Израелски учени от Beth Israel Deaconess Medical Center предлагат за лечение на ставите да се използва хормонът релаксин, който при норма се образува в организма на бременната.

Хормонът релаксин – целебен при ставни проблеми

Релаксин при бъдещите майки започва да се образува още в първия триместър. Този хормон отпуска мускулите и сухожилията, прави ставите по-подвижни и така организмът на бъдещата майка се подготвя за износването на растящото дете и за неговото раждане.

Учените забелязали, че при хронични заболявания на ставите – артрофиброза по време и след бременността състоянието се влошавало.

При проведени експерименти с животни се оказва, че многократните инжекции релаксин в засегнатите стави ефективно възстановяват диапазона на движенията и състоянието на тъканите се подобрява.

Отлични резултати показват и тестовете върху животни с капсулит, познат също и като замръзнало рамо. Среща се често при жени на средна възраст, страдащи от диабет.

По-нататъшните изследвания показват, че версията на човешкия хормон релаксин-2 потиска образуването от клетките на съединителна тъкан. Едновременно с това и косвено се понижава синтеза на колаген, който се синтезира в твърде големи количества при атрофиброза.

Учените отбелязват, че съществуващите настоящи методи за лечение на артрофиброза – медикаментозна и физиотерапия осигуряват само временно и незначително облекчение на състоянието на болния и не се отстранява източникът на болка и ограничение на движенията.

Релаксин – потенциално лекарство срещу проблеми ставите

Релаксинът дава безпрецедентна възможност за ефективно справяне със заболяването.

Евентуално като препоръка за жените, които имат проблеми със ставите, болки в коленете и в тазобедрените стави, е да си родят по още едно.

Подобен съвет не би бил много удачен при по-напреднала възраст, когато една бременност би била много рискована. По-скоро се отнася за по-младите дами, които все още не са стигнали 40-те години.

В периода между 35 и 40 години се повишават рисковете от редица заболявания, а зачеването става все по-трудно, тъй като ячниковият запас се изчерпва.

Инвитро процедурата е възможно решение, но хормоните, които са необходими за извършването ѝ, вредят и на без това чувствителния, вследствие напредването на възрастта, организъм.