Какво е хордеолум?

Ечемик на окото – медицинското му наименование е хордеолум, се развива, когато мастните жлези на ръба на клепача се запушат или се биват заразени от паразита демодекс. Наподобява малка пъпчица върху клепача, той може да се появи от вътрешната или външната му страна.

Първоначалните симптоми са болка, зачервяване, подуване на засегнатото място. След появата на първоначалните признаци малка пъпка започва да се развива върху засегнатата зона. Обикновено това се съпровожда с подуване на цялото око. Понякога се подува само в областта в близост до пъпката, в други случаи набъбва целия клепач.

Хордеолумът обикновено не причинява проблеми със зрението. Способността на болния да вижда добре на близко или далечно разстояние не следва да бъде засегната от развитието на ечемика на окото.

При хордеолума може да се появят и други симптоми, като свръхчувствителност на светлина, сърбеж или дразнене на засегнатата област.

Въпреки че обикновено не се отразява на зрението, е важно да се отиде при лекар, за да се постави правилната диагноза и да се получи препоръка за лечение.

Причини за поява на хордеолум

Една от основните причини за това състояние е бактерията "Staphylococcus aureus", която е широко разпространена в нашата околна среда и често обитава кожата и носната област.

Тази бактерия може лесно да се прехвърли от ръцете към очите, особено ако не се спазва стриктна хигиена на ръцете. Друга възможна причина за появата на хордеолум е паразитът демодекс, който също може да блокира мастните жлези на клепачите.

Освен това, хроничните заболявания на очите, като например блефарит, също могат да увеличат риска от развитие на хордеолум.

Ечемикът е заразен, но почти всички имаме тези бактерии, които го причиняват в тялото си. Ние всички, независимо на каква възраст сме, можем да развием ечемик на окото дори и без външно замърсяване.

Все пак, ако вече имате ечемик, не бихте искали да заразите някой друг нали, затова е препоръчително да поддържате много добра лична хигиена като ръцете и очите ви винаги трябва да са чисти.

Не споделяйте с никой друг калъфката на възглавницата си,чаршафите, хавлиите за ръце и лице.

Лечение на ечемик на окото (хордеолум)

В повечето случаи ечемикът се излекува за няколко дни от само себе си – имунната ни система успява да се справи бързо с бактериалната инфекция.

Можете да ускорите процеса като слагате за по 10-15 минути горещи компреси върху засегнатото място 3 или 4 пъти на ден, докато забележите, че инфекцията постепенно отшумява, това обикновено се случва след няколко дни.

Допълнително това ще облекчи болката и дискомфорта ви и ечемикът ще приеме вече формата на пъпка и след това сам ще се спука, ще се изсуши и излекува, без да е необходима допълнителна намеса.

Ечемикът не е вреден за зрението и обикновено бързо бива се лекува – в рамките на няколко дни. Никога не трябва да се опитвате да пукате ечемика с ръце.

Оставете ечемикът да се спука от само себе си. При ечемика във вътрешността на клепача, наречен вътрешен хордеолум, може да не е възможно да се спука сам и да се излекува.

Този тип ечемик е възможно да предизвика усложнения, затова е задължително да се консултирате с вашия очен лекар, който да го спука, за да може да изтече гнойта от него и да се излекува.

Ако често получавате ечемик на очите, очният ви лекар може да ви предпише антибиотик и специален мехлем, за да се предпазите от честото развитие на тази очна инфекция.

Той също може да ви препоръча да използвате специални мокри кърпички за почистване на клепачи, с които ежедневно да третирате клепачите си, за да намалите риска от развитието на ечемик и блефарит.

Други проблеми с очите могат да съпътстват хордеолума – може засегнатото ви око често да сълзи, да има повишена чувствителност към светлина и да имате усещането, че имате нещо в окото, офталмолозите го определят като усещане за чуждо тяло в окото.

Често ечемикът на окото се бърка халацион, което се характеризира с подуване и блокиране на мастните жлези на клепача. Халацион имитира ечемик в първите няколко дни от появата му, след това се превръща в безболезнена подутина с кръгла форма.

В повечето случаи халационът се появява по-далеч от ръба на клепача за разлика от ечемика. Въпреки че в повечето случаи лечението се прилага при ечемик въздейства и на халациона, подуването на клепача може да продължи много по-дълго време – от един до няколко месеца.

Ако халационът не се излекува за няколко месеца, очният ви лекар може да го спука или да инжектира в него медикаменти, които да го ускорят лечението му.

Консултирайте се със специалист

В заключение, хордеолумът е състояние, което може да се срещне при хора от всички възрасти и жизнени ситуации.

Въпреки че това е общо срещано заболяване, то може да предизвика значителен дискомфорт и неприятности за засегнатите лица.

Болката, зачервяването и подуването на клепача, които са характерни за хордеолума, могат да бъдат причина за тревога и намаляване на качеството на живот.

Въпреки това, е важно да се отбележи, че хордеолумът обикновено не е опасен за зрението и може да бъде ефективно лекуван с подходящи мерки за самолечение.

Прилагането на топли компреси, поддържането на добра хигиена на ръцете и очите, и избягването на ненужен допир с очите могат да допринесат значително за бързото и ефективно справяне с това състояние.

Освен това, е важно да се консултирате с медицински специалист, ако симптомите продължават или се влошават. В някои случаи, може да е необходимо лечение с антибиотици или други медикаменти, предписани от очен лекар. Така или иначе, ечемикът обикновено изчезва сам по себе си в рамките на няколко дни.

Също така, е важно да се има предвид, че въпреки че хордеолумът е общо срещано състояние, то може да бъде предотвратено.

Поддържането на добра лична хигиена, избягването на допир с очите и редовните посещения при очен лекар могат да помогнат за предотвратяване на развитието на това състояние. В крайна сметка, предпазването е най-добрата защита срещу хордеолума.