Хипоспадия представлява вродена аномалия на уретрата. Това е доста разпространен вроден порок, средно 3 на 1000 деца, и през последните години се регистрира ръст на тази патология.

Дефектът представлява отсъствие на задна стена на уретрата, преобладаващия брой случай са при момчета и изключително рядко при момичета.

Причини

Причините за развитие на този порок при децата не са напълно изяснени. Специалистите смятат, че е възможно да е в следствие на:

• Генетични нарушения във вид на генни мутации;
• Наследствен фактор – понякога вроден дефект в развитието, който се наблюдава няколко поколения;
• Хормонална терапия, назначавана на бременните, поради повишен риск от спонтанен аборт;
• Хормонални аномалии в организма на бременната в периода 9-та 12-та седмица – в този период се образуват зачатъците на половите органи на плода;
• Употреба на хормонални противозачатъчни приемани в рамките на година преди настъпване на бременността;
• Екологични катастрофи;
• Употребата на храни, съдържащи пестициди и хербициди, способни да въздействат на хормоналния фон на детето;

Хипоспадия при деца - симптоми

При норма външното отвърстие на уретрата е разположено на върха на главата на пениса, а при хипоспадия може да е в долната му повърхност, в областта на ствола, в областта на венозната бразда, в скротума или в перинеума.

В зависимост от това се различават няколко форми – главична, стволова, скротална, слабинна и венечна, и отделно – хипоспадия без хипоспадия.

При момичетата такава патология отворът на уретрата се намира във влагалището.

Главичната форма, най-леката, се среща в 75% от случаите. А тази, при която отворът е в перинеума или в скротума се отнасят към тежките пороци на развитието.

При всяка форма се наблюдава изкривяване, в различна степен на проявление, на половия член. Това е свързано с несъответствието на скъсената дължина на уретрата и нормалната дължина на кавернозните тела на половия член.

Един от постоянните симптоми на порока е също и дисплазията на кожата на главичката на пениса.

Хипоспадията може да бъде самостоятелна аномалия на развитието, но е възможно и да се съчетае с други, по-тежки вродени дефекти – и не само на пикочно-половата система.

Изолираният порок се изразява в по-леки форми, като главична форма.
Често се среща съчетанието на тежка форма на патологията и женски или мъжки хермафродитизъм, при който вътрешните полови органи са от един пол, а външните от друг.

Възможно е да се срещат и други нарушения на пикочно-половата система – крипторхирзъм, урогенитален рефлукс, хидронефроза и т.н.

Диагностика

Диагнозата се поставя в родилното отделение след преглед на бебето. При тежки пороци на развитието е важно да се определи полът на новороденото. Истинският хермафродитизъм се характеризира с наличие на тестиси и на яйчници.

Лечение на хипоспадия при деца

Само по хирургичен път, и желателно в ранна възраст – от 6 месеца до 1.5-2 години. Оперативното лечение в тази възраст позволява кавернозните тела в бъдеще да се развият нормално.

В противен случай неправилното развитие на пениса може да се превърне в пречка за нормален сексуален живот в бъдеще.

Заключение за родители

При откриване на заболяването след раждането родителите няма смисъл да се поддават на паника. Необходимо да се направят пълни изследвания на детето за откриване на възможна съчетана патология.

Към какъв лекар да се обърнете?
Обикновено патологията се установява от неонатолога в родилния дом или от педиатър. Налага се консултация с хирург или с пластичен хирург. Препоръчителен е и преглед при уролог.