Натрият и количествата на водата в тялото са много строго балансирани, за да бъде в състояние, то да балансира нормално. Концентрацията на натрий е по-висока в кръвта, отколкото в клетките.

Регулаторните механизми спомагат за контролиране и поддържане на нивата на натрий.

Хормонът алдостерон, синтезиран от надбъбречните жлези и антидиуретичния хормон /вазопресин/, секретиран от хипофизата, контролират начина, по който бъбреците поддържат натрия и водата и така се поддържа дългосрочно адекватно количество вода и натрий в тялото.

Водата в организма е тясно свързана с това къде е по-високата концентрация на натрий. Ако нивата на натрий в кръвния поток са твърди високи, водата от клетките ще премине в кръвния поток в опит да я разреди и да понижи концентрацията на натрий.

И обратното, ако нивата на натрия в кръвта са твърде ниски, водата от кръвния поток ще навлезе в клетките и ще увеличи техния обем.

Хипоатриемия е термин, използван за описване на ниските нива на натрий в кръвта. Тя съществува в 2 форми остра и хронична.

При острата нивата на натрий се понижават твърде бързо, а при хроничната концентрацията му се понижава постепенно с дни или седмици.

Хроничната форма в повечето случаи се понася добре от организма и има шанс да се адаптира към нея.

Какви са симптомите?

Симптомите при повечето засегнати са неврологични. Състояние се проявява чрез главоболие, гадене и повръщане, сънливост и объркване.

Ако концентрацията на натрий спадне бързо до критични нива, засегнатият може да загуби съзнание, да изпадне в кома и ако не се вземат спешно мерки да настъпи смърт.

Какви са причините?

Състоянието хипонатриемия се дължи на дисбаланс между водата и натрия в тялото. Най-често това се случва, когато прекомерното количество вода разрежда натрия в организма или когато количеството не е достатъчно. Общата класификация на състояние се основава на общото количество вода в тялото.

• При нормално количество вода в тялото /еуволемия/

Въпреки че количество вода в организма е нормално, но не се секретира правилно антидиуретичен хормон – синдром на неадекватната секреция на АДХ, от хипофизата. Тази форма на състоянието се наблюдава при пациенти с пневмония, рак на малките клетки на белия дроб, кръвоизлив в мозъка или мозъчни тумори.

• Завишени количества на вода в тялото /хиперволемия/

Твърде завишеното количество на водата в тялото, разрежда натрия и понижава концентрацията. Най-често се наблюдава при сърдечна и бъбречна недостатъчност, заболяване на черния дроб като цироза.

• Недостатъчно количество вода /хиповолемия/

Количеството вода в тялото е твърде ниско, както може да се случи при обезводняване. В такива случаи се стимулира секрецията на АДХ хормона, който потиска отделянето на урина от бъбреците и така се осигурява задържането на водата в тялото. Организмът изпада в такова състояние при прекомерно потене или физическо натоварване в много гореща вода.

Лечение на хипонатриемия

Начинът на лечението се определя от това в какво състояние е пациента, дали има припадъци или дали е в безсъзнание от дълго време. В такъв случай се предприемат мерки за стабилизирането му.

Острата форма на състояние е рядко срещана, в такъв случай се цели нормализирането нивата на натрий в кръвта, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив и смърт.

При повечето пациенти, ако източникът на прекомерните количества вода бъде елиминиран, бъбреците обикновено коригират натриевите нива сами.

Но ако пациента не е в съзнание или кома, тогава може да се наложи вливането на 3% хипертоничен физиологичен разтвор на натриев хлорид.