеляване на епидермиса;

Загрубяване на кожата и други симптоми на хиперкератоза на стъпалото

При хиперкератоза на стъпалото се засяга кожата на краката в областта на стъпалата. Зоната на вроговяването може да бъде различна – това зависи от причините, предизвикващи загрубяване на епидермиса.

Ако проблемът е в тесните обувки, могат да се засегнат и пръстите на краката. При наднормено тегло страда цялото стъпало, а най-изразена е хиперкератоза на петите. Брадавиците на стъпалата водят до формиране на локални деформирани участъци на кожата.

Удебеляването на роговия слой се съпровожда със следните симптоми:

 • Загуба на еластичност;
 • Сухота;
 • Пожълтяване на кожата;
 • Разслояване на епидермиса;

Колкото по-дебел е роговият слой, толкова по-голяма е вероятността от развитие на различни усложнения. Кожата престава да се разтяга нормално, и оказваният натиск върху нея води до образуване на дълбоки и често болезнени напуквания.

Понякога те кървят и причиняват забележим дискомфорт. Освен това са опасни, тъй като съществено се повишава риска от инфектиране. През лятото, при горещо време и носене на открити обувки, малки рани е възможно да се заразят с бактерии.

А през зимата при затворени обувки често силно се изпотяват, в резултат се образува благоприятна среда за развитие на гъбички. Това води до възникване на сърбеж, оток, зачервяване.

Понякога на фона на хипертрофия на епидермиса на стъпалото се развива хиперкератоза на нокътната пластина – онихогрифоза на ноктите. При това заболяване се разраства кожата под ноктите, вследствие на което те се деформират и се разслояват.

Едно от най-тежките усложнения на хиперкератоза на стъпалото са фиброзните мазоли, които дълбоко врастват в кожата, много са болезнени и силно се лекуват.

Лечение на кожата при хиперкератоза на кожата на стъпалата

Терапията на хиперкератоза може да се проведе в домашни условия, но само в случай, ако е предизвикана не от патологии, а неправилна грижа, неудобна обувка, наднормено тегло.

Лечението на кожата може да се провежда с редовни вани за крака с добавяне на сол или на билки. Омекналият рогов слой се изчиства с ексфолиант или с пили. След процедурата е необходимо задължително смазване на стъпалата с мазен крем.

Понякога се налага и използването на по-агресивни „омекотители” за твърдата и удебелена кожа на стъпалата, които са със задължително лекарско предписание.