Какво е хордеолум?

Ечемик на окото – медицинското му наименование е хордеолум, се развива, когато мастните жлези на ръба на клепача се запушат или се биват заразени от паразита демодекс. Наподобява малка пъпчица върху клепача, той може да се появи от вътрешната или външната му страна.

Първоначалните симптоми са болка, зачервяване, подуване на засегнатото място. След появата на първоначалните признаци малка пъпка започва да се развива върху засегнатата зона. Обикновено това се съпровожда с подуване на цялото око. Понякога се подува само в областта в близост до пъпката, в други случаи набъбва целия клепач.

Хордеолумът обикновено не причинява проблеми със зрението. Способността на болния да вижда добре на близко или далечно разстояние не следва да бъде засегната от развитието на ечемика на окото.

Ечемикът в мнозинството от случаите се причинява от бактерията  „Staphylococcus  aureus“. Тази бактерия обитава нашия нос и се прехвърля лесно, когато потъркаме носа си и след това без да сме си измили ръцете потъркаме и очите си.

Ечемикът е заразен, но почти всички имаме тези бактерии, които го причиняват в тялото си. Ние всички, независимо на каква възраст сме, можем да развием ечемик на окото дори и без външно замърсяване.

Все пак, ако вече имате ечемик, не бихте искали да заразите някой друг нали, затова е препоръчително да поддържате много добра лична хигиена като ръцете и очите ви винаги трябва да са чисти. Не споделяйте с никой друг калъфката на възглавницата си,чаршафите, хавлиите за ръце и лице.

Лечение на ечемик на окото (хордеолум)

В повечето случаи ечемикът се излекува за няколко дни от само себе си – имунната ни система успява да се справи бързо с бактериалната инфекция. Можете да ускорите процеса като слагате за по 10-15 минути горещи компреси върху засегнатото място 3 или 4 пъти на ден, докато  забележите, че инфекцията постепенно отшумява, това обикновено се случва след няколко дни.

Допълнително това ще облекчи болката и  дискомфорта ви и ечемикът ще приеме вече формата на пъпка и след това сам ще се спука, ще се изсуши и излекува, без да е необходима допълнителна намеса. Ечемикът не е вреден за зрението и обикновено бързо бива се лекува – в рамките на няколко дни. Никога не трябва да се опитвате да пукате ечемика с ръце.

Оставете ечемикът да се спука от само себе си. При ечемика във вътрешността на клепача, наречен вътрешен хордеолум, може да не е възможно да се спука сам и да се излекува. Този тип ечемик е възможно да предизвика усложнения, затова е задължително да се консултирате с вашия очен лекар, който да го спука, за да може да изтече гнойта от него и да се излекува.

Ако често получавате ечемик на очите, очният ви лекар може да ви предпише антибиотик и специален мехлем, за да се предпазите от честото развитие на тази очна инфекция. Той също може да ви препоръча да използвате специални мокри кърпички за почистване на клепачи, с които ежедневно да третирате клепачите си, за да намалите риска от развитието на ечемик и блефарит.

Други проблеми с очите могат да съпътстват хордеолума – може засегнатото ви око често да сълзи, да има повишена чувствителност към светлина и да имате усещането, че имате нещо в окото, офталмолозите го определят като усещане за чуждо тяло в окото.

Често ечемикът на окото се бърка халацион, което се характеризира с подуване и блокиране на мастните жлези на клепача. Халацион имитира ечемик в първите няколко дни от появата му, след това се превръща в безболезнена подутина с кръгла форма.

В повечето случаи халационът се появява по-далеч от ръба на клепача за разлика от ечемика. Въпреки че в повечето случаи лечението се прилага при ечемик въздейства и на халациона, подуването на клепача може да продължи много по-дълго време – от един до няколко месеца.

Ако халационът не се излекува за няколко месеца, очният ви лекар може да го спука или да инжектира в него медикаменти, които да го ускорят лечението му.