Къпането в океана променя микробиома на кожата, повишава риска от развитие на опасни заболявания до холера, установиха американски учени.

Макар и след приблизително денонощие микробиомът да се връща към нормата, любителите на плуването трябва да се отнасят по-внимателно към своето здраве.

Дори 10-минутното плуване в океана променя микробиома на кожата и повишава вероятността от развитие на инфекции, установиха изследователи от Калифорнийския университет.

Много биологични процеси в човешкия организъм са свързани с микроорганизмите, колонизиращи човешкото тяло. Средно на кожата на здрав човек има 10 на 14-та степен микроорганизми. А това е 10 пъти повече от количеството на собствените клетки на организма.

Океанът може да промени микробиома на кожата при къпане

Това са бактерии, дрожди, бактериофаги и вируси, а също и микроорганизми, участващи във формирането на имунитета и в усвояването на хранителни вещества.

Бактериалните общности, населяващи различни участъци на кожата създават своеобразни екологични ниши, които помагат в профилактиката на заболявания или способстват за тяхното развитие.

Например, някои бактерии ограничават растежа на другите микроорганизми с помощта на елементите на кожния себум. Този механизъм ограничава развитието на условно-патогенни бактерии като златист стафилокок.

Значителните изменения в състава на бактериалната общност са свързани с неинфекциозни заболявания, например, с атопичен дерматит, псориазис и акне.

Кожата не само физически, но и имунологично ни предпазва 

Така кожата предпазва организма от въздействието на замърсената вода не само физически, но и имунологично.

Неотдавнашни изследвания показват, че микробиомите на човешката кожа играят важна роля във функционирането на имунната система при локални и системни заболявания и инфекции.

Здравият микробиом предпазва домакина от въздействието на патогенни микроби.

В миналото е била установена връзка между плуването в океана и предразположението към инфекции. А също и с влошаването на качеството на водата заради отпадни води и отичането на колекторите за дъждовна вода в морето.

Измененията в кожния микробиом могат да направят човек възприемчив към инфекции и да повлияят на неговото здравословно състояние.

Въздействието на замърсената вода може да предизвика заболявания на стомашно-чревния тракт и на дихателната система, на инфекции на ушите и на кожата.

Данните за първи път показват, че въздействието на водата от океана може да повлияе на състава на микробиома на човешката кожа.

По време на къпане водата отмива от кожата естествените за нея бактерии и се покрива с микроорганизми от океана.

Изследователите откриват на един от местните плажове 9 доброволци, които не използвали слънцезащитен крем, не са пили антибиотици в последните 6 месеца, рядко плували и не се мили през последните 12 часа.

Взели проби от микробиома на кожата на участниците, преди да влязат във водата, веднага след 10-минутно къпане. След това 6 и 24 часа от излизането от водата.

Преди къпането кожният микробиом се различава

Преди къпането микробиомът на всички участници се различавал, но след това тяхната кожа се оказва заселена със сходни бактерии, по състав отличаващи се от първоначалните.

След 6 часа микробиомът на кожата започнал да се връща към нормата. При всички доброволци този процес протичал с различна скорост.

Учените обърнали внимание на това, че на кожата на доброволците попадат вибриони – бактерии, които са около 40 вида. Тяхната численост 6 часа след излизането от водата оставала доста висока. Но след 24 часа те присъствали само у един участник.

Вибрионите е възможно да предизвикват сепсис

Сред вибрионите има бактерии, предизвикващи сепсис, остри възпалителни заболявания, енцефалити и менингити.

Изследователите не установяват конкретните вибриони, които да са се заселили на кожата на доброволците.

Макар и много от вибрионите да не са патогенни, самият факт, че са установени на кожата на доброволците след плуване, предполага, че сред тях може и да има патогенни.

Вибрионите открити на кожата на доброволците повече от 10 пъти превишавали концентрацията в пробите от океанската вода. Това показва, че човешката кожа е с предразположение към тях.

Учени от Университета на Юта установиха, че ежедневният душ отслабва имунитета и прави организма по-уязвим. И така вероятността да полепнат вибриони на кожата е по-голяма.

През последните години по българското Черноморие бяха изградени множество пречиствателни станции и това допринесе за подобряване на качеството на крайбрежните води.

Затова и рискът от заразяване с инфекция от къпане по българските плажове намалява съществено.

РЗИ имат задължение периодично да вземат проби за анализ от водата по плажовете и при повишаване на концентрациите на ешерихия коли, най-често от отпадни води, се издава Заповед за забрана за къпането.