Алопецията е състояние, свързано с частичната или пълна загуба на коса от скалпа или загуба на окосмяване от други части на тялото. Има различни видове алопеция и причини за появата ѝ, а състоянието може да засегне както мъже, така и жени на различни възраст.

Ние сме ви подготвили информация за видовете алопеция, симптомите на състоянието и как се лекува, за да сте информирани ако вие или ваш близък страда от този проблем.

Видове алопеция и симптомите им

Алопецията се разделя на няколко основни вида и всеки от тях има своите характеристики и причина за появата.

Съществува андрогенна алопеция, която е и най-често срещания вид алопеция при мъжете и започва с изтъняване на косата в предната част на скалпа и върха. Тя може да засегне и жени и да изтъни косата им в горната част на скалпа, без да се отдръпва линията на косата.

Другият вид алопеция се нарича алопеция ареата и представлява автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули, причинявайки кръгови петна на косопад на скалпа и другите части на тялото. Телоген ефлувиум е алопеция, причинена от стрес, болести или хормонални промени, при която се наблюдава преждевременен косопад, но процеса е обратим и може да се оправи с козметика.

Тракционната алопеция пък се причинява от постоянен натиск или опъване на косата, например от стегнати конски опашки и също е лесно обратим процес. Цикатричната алопеция е рядко срещана и причинява необратимо увреждане на космените фоликули и водят до образуване на белези на скалпа.

Причини за алопеция и лечение на състоянието

Причините за поява на алопеция са различни и могат да са свързани, както с генетиката и наследствеността, така и с автоимунни разстройства, хормонални промени, стрес и лечение с определени медикаменти. Също така състоянието може да се причини от инфекции и възпаления на скалпа, сред които лупус и гъбични инфекции по скалпа. Лошото хранене и начин на живот и недостигът на витамини, като желязо и витамин D, също допринася за загуба на коса.

За лечение на алопецията се използват разнообразни методи, съобразени с индивидуалния случай и особености на пациента. Използват се различни козметични средства за стимулиране на растежа на косата, терапия с кортикостероиди, антибиотици и антимикотици, лекуващи инфекциозните причини за косопад. А при по-тежки случаи се прибягва до хирургични интервенции и присаждане на коса. Лечението се избира от лекаря и се съобразява с тежестта на състоянието, но в голяма част от случаите може да бъде лекувано и контролирано успешно.