Австралийски учени провеждат не съвсем обичайно изследване, обект на изучаване на което са разлагащи се трупове. Изследователите около 6 месеца наблюдавали процесът на разлагане, като снимали останките на всеки 30 минути по светло.

Елисън Уилсън, която влиза в изследователската група, съобщава, че учените успяват да открият необичаен факт.

Колко време след смъртта продължават движенията на тялото

Труповете се движели, при разлагане положението на техните ръце и крака съществено се променило.

Авторите поясняват, че в миналото е било прието от научната общност, че движения на трупа са възможни само в ранните етапи на разлагане, скоро след смъртта.

Новото изследване показва, че в действителност това е много по-продължителен процес, отколкото се е предполагало досега.

Получената от авторите информация може да се използва от криминалисти за разкриване какво се е случило на мястото на престъплението.

До скоро се смяташе, че труповете остават неподвижни – сега е ясно, че това не е така.

В плановете на изследователите е създаването на база за посмъртни движения. Така ще е по-лесно ориентирането кога и в какви срокове се случва с телата след смъртта.

С използването на базата данни, криминалистите ще усъвършенстват техниките за разкриване на тежки престъпления, каквито са убийствата, смятат австралийските автори.

Живот след смъртта всеки 10-ти готов да сподели

Усещанията, които хората изпитват, преживели драматични ситуации, например, инфаркт, тежка автомобилна катастрофа, опит за убийство или удавяне, се определят като присмъртни преживявания.

Хората, описващи своите усещания, споменават за забавено протичане на времето, ярки цветове и миризми, силни звуци.

Изследователи от Дания и Норвегия провеждат проучвания сред повече от 1000 души от 35 страни, които били попитани дали са изпадали в състояние, при което да са на косъм от смъртта.

Тези, които отговорили на този въпрос положително, били около 10%, и били помолени да опишат какво се преживели, когато са били на границата между живота и смъртта.

87% си спомнили за анормално протичане на времето, 65% за нетипична скорост на мислене, 63% - ярки усещания, 53% говорели за усещане за напускане на собственото тяло.

Освен това участниците споделят, че чувстват невероятно спокойствие, слушали божествени песни, а също виждали как целият живот, сякаш преминавал на лента.