Главоболието в първия триместър на бременността е доста разпространено явление. Около 80% от бъдещите майки се сблъскват с тази патология.

Но според акушер гинеколозите причини за безпокойство няма. Обикновено това не е свързано с някакви сериозни заболявания и не е опасно за плода.

Характер на главоболието

В първия триместър може да се локализира в различните части на главата – от линията на веждите до под тила.

По характер е възможно да бъде на пристъпи, усилваща се под въздействието на някакви дразнители – светлина, звуци, шумове, промени в положението на тялото, или постоянна и монотонна.

Често се съпровожда и от шум в ушите, световъртеж, гадене или повръщане, неприятни усещания в областта на очите, незначителни нарушения на координацията на движенията.

Под въздействието на болезнените усещания психоемоционалният фон на бъдещата майка се променя – отслабва апетита, настроението ѝ се разваля, често е апатична, постоянно се чувства сънлива, излишно се дразни.

• Напрежението, свързано с главоболието, се характеризира с неприятни усещания в областта на скалпа, слепоочията и частично в шията.

Те са дърпащи или притискащи, често възникват вследствие на стрес, недоспиване или неправилно положение по време на сън или почивка.

• Мигрената се отличава с по-изразена симптоматика. Болезнените усещания при това състояние са резки, силни, на пристъпи, усилващи се при движение, кашлица, промяна на осветлението.

• Клъстерните пристъпи на главоболие се характеризират с едностранна или точно определена локализация, като пристъпообразни или монотонни неприятни усещания в определена част на главата.

Предизвикват се обикновено от покачване нивата на серотонин и хистамин в кръвта, но тези факти не са научно потвърдени. Особеност на това състояние е, че то сякаш се отключва по време на сън.

След събуждане жената усеща прилив на кръв към главата, горещи вълни, притискане в областта на очите, зачервяване на очните ябълки, хрема.

Причини за състоянието

Първичната патология възниква на фона на промени в организма на бременната жена, понижаване на имунитета и на хормоналния дисбаланс.

1. Често като причина за патологията се определят колебанията на кръвното налягане – ниските му стойности доста често се срещат при жени с ранна токсикоза. Хипертонията през бременността често се свързва с наднорменото тегло.
2. Изменения в метеорологичните условия – дъждове, мъгли, вятър, колебания на атмосферното налягане.
3. Продължително зрително напрежение, свързано с четене, гледане на телевизия, работа на компютър, плетене, бродиране
4. Влияние на миризми, светлина, звуци, температури в помещенията или навън;
5. Несъответстващ режим на съня – недоспиване или продължителен сън;
6. Продължително физическо напрежение, например седене или лежане в неудобно положение или физическа умора;
7. Психоемоционално напрежение, което е често явление по време на бременността, поради хормоналните изменения в женския организъм.

Патологията може да се предизвика и от шоколад и кофеин, някои консерванти, и от аспартама, съдържащ се в повечето сладкарски изделия.

Вторичната патология възниква на фона на прекарани по-рано заболявания, травми или пък на фона на хронични такива.

8. Травми, наранявания на главата, на шията, на раменния поя, на гърдите, на гръбнака;
9. Различни вътречерепни патологии – високо налягане, новообразувания, менингит;
10. Невралгии на черепа или на лицето;

Главоболията по време на бременност не се разглеждат от акушер гинеколозите като симптом на сериозни патологии и изключително рядко се подлагат на медикаментозно лечение.

Кога се налага да се потърси все пак лекарска помощ?

Ако болезнените усещания не отшумяват 4-5 дни, възникват веднага след събуждане или постоянно са в една точка.