Има случаи, на които коремите растели, докато жената до тях била бременна. А при някои се наблюдавала следродилна депресия. Казват, че така се проявява родителският инстинкт при бащата.

Това е прекрасно явление, а същевременно и удивително. Но се срещат и такива мъже, при които родителският инстинкт липсва.

Мъжът е станал баща – родителски инстинкт

Колко топли думи, красиви стихове и трогателни филми са посветени на майчината любов, дадена от природата на генетично ниво.

Но как се проявява родителският инстинкт при мъж, който неотдавна е станал баща, се говори много малко.

В най-добрия случай се мълчи, а в най-лошия – анекдоти за оставени на приемни семейства и или объркани деца. Нима това е справедливо?

Според много учени, родителската любов е заложена както при жените, така и при мъжете по природа.

И своето дете един татко никога няма да обърка, и неговият глас от десетки други ще разпознае. Това е доказано от френски учени биолози.

Те провеждат интересен експеримент, при който и майки и татковци слушали записи от гласовете на малки деца, включително и на техните собствени.

Пред мъжете и жените била поставена еднаква задача – да определят гласа на своето дете. Татковците се справят с тази задача отлично.

Истината е, че не всички, а само тези, които прекарвали с детето по няколко часа дневно.

За развитие на бащинския инстинкт е изключително важен контакта баща и дете.

Именно при общуване с детето при мъжа се развиват същите чувства като нежност, загриженост, а също и любов към собственото дете.

Бащи, деца и хормони

Казват, че бащинството прави мъжът малко по-слаб. И наистина при татковците се наблюдава понижаване на мъжкия полов хормон тестостерон, отговарящ за агресивността, конкурентоспособността и сексуалната активност.

Понижението може да е незначително или съществено, в зависимост от това колко бащата общува с мъника – играе си с него, говори, слага го да спи.

За последното трябва да се спомене отделно. Същите френски учени установили, че при мъжете, спящи заедно с децата, понижаването на тестостерона било по-голямо, отколкото при тези, които спят в своето легло.

От гледна точка на физиологията това е нормално – за мъжът, който вече е станал баща, няма нужда от толкова висок тестостерон. Освен агресията може да разсее таткото от изпълнението на задълженията му.

Погледнете как се случва в природата. При мъжките индивиди, склонни да формират дълготрайна двойка с една женска, например, врабци, нивата на тестостерона по време на изхранване на птиченцата съществено се понижили.

Но разбушувалите се мъжки хормони могат да отклонят от правия път праведния и примерен врабец. За да установят този факт учените повишават изкуствено нивата на тестостерона при мъжки индивиди.

В резултат примерният врабец-баща започнал да се държи абсолютно необичайно – напуснал гнездото си и отишъл при друга женска.

Хормона на любовта – привързаността на бащата към детето

Понижаването на нивата на мъжкия хормон прави представителите на силния пол по-възприемчиви към нуждите на своето дете.

Освен това, се наблюдава повишаване на нивата на окситоцин – хормон, отговарящ за привързаността.

Въпреки че окситоцинът се смята за женски хормон, поради свойството да стимулира образуването на кърма и съкращението на матката, помага на мъжете да чувстват родителска привързаност.