Хипофункцията на щитовидната жлеза се нарича още хипотиреоидизъм, представлява състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество хормони. Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за протичането на редица процеси в организма, растежа и развитието на тялото. Състоянието може да засегне както мъже, така и жени на различни възрасти, но най-често се среща при жените след 50-годишна възраст.

В тази статия сме ви подготвили по-подробна информация за хипофункцията на щитовидната жлеза, причините за нея, симптомите, как се диагностицира и как се лекува, за да знаете как да процедирате при съмнения за проблем.

Функции на щитовидната жлеза и причини за хипофункция

Щитовидната жлеза е малък орган, разположен в предната част на шията, под ларинкса. Въпреки малките си размери, щитовидната жлеза е най-големия ендокринен орган в човешкото тяло и е важна за регулиране на множество функции, което прави чрез освобождаване на хормони в кръвта. Тя произвежда два основни хормона - тироксин (T4) и трийодтиронин (T3), които играят ключова роля в регулирането на метаболизма, енергийния баланс, сърдечната функция, растежа и развитието.

Хипофункцията на щитовидната жлеза, при която не се произвеждат достатъчно хормони, може да бъде причинена от редица фактори, сред които автоимунни заболявания, хирургично отстраняване на щитовидната жлеза, йоден дефицит, лекарства или проблеми с хипофизата. От автоимунните заболявания, хашимотото е най-честа причина за хипофукнция на щитовидната жлеза, защото при това заболяване, имунната система атакува и уврежда щитовидната жлеза.

Излишъкът от йод или лечението радиоактивен йод при някои видове терапии, също причинява състоянието, а също може да бъде и вроден проблем, каот е възможно някои бебета да се родят с недостатъчно развита или липсваща щитовидна жлеза.

Симптоми, диагностика и лечение

Симптомите  на хипотиреоидизма могат да се различават и да варират спрямо индивидуалния ви случай и степента дефицита на хормони и продължителността на състоянието. Въпреки това има някои чести симптоми, по които можете да познаете състоянието. Сред тях са слабост и умора, като хората, които страдат от състояние изпитват непрекъсната липса на енергия. Също така често се среща необяснимо качване на тегло, въпреки че апетита може да е намален. Често се наблюдава и усещане за студ дори когато температурите около тях сая нормални.

Други често срещани симптоми са суха кожа, чуплива коса и нокти, депресия и раздразнителност и проблеми с паметта и концентрацията. Забелязват се и болки и крампи в мускулите и ставите и нарушение на менструацията при жените.

За да бъде диагностицирано състоянието, се извършва обсъждане на симптомите с лекар, който след това назначава кръвни тестове, които да измерят нивата на TSH и свободен T4. Повишените нива на TSH и ниските нива на свободен T4 обикновено потвърждават диагнозата хипотиреоидизъм. Също така може да ви бъде назначен тест за антитела и да ви се препоръча ултразвук на щитовидната жлеза.

Ако диагнозата се потвърди, на пациентите им се назначава лечение с хормонална терапия, за да се стимулира производството на хормони на щитовидната жлеза. Също така лекарите препоръчват промени в начина на живот и придържането към здравословно хранене, редовната физическа активност и поддържането за здравословно тегло, за да се намалят симптомите.

Важно е пациентите, подложени за лечение за хипофункция на щитовидната жлеза да бъдат редовно проследявани с кръвни тестове, за да се гарантира, че назначените лекарства са подходящи за тях. Хипофункцията на щитовидната жлеза е често срещано състояние, което може да доведе до разнообразни симптоми и здравословни проблеми, ако не бъде правилно диагностицирано и лекувано. Затова е важно да сте информирани за причините, симптомите и методите за лечение е от съществено значение за ефективното управление на състоянието. Ако разпознавате симптомите и потърсите навременна помощ,. Можете да водите напълно нормален начин на живот и да намалите неприятните симптоми до минимум.